Nyitott polcos tárolók

2010-08-27 23:22:24 |

A lakások berendezési tárgyai között sok célra használhatók a polcos bútordarabok. Ezek formája elég változatos, ám konvencionálisan vízszintes elrendezésű polclapok mellett az egyedi kialakítású darabok lehetnek igazán különlegesek. Érdekes formájukkal főként a kevés bútordarabbal berendezett szobákba mutatnak jól. Két viszonylag hasonló jellegzetességű darabot mutatunk be, amelyeknek sajátkezű elkészítése a gyakorlottabb ezermesterkedőknek nem okoz gondot. Eredetijüket német és angol bútortervezők alkották meg, egyszerű kivitelük és szokatlan formájuk talán vállalkozó kedvű olvasóinknak is elnyeri a tetszését.

Sarkított szlalom polc

Bár maga a bútor jellegzetességére utaló szó váltott irányú műlesiklást jelent, tágabb értelemben azonban a jobbra-balra történő irányváltásra, jelen esetben pedig a polclapok merőleges saroktörésű vonalvezetésére utal. Ez adja ennek a bútordarabnak egyben a légies megjelenését is. (Már, ha a zárt oldalakkal szemközti fémrudak biztonsági támasztékától eltekintünk.) Egyszerű és mégis szokatlan elrendezésű bútordarab.
Anyaga 22 mm vastag sima, laminált felületű faforgácslap, amelynek pontosan azonos méretre leszabott vízszintes darabjait fehér élfóliával kell bevonni. Választható ugyan más színű alapanyag is, ám az élfóliaazonos színű legyen a fedő laminátuméval, hogy a darabok tömör lapként hassanak.
Kétféle hosszúságú, de azonos szélességű lapot kell a lapszabászatban levágatni. A rövidebbeknek csak a hosszabb éleit kell lefedetni élfóliával. A lapokat 8-10x25 mm-es köldökcsapokkal kell egymáshoz kapcsolni, mégpedig minden sarokkötéshez 3 darabra lesz szükség. A támasztó rudak 8-10 mm átmérőjű alumínium csőből leszabott darabok, amelyeknek a hossza az alsó és felső csőpárnál 460, a köztes csöveknek pedig 490 mm. A támcsövek mindkét végükön a polclapokba eresztve támasztják alá a nyitott polcok végét.

A köldökcsapok és a támasztó csövek helyét nagyon pontosan és minden sarokkötésnél azonos helyen kell kialakítani, ezért e művelethez célszerű egy helyező fúrósablont készíteni. A futatok mélysége is fontos, amit furatmélység határoló gyűrűvel könnyű behatárolni. A csapozáshoz szükséges furatok külön-külön fúrandók ki, míg a támasztó csövek fészkét emeletenként - az egymásba csapozott alkatrészek sarokszorítókkal történő rögzítését követően - a sablont használva célszerű kialakítani. A fenék- és fedőlapnál a furatmélységek egységesen 15 mm mélyek, a többinél 45 mm.
A polc lábait a fenéklap aljára négy, 60-100 mm átmérőjű, 15-20 mm magas, felcsavarozott műanyag talpkorong adja. Az összeállítást alulról kell elkezdeni. A ragasztáshoz epoxi ragasztó ajánlott, amellyel előbb a két alsó csőtámot és a szélső zárólapot, majd arra a következő átellenes oldalon levő zárólapot kell felilleszteni. Az egymásra fekvő éleken a laminátum felülete előzőleg csiszolással felérdesítendő! A sarkok merőlegességét sarokszorítóval célszerű biztosítani. A szorosan összeütött illesztések alól kitüremlő ragasztót természetesen azonnal el kell távolítani Így, szintről szintre haladva, gyorsan elkészülhet a különleges bútordarab, ami ezt követően már a kiszemelt helyére állítható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: polc, szekrény

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-4715/Nyitott_polcos_tarolok