Esztétikus és tartós legyen

Kerti építmények fedése

2010-08-27 23:14:25 |

Régi háztulajdonosi beidegződés, hogy aminek a házban nincs helye, az az udvarra kerül. Ott azután olyan helyre kerülnek, ami a számukra az adott körülmények között vélhetően a legideálisabb. Ilyenek a különféle kukatárolók, kis szerszámos kamrák, fásszínek, vagy pl. a házőrző eb házikója. Ám a kertekbe sokan kisebb-nagyobb szaletliket is építenek, amelyek már jelentősebb méretű és igényesen elkészített, fedett építmények. Sőt, ilyen kis kerti építmény egy régi, szép kerekes kút is.

A számos kis építményt célszerű olyanná változtatni, hogy azok az ingatlanhoz illőek legyenek, ami nagy részben a megfelelő tetőborítás megválasztásával érhető el.
A kutyaházak tetőin is jól mutat a bitumenes fedésA szemétgyűjtőkben, nagy melegben a szerves hulladék anyagok gyorsan bomlásnak indulnak és kellemetlen szag lengedezi be a tárolóedény környékét. Jó és esztétikus megoldás, ha a kuka árnyékban, vagy még inkább a Nap heve ellen árnyékot adó, és jól átszellőző kis bódéba kerül elhelyezésre. Ilyen kis tárolók készen is kaphatók, ám saját kezű elkészítése sem ördöngösség. A rácsos oldalfalakhoz nem sok lécre van szükség, viszont a csapadéktól tetővel is védeni kell. E célra alapburkolatként impregnáló bevonattal ellátott OSB lap is megteszi, és a léceket is esőálló bevonattal kell ellátni. Ám ezt még színes, mintás bitumenes lemezzel, vagy a bitumenes zsindelyek valamelyikével célszerű lefedni. A tető síkja legalább 30 fokban lejtsen és minden oldalról kellő túlnyúlással, szegélydeszkával kiegészítve védje az oldalfalakat a lecsurgó esővíztől.

A rendelésre készített pavilonok tetőfedő anyagát és színét előre meg lehet választaniJó néhány telken van ásott kút is, aminek a vize esetenként már csak locsolásra használható. Némelyik olyan elhanyagolt és a teteje is többnyire ásatag, hogy kirí a környezetéből. Avíttsága hangulati tényezőként még megtartható, ha a faszerkezet kötéseinek megerősítése után a felülete lazúrozással felújításra kerül. A kút tetején levő tetőt viszont ajánlatos alaposan felújítani, hogy az kellő védelmet nyújtson a kútba hulló szennyeződések és az eső ellen. E célra akár a régi, kiigazított deszkafedésre felerősített zsindelyfedés, akár színes, sík bitumenes lemezfedés, vagy a ház tetejével azonos héjalás is megfelelő.

A kukatárolók nemcsak elrejtik, hanem bitumenes lemezzel, zsindellyel fedett tetejük az esőtől és a túlmelegedéstől is védik a szemétgyűjtő edényeket Készen is kaphatók ún. dísz kutak, ezek azonban csak "hangulati" szerkezetek, amelyeknek a tetejét már eleve valamelyik bitumenes tetőfedő anyaggal tették védetté. Ha lehetséges, akkor olyan fedőanyagú kútutánzat kerüljön a telekre, amelyik színben és mintázatában hasonlít az épület tetőfedőanyagához.
Manapság már a házőrző ebeknek is korszerű, lehetőleg hőszigetelt és kellően átszellőző kutyaház dukál. A készen megvásárolható kis építmények igen változatosak, ám szinte mindegyik tetejét már eleve valamelyik bitumenes zsindelyfedés védi a beázástól. A saját készítésű kutyaházakat pedig ugyanezeket a tetőfedőanyagokat használva lehet megnyerőbb külleművé és a csapadéktól garantáltan védetté tenni.

Az ilyen régi, rozoga kútkávák is felújíthatók Külön említést érdemelnek a különféle méretű és kialakítású kert pavilonok, szaletlik. Ezek a napsütéses napokon kellemes, árnyat adó kerti pihenőhelyek a nyári záporok idején is lehetőséget adnak a kinti tartózkodásra. A tartóoszlopokhoz csatlakozó tetőszerkezetük masszív, és többnyire deszkafedésre felerősített bitumenes zsindely alkotja a héjalásukat. A változatos színű és alakú zsindelyfedések mellett azonban a kisebb felületű tetők fedésére sík, mintás bitumenes lemezek is jól használhatók. Előnyük, hogy szükségtelen speciális gerincfedő idomokat használni, azok a lemezből kialakíthatók. A megrendelhető típusoknál meghatározható a tetőfedő anyag színe és mintázata is, így teljesen a lakóépülethez igazítható a kerti pavilon nagyon is jól látható tetőfedése, és ezzel ideális harmónia teremthető a két épület között.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőfedés betoncseréppel

A beton tetőfedés több mint százötven éves múltra tekint vissza, 1844-ben Adolf Kroher találta fel Bajorországban. Magyarországon a két világháború között kezdték el gyártani, akkor még jellemzően...


Örök darab: betoncserép

Divatirányzatok jönnek-mennek, de a Terrán Standard betoncserepek korszerű, stílusos megjelenést kölcsönöznek otthonának. A kedvező ár-érték arányú, kifogástalan minőségű, tartós tetőcserepek...