Lakószoba több gyerek számára

2010-06-20 02:28:50 | Módosítva: 2010-06-20 10:49:22

A gyerekszoba lakás a lakáson belül, amelynek kialakítását a legtöbb szeretet és törődés vezérli. Lakóinak nappali-, háló-, dolgozó-, és vendégszobája is egyben. A szoba alapterülete adott, de a három kilós csecsemőből hetven kilós majdnem felnőtt lesz, és ez megköveteli, hogy a berendezést folyamatosan változtassuk. Különösen igaz ez akkor, ha ugyanerre a viszonylag kis alapterületre egy fiatalabb testvér is igényt tart.

 

Hazai viszonyaink között nem mindenkinek van módja kistestvér érkezésekor nagyobb lakásba költözni. Pici korban még nem döntő, hogy egy-, vagy különnemű gyerekekről van szó, nyugodtan egy szobába kerülhetnek. Kortól és nemtől függetlenül a legfontosabb az egyéni és közös területek létrehozása. Minden gyereknek szüksége van az elvonulás lehetőségére, és arra, hogy kedvenc játékait, mütyürjeit biztonságban tudhassa. Ezáltal azt is megtanulja, hogy mások magánéletét és magántulajdonát is tiszteletben kell tartani a kölcsönösség elve alapján.

Az egymásra merőlegesen álló, szintén emeletes összeállítás több lehetőséget nyújt a közös játékra, viszont nagyobb helyigényű, mint az előző.A gyerek munkája a tanulás, ehhez is biztosítani kell a nyugalmat. Különösen nehéz az íróasztalokat úgy elhelyezni, hogy megfelelő természetes világítást kapjanak, és a leckeíró gyerekek ne zavarják egymást. A térhatárolás történhet valódi határok létrehozásával; például polccal, íróasztallal vagy akár ággyal, de sajnos a kis alapterület miatt erre nem mindig van mód. Ekkor lehet színekkel, színkülönbség létrehozásával kijelölni a saját területeket.

A szokványostól eltérően a szoba közepére került az újonnan érkező baba birodalma. Ez a megoldás, csak nagy alapterület esetén engedhető meg. Egyéni tulajdonságok és a testvérek egymáshoz való viszonya, családi szokások befolyásolhatják, hogy milyen területeket, bútorcsoportokat hozunk létre. Lehetséges, hogy a hálóhelyek kerülnek azonos helyre, mert gyakori, hogy emeletes ágyon alszanak a gyerekek, amivel hasznos alapterületet nyerünk. A hálóhely társulhat az egyéni játszó- vagy tanulósarokhoz is, így több külön egységre tagolható a gyerekszoba. Ennek a nagy korkülönbség vagy különneműség esetén lehet létjogosultsága.

A közös területek létrehozása is ugyanilyen fontos a közös játék és a testvéri együttlét miatt. Alapelv minden gyerekszoba berendezésénél, hogy a helyiség központi részén szabad területet kell biztosítani a játék miatt.

A sokak által kedvelt ágy alá tolt íróasztal nagyon látványos, de lehetetlenné válik, hogy az íróasztal természetes megvilágítást kapjon.A gyerekszoba lakóinak számától függetlenül vannak olyan berendezési szempontok, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Gondoljunk elsősorban a biztonságra! Fontos a bútorok stabilitása, kisgyermekek esetében a lámpák, dugaljak védelme. A felületeken alkalmazott festékek minőségére pedig ugyanúgy figyelni kell, mint a könnyen tisztítható csúszásmentes melegpadló burkolatra. A bútorválasztásnál vegyük figyelembe a gyors változásokat. Ezért érdemes a bővíthető, kiegészíthető bútorcsaládokat választani.

Közös tanuló- és közös alvóhely; kizárólag nagy összhangban élő testvérek részére. Ilyen berendezés esetén másik fal mentén még a harmadik testvérnek is jut hely. Mivel nagyon fontos a gyermekek egészséges fejlődése, tisztában kell lenni a színek, fények hatásaival. A túl sok élénk szín együttes használata nyugtalanná teszi a gyerekeket. Tehát a falak, bútorok, textilek inkább pasztell árnyalatúak legyenek, mert a játékok már önmagukban is színesek. A jó megvilágítás - különösen tanulás közben - szintén az egészség megőrzésének fontos része.
Az egészséges alvás biztosítása létkérdés a gyerekek fejlődésében. Egy jól szellőző, természetes anyagból készült matrac biztosítása előbbre való a hivalkodó külsőségek megteremtésénél.
Az íróasztal és a munkaszék megfelelő együttesének szintén egészségmegőrző szerepe van. Válasszunk mozgást nem akadályozó, speciális ergonómiai szempontok szerint készült gyerekszékeket!

Az emeletes ágyak tartószerkezetei és a fölvezető lépcső is egyben tároló bútorok. Helytakarékos és látványos megoldás.A szoba kialakításánál a már kommunikálni tudó egészen kicsi gyermekek is el tudják mondani, mit szeretnek, mivel és hogyan szeretnek játszani, és a felkínált színlehetőségek közül ki tudják választani a nekik legjobban tetszőt. Ezeket illik figyelembe venni, ezzel is erősítve családon belüli helyzetüket, és hogy igazán otthon érezzék magukat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-4621/Lakoszoba_tobb_gyerek_szamara