Természetes megoldás az algák ellen

Víztisztítás vízinövényekkel

2010-07-18 01:04:10 | Módosítva: 2010-07-21 02:10:39

A víz, a tó mindig a legszembetűnőbb eleme kertünknek. A fodrozódó víz, a tündérrózsák pompás virágai, a vízfelszínen úszkáló aranyhalak megnyugtató, ugyanakkor izgalmas látványa vízi oázisként csábít pihenésre, kikapcsolódásra. Sajnos azonban a legtöbb kerti tavas szembesült már a tóvíz hirtelen bezöldülésével, habzó nyálkás zöld tömeg megjelenésével, az algásodás problémájával. A csodálatos vízi édenből rémálom válhat.

Az algák tömeges megjelenése egyértelműen a kerti tó biológiai egyensúlyának felborulását jelzi. Ennek leggyakoribb oka a nem megfelelő tókialakítás, a túl sok hal elhelyezése, ezek túl etetése, a hasznos lebontó szervezetek hiánya vagy gyenge működése, oxigén szegény víz és a szegényes növényzet. Az ebből fakadó szervesanyag, tápanyag feldúsulás vezet a vízi virágzáshoz, az algák robbanásszerű elszaporodásához. Az előbb felsorolt okok összefüggnek egymással, vagy éppen egymás következményei.
De nem kell megijednünk! Ha a tó építésénél odafigyelünk néhány fontos szempontra, vagy ha már kész tavunknál jelentkezik a probléma, egy kis átalakítással és odafigyeléssel kialakíthatjuk a biológiai egyensúlyt, és tavunk (újra) kertünk ékszere lesz.
A megoldás, az algák életterének csökkentése. A leggyakoribb módszer, a szerves anyagok eltávolítása a víz szűrésével. Ez történhet tógépészeti, tótechnikai megoldásokkal, vagy természetes módon; vízinövényekkel, esetleg mindkét módszert együttesen alkalmazva.

Szűrés tótechnikával

Tótechnikai megoldások a különböző külső és belső szűrőeszközök használatát jelentik. Ezeken egy tószivattyú segítségével keringtetik a vizet, amelyből a különböző anyagokkal feltöltött szűrőegységek kiszűrik a szennyeződéseket. Általában része a rendszernek egy biológiai szűrő, ahol baktériumok segítségével a víz szerves anyagai ionokká alakulnak, és tiszta oldat formájában jut vissza a tóba.

Szűrés vízinövényekkel

Itt a természetes tavak mintájára alakítjuk ki a tavunkat. A növények és a vízi élőlények, elsősorban a lebontó szervezetek életfeltételeinek megteremtése a célunk. Ezáltal kialakul az önszabályozó egyensúly a tóban, és ezzel könnyebbé válik a fenntartás. A rendszer a vízinövények tápanyag kiszűrő képességén, oxigéntermelésén, árnyékoló hatásán, és a lebontó szervezetek működésén alapszik. A vízben keletkező, vagy kívülről bekerülő szerves anyagot (hallürülék, növényi részek, falevél, virágpollen stb.) a lebontó szervezetek (elsősorban baktériumok) több lépcsőben elemeikre, ionokká bontják. Az így keletkező tápoldat az algák elszaporodásához könnyen fölvehető tápanyagot biztosít. Célunk ennek eltávolítása, ezt legtermészetesebben különböző vízinövények telepítésével érhetjük el.
Elsőként a nádas alkotó növényfajokat kell kiemelni. Sűrű hajtásrendszerük megszűri, összegyűjti a vízen lebegő szennyeződéseket, amit a gyökérzónában élő baktériumok a növények számára azonnal felvehető tápanyagokká redukálnak. Hajtásaik nyáron árnyékolják a tavat, télen segítik a befagyott tó levegőzését, ami a halaink szempontjából létszükséglet. Arra viszont vigyázzunk, hogy kisebb méretű kerti tavainkban a nád nagyon agresszívvá válhat. Helyette telepítsünk inkább gyékényt (Typha), kákát, zebrakákát (Scirpus), harmatkását (Glyceria).

A következő növénycsoport az oxigéntermelők, hínárok, amelyek víz alatti életmódot folytatnak. Tápanyagaikat teljes mértékben a vízből szerzik be, és a fotoszintézisük során keletkező oxigént a vízben adják le. Ezzel ideális körülményeket teremtve a hasznos oxigénigényes aerob szervezeteknek. Pl. süllőhínár (Myriophyllum), tócsagaz (Ceratophyllum), békaszőlő (Potamogeton)
Szintén mélyen gyökerező növények a tavak királynői a tündérrózsák (Nymphaea), a víz felszínén szétterülő leveleikkel fejtenek ki árnyokoló hatást, ami megakadályozza a víz túlzott felmelegedését. Ezáltal a fényigényes algák életterét csökkentik. Hasonlóan jótékonyak a vízen úszó növények, melyek árnyékolásuk mellett a tápanyagaikat szintén a vízből szerzik be. Pl. vizijácint (Eichornia), békatutaj (Hydrocharis), kolokán (Stratiotes).
A vízinövények bizonyos fajai kiemelkedő szűrőképességgel rendelkeznek. Kiterjedt sűrű szövedékes gyökérzetet fejlesztenek, ennek segítségségével nagy mennyiségű szerves anyagot szűrnek ki a vízből. Pl. vizitorma (Nasturtium), csetkáka (Eleocharis), vizimenta (Mentha aquatica). A szűrés hatékonyságát tovább fokozhatjuk, ha nagyfelületű közegbe, vulkáni tufába, zeolitba, kulékavicsba ültetjük a szűrőnövényeket. Itt még több hasznos baktérium telepszik meg, felgyorsítva a lebontás folyamatát. Alakítsunk ki tavunk egy sekély (20-60 cm mély) padkáján szűrőmezőt, vagy hozzunk létre szűrő tavat.

A két módszer ötvözete - a szűrőtavak

A szűrőtavak 1-2 m2-es tavacskák, amit az előbb említett szűrőközeg valamelyikével vagy keverékével feltöltünk, és ebbe telepítjük a növényeket. Ezek a tavak természetes külső szűrőként működnek. Különösebb tisztítást nem igényelnek, csak az ősszel elszáradt levelek eltávolítását kell elvégezni. A szűrőtavunkon tószivattyú segítségével áramoltassuk át a szennyezett tóvizet, ami már megszűrve, tisztán jut vissza a tóba. A visszaérkező vizet csobogó vagy vízesés formájában is tavunkba vezethetjük, ezáltal fokozva az oxigénbevitelt. Ezzel a módszerrel ötvözzük a tótechnikát a természetes megoldással. Így jelentős összeget spórolhatunk meg a kialakításkor.
Ha betartjuk ezt a néhány alapelvet a tavunk építése, átalakítása során, akkor minimális ápolással fenntarthatjuk a kívánt biológiai egyensúlyt. Tavunk valóban a mi kis vízi oázisunk marad.

Orgoványi Viktor
Orgoványi Vízinövények

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A kerti tó növényei

Többféle technológiával építhetünk kerti tavat: választhatjuk a tófóliás megoldást, a kész, lesüllyesztendő műanyag medret, vagy az agyagtéglás bélelést is - ezekről már írtunk lapunkban. Most a...


Háztáji víztisztítás

A lakóingatlan létesítőségének (építési engedély) egyik előfeltétele, hogy a vízellátása biztosítva legyen. Ezt legtöbbször a településen kiépített ivóvízellátó hálózatból biztosíthatjuk. Azonban a...