Szobai szökőkutak

2010-02-24 12:18:41 |

A víz jelenléte a szobában megnyugtatóan hat az emberre, legyen szó egy kis dézsatóról, akváriumról, vagy szobai szökőkútról. Utóbbi előnye, hogy az állandóan forgatott víz jobban párolog, előnyös mikroklímát teremtve főleg télen, a fűtés miatt száraz levegőjű szobában.

Házilag is készülhet

Szobaszökőkutat vásárolhatunk készen is, de magunk is összeállíthatjuk. A kész termékek ára 15000 forinttól felfelé mozog. A szobaszökőkút egy egyszerű, de praktikus és látványos dolog. Kell egy kerámiatál, ami nem szivárog, ebbe beletesszük a barkácsboltokban is kapható kis teljesítményű szökőkútszivattyút. Kavicsokkal rögzítjük, és egyben eltakarjuk a szivattyútestet úgy, hogy a kivezető csöve kilátsszon. Ezt is elrejtjük valami nagyobb kőbe fúrva, vagy csak annak takarásában.
A szökőkutat kis vízigényes növényekkel: páfrányokkal, broméliákkal díszíthetjük. Feltöltjük annyi vízzel a tálat, hogy a kavicsokat ne lepje, de a teljes szivattyútestet fedje, sőt néhány centiméterrel magasabban álljon. Amint bekapcsoljuk, a szivattyú elkezdi forgatni a vizet: alulról szívja, felül kilövelli, onnan az visszacsurog a tálba és így egy körforgás alakul ki. Rendszeresen ellenőrizzük a vízszintet a tálban. Ez lényeges, mert ránézésre nem látjuk, hiszen a vízszint a takarókavicsok alatt van, de hogy mennyivel azt csak akkor látjuk, ha ujjunkkal beletúrunk.

A víz állandó mozgása miatt nagyon gyorsan párolog, és ha a szivattyú elkezd szárazon futni az alacsony vízszint miatt az a vesztét okozhatja! A szivattyút takaró kavicsok legalább 1-2 centiméter átmérőjűek legyenek. Ez fontos, mert minél kisebbek a kavicsok, annál kisebb köztük a víz által kitölthető rész, és a szivattyúnak annál jobban kell erőlködnie, hogy a vizet kiszívhassa közülük.

Sok előnye van

A szobai szökőkutak használata több előnnyel jár. Egyrészt különleges lakásdíszek, amelyek hazánkban még nem terjedtek el annyira, amennyire megérdemelnék. Az esztétikai élményen túl nyugalmat árasztanak, egy stresszes nap után jó leülni a szobában egy kellemes helyre, kipihenni a fáradalmakat.

A szobai szökőkutak a víz állandó forgatásával jelentősen emelik a levegő páratartalmát. Ez télen különösen fontos. A fűtés miatt ilyenkor alacsonyabb a szoba levegőjének a páratartalma. A száraz levegő pedig légúti problémákat okozhat, ami miatt az ilyenkor jobban terjedő vírusok és baktériumok könnyebben megfertőzhetik légzőszerveinket. A száraz levegő miatt ugyanis a felső légutak nyálkahártyái kiszáradhatnak, így nem tudják megfelelően ellátni egyik fő feladatukat; a kórokozók kiszűrését az orron keresztül beszívott levegőből.
Ennek elkerülése miatt szokás a fűtőtestekre is párologtatókat tenni. A szobai szökőkutak ugyanezt a cél szolgálják, csak esztétikusabbak. Amennyiben a vízbe pár csepp természetes illóolajat keverünk, úgy a levegő illatosításában és fertőtlenítésében is szerepe lesz a szökőkutunknak. A citrom, levendula, menták vagy a fenyő illóolaja mind kellemes és fertőtlenítő hatású is.

Ha készen vesszük

Szobai szökőkutak készen is kaphatóak, nagy választékban. Ezek között vannak nagyon szép, de giccses kivitelűek is. A kavicsba szurkált művirágok giccses hangulatot kelthetnek, ezért bár gondozni kell, de lehetőleg élő, cserepes növényekkel díszítsük a szökőkutat. Ha kicsi a tál átmérője ahhoz, hogy a virágcserepet a kavicsrétegre állítsuk, akkor kerítsünk egy nagyobb futónövényt, amit messzebb is elhelyezhetünk a szökőkúttól, úgy hogy a növény azért elérje azt, és körbefussa.
A szivattyú kivezető csövét számos módon rejtik a gyárilag készített termékekben. Jobb esetben egy természetes kőbe fúrnak lyukat, ebbe kell a szivattyú csövét elrejteni. Vannak különféle iparművészeti alkotások is, melyek direkt szökőkútra készítenek.

Nagyobb változatok is építhetők

A kisebb tálba készített szobaszökőkutakon kívül készíttethetünk vízesés-falakat is. Ez már nem olcsó, ám nagyon látványos dolog. Egy jól szigetelt és természetes kövekből kirakott falat kell elképzelni, aminek a tetejéről, a köveken végigcsorogva jön le a víz az alatta kialakított kis medencébe, melybe akár aranyhalakat is telepíthetünk.

Az elv ugyanaz, mint a kicsiknél csak nagyban. Itt azért számítsunk arra, hogy az egész szobát úgy kell berendezni, hogy egy ilyen egészfalas szobai szökőkút nagy vízfelülete rengeteg párát termel. Ez a szomszédos falak penészedését is okozhatja, ha azokat nem festjük át speciális festékkel. A különféle elektronikai eszközök (televízió, számítógép) sem örülnek, ha egy ennyire párás szobában kell "lakniuk", és a ruhatárolást, valamint a nedvszívó tárgyakat is mellőzni kell e helyiségben. Egy ilyen szobai óriás szökőkút kialakításakor nem is maga a szökőkút a nagyon drága, inkább a helyiségben szükséges többi átalakítás fogja magasra emelni az árat. A képek alapján azonban látható, hogy az olcsóbb, kisebb változatok is jelentősen hozzájárulhatnak az otthonos szobakép kialakításához.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

makszinine avatarja

makszinine         Hol Kapható?

Hol kapható a "Ha készen vesszük" alcím alatt látható szobaszökőkút? Fontos lenne megtudnom!

Kiskerti szökőkutak, csobogók

Valószínűleg sokaknak szerezne örömöt, ha kertjében egy hangulatos kis kerti csobogó tenné teljessé otthona hangulatát. Ilyenek nagy számban kaphatók készen, és sok művész is foglalkozik kerti...


Multimédiás szökőkút

Június végén átadták a margitszigeti multimédiás szökőkutat és a főváros első fénykertjét. A szökőkút vízfüggönyén mostantól minden este magyar történelmi személyiségek és hírességek fotói...