Lépésről-lépésre

Elfalazás gipszkartonnal

2010-03-05 15:34:08 | Módosítva: 2010-03-05 15:35:34

A régi fürdőszoba felújításában a kád beépítése ennek a folyamatnak csak a „nyitánya” volt. Aki ilyen átalakításra maga vállalkozik, annak bizony nagyon meg kell fontolnia, hogy mit és hogyan old meg. Az évek során az adott színhelyen ugyanis számos olyan beépítés történt, ami nem éppen minőségi munka, pl. a vízórák gyors beépítése, falon kívül szerelt vízvezeték és a bojler csere, amit a helyiség egyéb kényszerű adottságai tovább bonyolítottak. Az egységes, sima felületek kialakításához ezért az impregnált gipszkartonból kialakított előfal bizonyult ideális megoldásnak.

A váz kialakítása

A szerkezetet - az előzetes tervrajz alapján - a kartonozásban járatos ismerős segítségével kezdtük el felépíteni. Előbb azonban még a mosógép használtvíz vezetékének a kivezetését is a falra szereltük, így ez a cső is eltűnik majd a karton alatt. A kádlefolyót ugyanis nem akartuk ezért megbontani, így ez volt a legkézenfekvőbb megoldás a cső eltüntetésére. A kiálló kifolyócsonk pedig nem különösebben zavaró elem.

A falra csavarozott függesztő lemezek tartják majd a függőleges CD idomokat A vázat alul-felül 30x30 mm-es UD idomok határolják, amelyekbe 30x50-es CD idomok csatlakoznak függőlegesen. Az alsó U-idomok a kád peremére támaszkodnak, és az alsó lapjukra nyomott speciális szerelőragasztó fixálja őket a kijelölt helyükön. A függesztő lemezeket előre a falon kijelölt helyükre rögzítettük beütő dübelekkel. A vízmértékkel függőlegesbe állított és az osztások helyére igazított CU idomokat oldalról behajtott 5-ös önmetsző csavarokkal már könnyű volt fixen rögzíteni. A függesztő lemezek idomon túlnyúló szárát nem szükséges levágni, elég visszahajlítani a fal felé.
A bojlerhez csatlakozó gázvezeték ugyan sehol nem építhető be a falba, de most ennek egy része is eltüntethetővé vált. A testes csövet a csaptelephez vezető vízvezetékekkel együtt - az esetleges javításokra tekintettel - egy külön leemelhető takaró panel rejti. Így a csövek nem csúfítják el majd a csempézett burkolatot, de néhány rögzítő csavar kihajtása után a látszólag egybefüggő fedőburkolat e része roncsolás nélkül bontható lesz. A függőleges idomok ennek megfelelő helyre kerültek. A leemelhető panel pedig csak később, a kiszabását követően kapott külön vázerősítést.

A bojler alatti a csővezetékekhez a leszerelhető panel biztosít könnyű hozzáférést A másik esztétikai probléma a fürdőszoba vízóra szerelvényének az eltüntetése, pontosabban esetleges szerelésének, cseréjének a megoldása burkolatbontás nélkül. Ez a szerelvény szerencsére a fürdőszoba sarkában kiugróként elfalazott felszálló strangra oldalról csatlakozik, így oldalburkolatának megnövelésével és szükség esetén külön kiemelhető burkolati elem beillesztésével ez is megoldhatóvá vált. A 30x30-as UD idomokból készült váz is ennek megfelelően lett kialakítva. Természetesen a 20x30 cm-es csempe méretek osztásából adódóan a kereszttartók magasságát is ennek megfelelően igazítottuk be. A karton vastagsága szerencsére pont a vízóra burkolatának a tetejéig ért. Ez majd ugyan csempézéskor okoz majd némi nehézséget az óranyílás dekoratív szegélyezése miatt, ám erre majd akkor kell megoldást találni.
A teljes váz kialakításához alig egy fél napra volt szükség.

