Mennyire gazdaságos a pellet fűtés?

2010-11-10 00:06:07 | Módosítva: 2010-11-10 19:15:21

A pellet teljes egészében természetes alapanyagokból készülő granulátum. Alapanyaga legtöbb esetben faipari melléktermék. Fűrészporból és darált faforgácsokból préselik össze nagy nyomáson, kötőanyagként csupán a fában megtalálható lignin szolgál. Nedvességtartama állandó, 10-12 %. Az égése során mindössze annyi szén-dioxidot bocsát ki, amennyit a fa élete során magába épített, így globálisan nem növeli a levegőben található káros anyagokat, és nem járul hozzá az üvegházhatáshoz. Megújuló energiaforrás, így sohasem fogyhat el, szemben a fosszilis energiaforrásokkal.

A pellet fűtőanyag elterjedésének legnagyobb gátja, hogy még sokan vannak Magyarországon, akik nem hallottak erről az olcsó, kényelmes, környezetbarát energiahordozóról, amely Nyugat-Európában rendkívül elerjedt. Egy beszédes adat: 2000 és 2008 között több mint tízszeresére nőtt az európai pellet fogyasztás.
A pellet térhódítása itthon is megkezdődött: ma már több mint egy tucat pellet üzem működik az országban, s becsülhetően mintegy 1200 pellet készüléket helyeztek üzembe 2008-2009-ben - egyre több magánszemély, cég, intézmény számolt, s állt át a földgáznál garantáltan 35 %-kal olcsóbb pellet fűtésre. Az első két év dinamikus hazai piacélénkülése azt jelzi, hogy a nyugat-európai trendek érvényesülnek Magyarországon is, tehát az üzemek száma emelkedni fog, és egyre többen látnak majd fantáziát a pellet készülékek gyártásában, forgalmazásában is. Ez pedig táptalaja lesz számos kutatás-fejlesztési, innovációs projektnek, amelyek végeredménye a fogyasztók minden igényét maximálisan kielégítő haza prémium termékek egész sora lesz.

A jó minőségű pellet magasabb árától nem kell megijedni, ez az árkülönbözet rövid időn belül megtérül. Íme egy példa:
A jó minőségű fenyő, vagy keményfa pellet bruttó 50-60 Ft-os piaci áron szerezhető be kereskedéstől függően, ellenben a kukorica vagy szalma pellet 30-38 Ft-os árával. A silányabb minőség nem jelenti azt, hogy energia értékben kevesebbet nyújt, ezért mindegyik típusnál a 2 kg pellet=1m3 gáz, számítási példát használhatjuk.
Ma egy átlagos épület gázfogyasztása 1500 m3/év, ez évi pellet mennyiségben 3 tonnát jelent. Összegben kifejezve a hagyományos pellet készülékek egy szezonban 3000 kg x 50 Ft=150.000Ft-os áron fűtenek ki egy átlagos Magyarországi épületet. A MultiPellet készülékek 3000 kgx34 Ft=102.000Ft-ból megoldják ugyanezt, ez összegben szezononként 45.000-50.000 Ft-os megtakarítást jelent, így a megtérülési idő a hagyományos, és a multipellet készülékek között 3-4 év. Érdemes mérlegelni a döntést, ha pelletes készülék vásárlása előtt állunk.

Az ágazat munkahelyeket is teremt, ugyanakkor jelentősen hozzájárulhat az ellátásbiztonsághoz, és nem elhanyagolható az az összeg sem, amely a fogyasztóknál maradva a lokális gazdaságot erősíti.
A helyi alapanyagból - hulladékból, melléktermékből, helyi munkaerővel előállított, helyben felhasználható energiahordozó az ésszerűség, a gazdaságosság, a környezettudatosság megtestesítője.

A pellettel való energiahasznosításhoz kimondott pelletkazán szükséges. A kazán teljesen automatikusan működik, csak az alapanyag betöltése és a hamu eltakarítása igényel némi munkát. Gazdaságosságát a magas fűtőérték biztosítja.

Új építésű ház tervezésekor mindenképpen érdemes a pellet fűtéssel is kalkulálni, mert a rendszer kiépítési költsége nem magasabb, mint a földgázfűtési rendszeré.
Meglévő meleg vizes fűtési rendszer esetében a pellet fűtési rendszer megtérülését, a növekvő alapterület pozitívan befolyásolja. Például egy 80 m2 területű ház téli fűtési számlája havonta kb. 35 000 Ft. Ha 30%-os megtakarítást veszünk figyelembe 6 év a megtérülési idő. 250 m2 alapterületű kétszintes családi háznál viszont akár 120 000 Ft lehet a fűtési számlánk havonta. Ebben az esetben - ha 30%-os megtakarítást veszünk figyelembe - 3,5 év a megtérülési idő, ha évente hat hónapos fűtési szezont veszünk alapul. Minél nagyobb a fűtendő területünk annál hamarabb térül meg a pellet fűtési rendszer.

A jó minőségű pellet granulátumon nincsenek hosszanti repedések, kemény, sima, fényes felületű. Vízbe helyezve lesüllyed, és lassan oldódik fel, a vizet nem színezi el. Összemorzsolva nem porosodik. Nagyobb mennyiségű pellet megvásárlása előtt érdemes egy kis zsáknyi mintát venni, azzal próbaégetést végezni, és a hamut alaposan megvizsgálni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: pellet, fűtés, tüzelés

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-4800/Mennyire_gazdasagos_a_pellet_futes_