Szobai szökőkutak

2010-02-24 12:18:41 |

A víz jelenléte a szobában megnyugtatóan hat az emberre, legyen szó egy kis dézsatóról, akváriumról, vagy szobai szökőkútról. Utóbbi előnye, hogy az állandóan forgatott víz jobban párolog, előnyös mikroklímát teremtve főleg télen, a fűtés miatt száraz levegőjű szobában.

Házilag is készülhet

Szobaszökőkutat vásárolhatunk készen is, de magunk is összeállíthatjuk. A kész termékek ára 15000 forinttól felfelé mozog. A szobaszökőkút egy egyszerű, de praktikus és látványos dolog. Kell egy kerámiatál, ami nem szivárog, ebbe beletesszük a barkácsboltokban is kapható kis teljesítményű szökőkútszivattyút. Kavicsokkal rögzítjük, és egyben eltakarjuk a szivattyútestet úgy, hogy a kivezető csöve kilátsszon. Ezt is elrejtjük valami nagyobb kőbe fúrva, vagy csak annak takarásában.
A szökőkutat kis vízigényes növényekkel: páfrányokkal, broméliákkal díszíthetjük. Feltöltjük annyi vízzel a tálat, hogy a kavicsokat ne lepje, de a teljes szivattyútestet fedje, sőt néhány centiméterrel magasabban álljon. Amint bekapcsoljuk, a szivattyú elkezdi forgatni a vizet: alulról szívja, felül kilövelli, onnan az visszacsurog a tálba és így egy körforgás alakul ki. Rendszeresen ellenőrizzük a vízszintet a tálban. Ez lényeges, mert ránézésre nem látjuk, hiszen a vízszint a takarókavicsok alatt van, de hogy mennyivel azt csak akkor látjuk, ha ujjunkkal beletúrunk.

A víz állandó mozgása miatt nagyon gyorsan párolog, és ha a szivattyú elkezd szárazon futni az alacsony vízszint miatt az a vesztét okozhatja! A szivattyút takaró kavicsok legalább 1-2 centiméter átmérőjűek legyenek. Ez fontos, mert minél kisebbek a kavicsok, annál kisebb köztük a víz által kitölthető rész, és a szivattyúnak annál jobban kell erőlködnie, hogy a vizet kiszívhassa közülük.

Sok előnye van

A szobai szökőkutak használata több előnnyel jár. Egyrészt különleges lakásdíszek, amelyek hazánkban még nem terjedtek el annyira, amennyire megérdemelnék. Az esztétikai élményen túl nyugalmat árasztanak, egy stresszes nap után jó leülni a szobában egy kellemes helyre, kipihenni a fáradalmakat.

A szobai szökőkutak a víz állandó forgatásával jelentősen emelik a levegő páratartalmát. Ez télen különösen fontos. A fűtés miatt ilyenkor alacsonyabb a szoba levegőjének a páratartalma. A száraz levegő pedig légúti problémákat okozhat, ami miatt az ilyenkor jobban terjedő vírusok és baktériumok könnyebben megfertőzhetik légzőszerveinket. A száraz levegő miatt ugyanis a felső légutak nyálkahártyái kiszáradhatnak, így nem tudják megfelelően ellátni egyik fő feladatukat; a kórokozók kiszűrését az orron keresztül beszívott levegőből.
Ennek elkerülése miatt szokás a fűtőtestekre is párologtatókat tenni. A szobai szökőkutak ugyanezt a cél szolgálják, csak esztétikusabbak. Amennyiben a vízbe pár csepp természetes illóolajat keverünk, úgy a levegő illatosításában és fertőtlenítésében is szerepe lesz a szökőkutunknak. A citrom, levendula, menták vagy a fenyő illóolaja mind kellemes és fertőtlenítő hatású is.

Ha készen vesszük

Szobai szökőkutak készen is kaphatóak, nagy választékban. Ezek között vannak nagyon szép, de giccses kivitelűek is. A kavicsba szurkált művirágok giccses hangulatot kelthetnek, ezért bár gondozni kell, de lehetőleg élő, cserepes növényekkel díszítsük a szökőkutat. Ha kicsi a tál átmérője ahhoz, hogy a virágcserepet a kavicsrétegre állítsuk, akkor kerítsünk egy nagyobb futónövényt, amit messzebb is elhelyezhetünk a szökőkúttól, úgy hogy a növény azért elérje azt, és körbefussa.
A szivattyú kivezető csövét számos módon rejtik a gyárilag készített termékekben. Jobb esetben egy természetes kőbe fúrnak lyukat, ebbe kell a szivattyú csövét elrejteni. Vannak különféle iparművészeti alkotások is, melyek direkt szökőkútra készítenek.

Nagyobb változatok is építhetők

A kisebb tálba készített szobaszökőkutakon kívül készíttethetünk vízesés-falakat is. Ez már nem olcsó, ám nagyon látványos dolog. Egy jól szigetelt és természetes kövekből kirakott falat kell elképzelni, aminek a tetejéről, a köveken végigcsorogva jön le a víz az alatta kialakított kis medencébe, melybe akár aranyhalakat is telepíthetünk.

Az elv ugyanaz, mint a kicsiknél csak nagyban. Itt azért számítsunk arra, hogy az egész szobát úgy kell berendezni, hogy egy ilyen egészfalas szobai szökőkút nagy vízfelülete rengeteg párát termel. Ez a szomszédos falak penészedését is okozhatja, ha azokat nem festjük át speciális festékkel. A különféle elektronikai eszközök (televízió, számítógép) sem örülnek, ha egy ennyire párás szobában kell "lakniuk", és a ruhatárolást, valamint a nedvszívó tárgyakat is mellőzni kell e helyiségben. Egy ilyen szobai óriás szökőkút kialakításakor nem is maga a szökőkút a nagyon drága, inkább a helyiségben szükséges többi átalakítás fogja magasra emelni az árat. A képek alapján azonban látható, hogy az olcsóbb, kisebb változatok is jelentősen hozzájárulhatnak az otthonos szobakép kialakításához.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

makszinine avatarja

makszinine         Hol Kapható?

Hol kapható a "Ha készen vesszük" alcím alatt látható szobaszökőkút? Fontos lenne megtudnom!

Multimédiás szökőkút

Június végén átadták a margitszigeti multimédiás szökőkutat és a főváros első fénykertjét. A szökőkút vízfüggönyén mostantól minden este magyar történelmi személyiségek és hírességek fotói...


Kerti tavak gépészete

A víz különleges hatású eleme lehet minden kertnek, jó hatással van ránk, gyermekeinkre és a kert élővilágára is. A szép látványért cserébe folyamatos gondoskodást igényel, szerencsére számos...