Télikertek árnyékolása

2010-06-30 15:51:44 |

Ahol erre lehetőség van, télikerttel lehet megnövelni a lakótér alapterületét. Ez az bővítmény ősztől tavaszig aktív hőcsapdaként működik, rásegíthet a lakás fűtésére, ám nyáron a nagy üvegezett felületei miatt túlzott felmelegedése ellen célszerű védekezni. Hogy ezt milyen módon lehet megoldani, arra számos lehetőség van. Ezt már a télikert megépítésekor ajánlatos figyelembe venni, és az időszakos árnyékolásról sem szabad megfeledkezni. Az utólag beépített árnyékolók ugyanis általában többe kerülnek és a hatásuk is nehezen optimalizálható az adott környezetben.

Ideális és természetes megoldás, ha a télikertet a nyári felmelegedés ellen a természetes környezet, azaz nagy lombhullató fák veszik körül. Sajnos ez ritkán áll fenn, a telepített fák pedig lassan nőnek, ezért van szükség a télikerteknek, különösen a napsütötte oldalra építetteknek különféle árnyékolásra. A túlmelegedés megakadályozására számtalan megoldás között lehet választani, ám a hatékonyság, az esztétikum és nem utolsó sorban az anyagi ráfordítás legyen a döntő szempont.

A télikertek átszellőzését hatékonyan javítják a nyitható tetőelemek Tagadhatatlan, hogy nyáron a külső árnyékolókkal lehet a leghatékonyabban védekezni a túlmelegedés ellen, miközben ősztől tavaszig akadálytalanul érvényesül a télikert hő rásegítése az épület fűtéséhez. Az árnyékolók használatakor azonban számolni kell azzal, hogy ezek jelentősen csökkentik a kilátást, és a kívülre szereltek szerkezete állandóan ki van téve az időjárás viszontagságainak, bár a korszerű árnyékolókat felcsévélt állapotban hatékonyan védi a külső tokozásuk. Ám működésükhöz feltétlenül szükséges a motoros meghajtás és az ezt működtető automatika. Ezek többségükben felül csuklókarosak, vagy ráépített sínen mozgatott, csévélhető árnyékoló takarások.
Az oldalfelületeken legördülő árnyékolókkal lehet a hősugárzás ellen védekezni. Az osztott felületűek természetesen egymástól függetlenül, a pillanatnyi igényeknek megfelelően szabályozhatók és így esztétikusságuk mellett jól kihasználhatók.

A különféle anyagú reluxa-lamellák szögbeállításával a kiláthatóság is megoldható A belső árnyékolók is hasznosak, mert ezek átszellőztetve megakadályozzák az árnyékolók fölötti meleg légzsák kialakulását. Az ilyen szellőzők működtetése automatizálható is, és a lakók távollétében is gondoskodik a folyamatos légcseréről, és a túl melegedést is jelentősen csökkentik.
Léteznek egyéb megoldások is, pl. a felfelé emelhető elemeket tartalmazó tetőmegoldások, amelyekkel jelentősen növelhető a légáramlás és a tető alatti meleg levegő intenzív kiszellőztetése. Az ilyen elemek akár kézzel is mozgathatók, bár elég nehézkesen megoldható, és nyitható magasságuk is több fokozatban szabályozható. Belső tetőárnyékolókkal kombinálva nagyon hatásosak, mert megakadályozzák a belső árnyékolók feletti meleg légzsák kialakulását. Az külön előny, ha e nyitható szellőző elemek szúnyoghálókkal védettek.
Az oldalfalak ajtóinak, ablakainak kinyitásával a terület, illetve akár a lakótér teljes átszellőzése is jelentősen javul. Az oldalra csúsztatható, nagy felületű ajtók e tekintetben igen előnyösek, mert így szinte a homlokfal teljes egésze nyitottá tehető, és a terület átszellőzése megnő.
A felmelegedés természetesen a télikert üvegezésétől is függ, ám mivel ez állandó tényezőként tekintendő, csak kompromisszum árán lehet a télikert felmelegedését az üvegezéssel befolyásolni. Minél inkább átengedi az üvegezés a fénysugarakat, annál jobban átengedi a hőenergiát is. Az üvegezéssel tehát csak szűk keretek között lehet védekezni a túlmelegedés ellen, ami viszont az ősztől tavaszig tartó időszakban hátrányos.

A kapcsolt szerelésű, sínvezetékben futó napellenzők részben az oldalfalra is árnyékot vethetnek Közbenső megoldás lehet a szétszedhető oldalfalu, vagy szinte teljesen oldalra tolható ajtókkal kialakított szerkezetű télikert. Az ilyen télikerteknél nyáron csak az épület tetőszerkezete és a tartóoszlopok maradnak a helyükön, az oldalfalakat alkotó elemek eltávolításával így nyitott terasszá alakítható a télikert. Az ilyen konstrukció az ősztől tavaszig tartó időszakban barátságos, meleg télikertként, a meleg időszakban viszont nyitott teraszként használható, amely az időjárásnak megfelelően néhány elem visszahelyezésével szélvédetté is tehető. A tető árnyékolása ennél a konstrukciónál is előnyös, amelyet akár belső, de még inkább külső árnyékolóval célszerű megoldani. Ezek pozicionálásával mindig az éppen legideálisabb árnyékolási fokozat állítható be. A kiemelhető oldalfalak természetesen nyíló, vagy bukó kivitelben készülnek, ami beépített állapotukban ideális átszellőzést biztosít a beépített területnek, illetve a lakótérnek. Ezekre az oldalelemekre is felszerelhetők még különféle belső árnyékoló eszközök, pl. különféle reluxák vagy más textil alapanyagú és magasságban állítható árnyékoló rolók.

A kúpos tetőkre elemenként csatlakoztathatók a motoros meghajtású külső árnyékolók A nem elbontható oldalfalas télikerteken a hatékonyabb külső árnyékolás helyett sok esetben belső árnyékolások valamelyikével szokás a zárt tér felmelegedése ellen védekezni. A tető alatt fokozatmentesen állítható árnyékoló anyagokkal lehet a belső légtér túlzott felmelegedését csökkenteni. Nem ritkák a külön sínvezetékekben futó poliészter vagy különlegesen kezelt trevira anyagokból kifeszített árnyékolók, amelyek fényáteresztő vagy fényzáró kivitelűek.
Az oldalfalakon egyre népszerűbbek a harmonikaszerűen összezáródó pliszé rolók. Ezek anyaga alul pigmentált, és refleksziós képességük - ami a fényáteresztő és fényvisszaverő tulajdonságukat %-os értékkel jelöli - 37-100%-ig terjed. A nagy reflexiós érték nagy fényvisszaverést jelent. Anyaguk porszívóval, illetve nedves ruhával könnyen tisztítható. Mozgatása lehet manuális vagy termosztáttal vezérelt motoros működésű is.
A télikert átszellőztetése mindig fontos, mert így elkerülhető a levegő fokozott felmelegedése, és szinten tartható a levegő hőmérséklete. Ezt természetesen légkondicionálóval is elősegíthetjük, de a fenti megoldásokkal is megakadályozható a télikertek meleg időszakban előforduló felmelegedése. Az árnyékolással foglakozó cégek sok hasznos tanáccsal szolgálnak, és a kivitelezést is vállalják.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-4654/Telikertek_arnyekolasa