Zár- és kulcsrendszerek

2010-07-10 19:26:56 |

Társasházakban, szállodákban, sportlétesítményekben gyakran merül fel az igény, hogy a kulcsok ne csak egyszerű nyitó-záró funkciót töltsenek be, a használó jogosultságát is határozzák meg egyben. A zárrendszerek erre nyújtanak megoldást, és egyben kulcscsomónk méretét is csökkentik.

Azonos zárlatú zárrendszer

Azonos zárlatú zárrendszeren azt kell érteni, hogy több zárbetét nyitható egy kulccsal, amelyből tetszőleges darabszám készíthető. Az azonos zárlatú zárrendszerek kényelmes és gyors megoldást nyújtanak családi házak, illetve több ajtóval vagy több zárral rendelkező épületek esetében. Akkor is hasznos, ha a lakásajtóban több zár található, például főzár, hevederzár, felső kiegészítő zár. Az azonos zárlatú zárrendszerek ugyanolyan biztonságot, viszont nagyobb kényelmet nyújtanak, mintha minden zárat külön kulccsal nyitnánk. A zárak pótolhatók, a rendszer bővíthető, függetlenül a zárbetétek méretétől. A rendszer kiterjeszthető lakatokra, postaládákra, széfekre egyaránt.

Központi záras rendszer

Az ilyen típusú rendszereket társasházakban vagy lakótelepeken használják. Minden lakáshoz tartozik egy fajta kulcs, ezek a kulcsok a másik ajtót nem tudják nyitni, de pl. az épület főbejárati ajtaját minden kulccsal lehet nyitni. Így nem kell külön kapukulcs. Természetesen több olyan zárbetét is alkalmazható egy rendszerben, amit minden lakáskulcs nyit (pl. szeméttároló, közös helyiség, pinceelőtér stb.).

Főkulcsos rendszer

A főkulcsos rendszerek úgy tekinthetők, mint zárbetétekből és kulcsokból álló mechanikus beléptető rendszerek, ahol a belépési jogosultságot helyiségenként lehet szabályozni. Ezek a jogosultságok később lényegében már nem változtathatók (esetleg a zárbetétek helyiségek közti cseréje lehetséges), ezért a rendszer kialakítása, megtervezése nagy körültekintést igényel.
Egy főkulcsos rendszer alapvetően 2 funkciót tölt be: az ajtókon való belépési jogosultságok szabályozása, és az ajtók biztonságos zárásának lehetővé tétele. A hierarchia legfelső szintjén található a mester főkulcs, amely az adott rendszeren belül valamennyi zárat nyitja, a lentebbi szinteken pedig a főkulcsok vannak. Természetesen lehetőség van egyedi kulcsok használatára is a rendszerben.
Egy ilyen szisztémában minden személy egy kulccsal rendelkezik, amelynek kódolása meghatározza az ő mozgási lehetőségeit. A mester kulcsból és a főkulcsokból is több másolat készíthető. A rendszer biztonságát az alkalmazott zárbetét minősége (pl. fúrásvédett), a nyitási jogosultságok bonyolultságát pedig a zárbetét kombinációszáma határozza meg. Egy rendszeren belül használható különféle méretű hengerzárbetét és lakat is. A rendszerek gyártása során a felhasználó adatainak biztonságos kezelése és tárolása biztosított. Ugyanez igaz az utólag rendelt kulcsmásolatok esetén is. A főkulcsos rendszerek jellemző felhasználási területe a hotelek, irodaházak, iskolák, kórházak, közintézmények, ipari létesítmények.

Vezérkulcsos rendszer

A főkulcsos rendszerhez hasonló, de nagyobb rendszer, amikor az egyes csoportokhoz tartozó vezető képes nyitni csoportjához tartozó ajtókat, de nem képes nyitni egy másik csoport ajtajait. A "vezér" viszont a rendszerhez tartozó valamennyi cilindert tudja nyitni. Pl. kisebb szállodáknál a szobaasszony az ő emeletén valamennyi vendégszobát és a szobaasszonyi szobát tudja nyitni, de egy másik emeleten már nem. A szállodavezető viszont minden ajtót nyithat.

Chipes zárrendszer

A megszokott, hagyományos zár- és kulcsrendszerek mellett kombinált elektronikus és mechanikus zárrendszer is létezik a nyitás-zárási feladatok ellátására, mely ötvözi a mechanikus és az elektronikus rendszer előnyeit. A terméket leginkább egy autonóm működésű kártyás beléptető rendszerhez lehet hasonlítani, amelynél a be- és kiléptetések elektronikus úton, előre meghatározott engedélyekkel történnek.

A belépésre jogosul személyek saját kulccsal rendelkeznek, melyben egy chip található. Ezeket a chipeket számítógépes vezérléssel előre felprogramozzák, a megrendelő igényei szerint alakítva ki, hogy mely kulcsok, mely ajtót nyissák. A chipes kulcsok másolhatatlanok. A zárrendszer aktív chipje minden esetben a zárban van, míg a kulcsban egy passzív, 32 bites kódolású egység található. Az egység átalakítások nélkül felszerelhető bármilyen szabvány méretű ajtóhoz. Egy rendszeren belül természetesen többféle méretű cilinder is szerepelhet, a chipes zárbetétek fizikai védelme pedig a jó minőségű mechanikai zárakéval azonos.
A rendszer professzionalitása abban rejlik, hogy a kulcsok száma tetszőlegesen bővíthető - avagy csökkenthető, s egy esetleges kulcsvesztésnél az adott kulcsot egy gombnyomással kiiktathatjuk a rendszerből. A kulcsok különféleképpen programozhatók, így létrehozhatók kombinációk - az illetékesek jogkörei szerint. A rendszer egyidejűleg rögzíti a belépő személyt, a dátumot és a belépési időt. A chipek jeleznek minden egyes nyitást. Az adatok a beépített memóriában tárolódnak. A cilinderek felhelyezése egyszerű, s így egy költözésnél akár a teljes rendszer elvihető.

A zárrendszerhez nem kell kábel, a cilinderek - az esetleges áramszünetek miatt - lítium-elemmel működnek, melyek élettartama 16 000 ciklus, ami még nagy kihasználtság esetén is minimálisan 4 évet jelent, cseréjük egyszerű és gyors. A zárrendszer felhasználása sokrétű, bármilyen területen alkalmazható, például a banki szektorban, hotelekben, gyárakban, áruházakban.
A rendszer egyik fontos jellemzője, hogy nincs szükség nagyszámú tartalék kulcs kezelésére és tárolására, hiszen a kulcsokhoz tartozó jogosultság tetszőlegesen programozható, így csak néhány nyers kulcsot kell tárolni. Biztonsági szempontból lényeges, hogy ezek a nyers kulcsok programozás nélkül nem használhatók, így vagyonvédelmi szempontból "értéktelenek".

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: zár, kulcs, chip, ajtó

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-4660/Zar__es_kulcsrendszerek