Alig van különbség a megszokott eljárástól

Gipszkarton tapétázása

2010-04-04 14:20:37 | Módosítva: 2010-04-07 15:09:17

A gipszkartonból készült falak ma már megszokottak a legtöbb épületben. Átalakításoknál népszerűek az ilyen gyorsan kialakított válaszfalak, és az új épületekben is egyre több helyen e technológiával készülnek a szárazvakolatként alkalmazott falazat burkolatok. Felületük bevonására a falfestésen kívül természetesen tapéta is alkalmas, ám a felület előkészítésére ez esetben kissé több figyelmet kell fordítani.

Feltételezve azt, hogy a falburkolatot adó lapok szakszerűen lettek a vázra erősítve, a toldások közötti hézagokat is megfelelő módon töltötték ki és hézagerősítő csíkokkal fedték le, ezek besimítása alapvetően meghatározza az alap felület síkságát. Ez a réteg elfedi a felerősítő csavarok fejeit, és a laptoldások helyét már csak a besimított illesztési helyek gipsz rétege jelzi. A felületeket száradás után még szintbe kell csiszolni, hogy felszínük teljesen síkká váljon.

Az ideálisan sík gipszkarton felületeken hibátlan lesz a tapétaburkolat is Kellő portalanítás után akár már festhető vagy tapétázható is a fal, ám ez utóbbi esetben már most ajánlatos arra is gondolni, hogy a tapétát ugyan könnyű felragasztani, ám annak leszedése korántsem ilyen egyszerű dolog. Ha ugyanis később a tapétát le kell szedni a gipszkartonról, az feláztatását követően helyenként akár a kartonfedés felső rétegét is letépheti. Ezt a gipszkarton felületének mélyalapozóval történő kezelésével lehet megelőzni. Az alapozó szer megszilárdítja a fedőkarton felső részét, és jelentősen csökkenti a nedvszívó képességét. Ez a tapétaragasztó tapadása szempontjából is előnyös, később pedig a tapéta eltávolításakor könnyebben és a fedőkarton sérülése nélkül fejthető le a kartonozott felületekről.
Az igényesebben kivitelezett kartonozott falak felületét ajánlatos a teljes felületükön besimítani. Így teljesen fehér felület jön létre, amelynek átcsiszolását követően ideálisan sík és egységes színtónusú falfelület lesz az eredménye. Ez a festett bevonatok esetében is előnyös, mivel akár egy rétegben felhordott, nagy fedőképességű falfestékkel is foltmentes és homogén bevonat alakítható ki.

Az ajtókeretek szélén túlnyúló tapétaszélt pontosan illesztve kell leszabni Tapétázásnál a teljesen besimított és simára csiszolt gipszkarton felületeknek csupán annyi az előnye, hogy a besimított részeket még erős surlófényben sem lehet észrevenni, és így az igényesebb, selymesen fénylő tapéták alapjaként is kiváló alapként szolgál. Az ilyen felületeket azonban mindenképen mélyalapozóval kell kezelni, hogy a teljes felület nedvszívó képessége ideális legyen a legkülönfélébb tapéták alá, és azok leszedése is problémamentesen megoldható legyen. A besimított rétegre csak 24 óra elteltével lehet a mélyalapozót felkenni. A mélyalapozott felületre pedig ugyancsak egy nap múlva lehet a tapéta felragasztását megkezdeni.
Maga a tapétázás folyamata és technológiája semmiben nem tér el a megszokottaktól. Ragasztóként mindenkor a tapétához ajánlott minőségűt kell használni, hogy elkerülhetők legyenek az ilyenkor előforduló hibák: szélfelválások hólyagosodások, gyűrődések stb. Ha tehát a gipszkarton felületek mélyalapozóval kezeltek, és a tapéta gyártója által megadott instrukciók is betartattak, akkor a tapétázott felületek tartósak és szépek lesznek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Új generációs tapéták

Sokan azért választják falburkolatként a tapétát, mert ez az anyag olyan motivációs lehetőségeket nyújt, amelyeket más módon szinte lehetelen megvalósítani. Ezért a tapétázott falak újra divatosak,...


A szigetelés takarása gipszkartonnal

A belső szigetelések lefedéséhez a legelőnyösebbek a gipszkartonból kialakított felületek. Előnyük, hogy sík felületet biztosítanak, és viszonylag egyszerű a felerősítésük.