Hangtalan hengerkéses fűnyíró

2010-05-21 13:47:53 | Módosítva: 2010-06-02 02:33:56

Akik a szép pázsitra különös gonddal ügyelnek kiskertjükben, azok tudják, hogy a titkok egyike - az állandó öntözés, gyomtalanítás, talajlazítás és gyepszellőztetés mellett - a rendszeres és kíméletes fűnyírás.

Az általánosan elterjedt forgókéses fűnyíróknál a vágást tulajdonképpen a kés nagy sebességével (nagy fordulatszám) érjük el. A kés nem annyira vág, hanem inkább roncsolva tép, szakít. A roncsolt fűszál persze viszonylag hamar gyógyul, de azért nem ez az ideális nyírási módszer a számára. Ha a normál késes fűnyíró késének élét rendszeresen élezzük - egy fémreszelővel is lehet, de legideálisabb sarokköszörűvel, óvatosan - akkor a roncsolás mértékét erősen csökkenthetjük, de teljesen nem szüntethetjük meg.
Ideálisan ollóval lehet vágni. Ezen az elven - vagyis a nyírás elvén - dolgoznak a hengerkéses fűnyírók; Az álló késhez enyhén hozzáérve forognak a spirális hengerkések, és finom metszéssel, roncsolás nélkül vágják el a fűszálakat. Az egymáson folyamatosan súrlódó álló és forgó kések nem csak pontosan vágnak, hanem önélezők is, ami kétségtelen előny. Aki ilyen hengerkéses fűnyírót használ, az azonban azt is tudja, hogy a gép meglehetősen zajos, a kések súrlódásának hangja bizony nem kellemes. A kerék felől meghajtott hengerkés forgatása sem túlságosan könnyű, a kés gyakran elakad, a kerék megcsúszik.

Valamit valamiért - mondhatnánk. A technológiai pontosság növekedése azonban megteremtette a jó tulajdonságokat ötvöző, a rosszakat pedig elhagyó megoldást. Az AL-KO új hengerkéses fűnyíróinál az álló és a forgó kés nem ér össze, csak századmilliméternyi távolságban közel van egymáshoz. Ennek eredménye az, hogy a roncsolás-mentes, ollószerű vágás ugyanúgy bekövetkezik, mint az elődöknél, de mivel a súrlódás elmarad, a kellemetlen zajtól is megszabadulunk, ráadásul a fűnyírót tolni is könnyebb.
Az új elvből következne, hogy ha a kések nem súrlódnak egymáson, akkor elmarad az önélezés is. A konstruktőrök azonban gondoltak erre; egy rövid élezési időszakra a gép átállítható; a kések így összeérnek, és élesre köszörülök egymást.
Érdekes fejlődést látunk abban is, hogy ezek a viszonylag kis méretű fűnyírók a szállításhoz még kisebbre összecsukhatók legyenek. A kritikus méretet itt valójában a tolókar jelenti. A régebbi gépeknél ez egyszerűen félbe hajtható volt, aztán a méretcsökkenés miatt három részes, így három részre hajtható karok születtek. Legújabban pedig a kétrészes tolókar közepén egy öntvényblokk kapcsolja össze a két darabot, ami szállításkor külön elemmé válik, és csökkenti az "összehajtott" méretet.
Az AL-KO konszernbe beolvadt Brill márka elkészítette a hengerkéses fűnyíró akkumulátoros változatát is. A 36, illetve 38 cm széles késeket forgató elektromotor energiaforrása természetesen lithium-ion akkumulátor.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

kukorica avatarja

kukorica         Víz

Nem tudom hogy sok helyen mennyire megoldható a légmentes lezárás. Szerintem én se tudnám megoldani max egy nagy fóliával betekerni a házat:D

Tiszta levegőt a szobában

A szobai légtisztítók a nyári, pollennel terhes időszakokban különösen hasznosak, de szerepük fontos más évszakokban is. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy szobanövényeink is hozzájárulhatnak a...


Gyógyszermaradványok természetes vizeinkben!?

Az Environmental Pollution környezetvédelmi folyóirat tájékoztatást adott az egyik kutatási eredményéről. Arról számol be a cikk, hogy a Dunába különféle módokon került gyógyszermaradványokat...