A kartonok felerősítése

A kész kartonozás már egyöntetű, sima felületet biztosít a csempézéshezEz a munkafázis már időigényesebb. Először a bojler bal oldala melletti tábláját szabtuk méretre, majd a helyére illesztve kartoncsavarokkal rögzítettük. A bojler mellett szűk 5 mm-es hézag biztosítja, hogy a burkolatot szervizeléskor a már megszokott módon lehessen leemelni a hátlapról. Ezt követően az ablak alatti kartondarab került a helyére. A beszabása kissé macerás volt, mert ezt a darabot a repedések elkerülése miatt az ablaknyílás mellé „zászlósan” kell kiszabni. Ezt az alsó zászlónál sikerült is elszabni. A két kinyúló rész szélessége ugyanis nem volt egyforma, mert a kád fala beljebb volt az ablaknyílásnál, és ezt bizony elnéztük. A hiba azonban némi plusz munkával, az alsó pótfedés alakra szabásával, korrigálható volt. Természetesen a toldást hevederrel erősítettük meg. A nagy kartondarabon két nyílást is kellett fúrni a szakaszolócsap és a mosógép használtvíz kifolyócsöve számára. Ezt egy körkiszúró segítségével fúrtuk ki, majd kis hengercsiszolóval bővítettük a megfelelő méretűre.
Következett az ablak melletti felületek kartontoldásainak leszabása és felerősítése, majd a kiemelhető takarólap került a helyére. Itt a csaptelep csőkiállásai és a gázcsap számára kellett megfelelően pontos nyílásokat kialakítani. Ezeket bizony elég nehéz pontosan bejelölni, és még körkiszúróval sem volt könnyű kivágni. A kis hengercsiszoló most is nagyon hasznosnak bizonyult. Ezt a speciális darabot is két oldalról masszív CD idommal, alul felül pedig UD idommal erősítettük meg. A felsőből természetesen kivágtuk a gázcső méretéhez igazodó nyílást is. A panelt, a helyére illesztve, három ponton a már szilárd vázra erősítettük. A hátsó kartondarabból ugyan egy keskeny csíkot le kellett szabni, de ez semmi gondot nem okozott, s a nagy táblát percek alatt a vázra lehetett csavarozni.

A kartonozás alá rejtett vízórához - cseréjekor - bontás nélkül lehet majd hozzáférni Vízóra fedésben

A sarokban levő vízóra szerelvényéhez is bontás nélküli hozzáférést sikerült kialakítani. A kiugró falrészre vázelemek nélkül felcsavarozott és ragasztva is rögzített lapot a szerelvény kiállásának méretével megnöveltük, UD idom kerettel erősítettük meg, majd helyükre csavaroztuk az alsó-felső fedőlapot. Közéjük kerül a kiemelhető fedőlap, amibe a vízóra átmérőjéhez igazodó nyílás is szükséges. Mivel a 75 mm-es lyuk túl közel került a lap széléhez, hátulról 10x20 mm-es léckerettel erősítettük meg. A szakaszolócsap ugyan így nem könnyen hozzáférhető, ám erre szinte soha nincs szükség, mert minden vízvevő előtt van még egy szakaszolócsap, amelyek könnyen elzárhatók. A karton burkolat ezzel elkészült, ezt követően már csak csempézni kell, hogy kialakuljon az egységesen sík burkolati összkép.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan növelhetjük meg csaptelepeink élettartamát?

A kerámiabetétes csaptelepek hosszú ideig és megbízhatóan képesek működni, ha a belsejükbe nem kerül szennyeződés, vízkő. Külsőleg sem mindegy, hogy mivel tisztítjuk őket.


Minősített válaszfalak és álmennyezetek

A Rigips® ENERGOBOARD RE gipszkarton új környezettudatos gyártási technológiával készül, rendszerminősítéssel rendelkezik. Válaszfalak, álmennyezetek és egyéb szerelt szerkezetek építéséhez kiváló.