Szúirtás hatékonyan

2010-12-12 00:31:01 | Módosítva: 2010-12-14 00:13:00

Apró, de annál bosszantóbb élőlény, ami bútorainkat, képkereteinket és egyéb fatárgyainkat is károsíthatja. A szú jellegzetes percegését sokan ismerik, az ellenük való védekezést annál kevesebben. Megfelelő szerekkel azonban hatékonyan vehetjük fel a harcot ellenük.

A szú a bogarak rendjének egyik családját alkotják. Apró termetű állatok, testük rövid, hengeres, ásólábaik vannak. Legtöbb fajuk fák és ágak belsejében él, és ott jellegzetes járatokat fúr. A nőstény a kéreg alatt egyenes járatot rág, és itt petézik, a fejlődő lárvák pedig erre merőlegesen készítik mindinkább táguló aknáikat.
Az enyhe telek, a csapadékmentes, száraz évszakok nagyban járulnak hozzá a szúfélék terjedéséhez. A helyzetet rontja, hogy a szakemberek sokszor nem megfelelően kiszárított fa alapanyagot dolgoznak fel a műhelyekben, sok esetben pedig kedvezőtlen körülmények között, szakszerűtlenül tárolják a fűrészárut a szárítást követően. A fertőzést így legtöbbször már csak a végfelhasználók veszik észre, amikor a farontó rovarok percegését, kopogását hallják, vagy a rágást fapor formájában észlelik a fából készült lakberendezési tárgyak, belsőépítészeti szerkezetek, burkolatok alatt. A szúfélék károsítása jelentős lehet, hiszen a kifejlett rovarok és főképp lárváik folyamatosan táplálkoznak, szaporodásuk pedig kedvező körülmények között viszonylag gyors és nagyarányú.

Hagyományos praktikák

A korszerű favédő szerek megjelenése előtt a klasszikus megoldás a biciklipumpa és az injekciós fecskendő volt, melyek ma is használhatóak, igaz türelem kell az eljáráshoz. Első lépésként biciklipumpával vagy kompresszorral kell kitakarítani a lyukakból a faport, amit a szú termelt a munkája során. Használhatunk porszívót is.
Második lépésként formalint, petróleumot, alkoholt vagy favédőszert kell a járatokba juttatnunk. A szú által rágott hálózat összefüggő, így előbb-utóbb mindenhova eljut az anyag; a lényeg, hogy ne maradjon légbuborék, ahol a szú túlélhetné a beavatkozást. Az injektálást érdemes pár napon belül megismételni. A hatást fokozhatjuk, ha ideiglenesen apró viaszgolyókkal (pl. gyertyából) ledugózzuk a lyukakat.
Harmadik lépésben, egy hónap múlva, folyékony fával kell kitölteni a lyukakat. Ez legegyszerűbben finom faforgácsból/faporból és faragasztó vagy lakk keverékéből készíthető, de sok helyen készen is kapható (pl. barkácsáruházakban). Ha teljesen korrekt munkát szeretnénk végezni, akkor kitöltjük folyékony fával a lyukakat, újracsiszoljuk, és újrapolitúrozzuk a bútort. Utóbbi egyszerű lakkozás is lehet. Ha sajnáljuk az időt, pénzt, akkor a betömött lyukakat a fának megfelelő színű lazúrral is kipöttyözhetjük. Egy fal felé fordított bútor hátulján soha nem fog szemet szúrni ez az apró szépséghiba. A lényeg, hogy ne maradjon benne szú, és azért esztétikailag ne legyen nagyon zavaró a javítás.

Favédő szerek

Festés, lakkozás előtt klasszikusan lenolaj kencével szokás a fatárgyakat átkenni. Ez alkalmas bizonyos fokú szúvédelemre is, de a kezelés csak a faanyag felső néhány milliméterét védi. Korszerű szerek is rendelkezésünkre állnak, amik egyes esetekben nagyobb mélységben is elpusztítják ezeket a kártevőket.
Alkalmazás

Akármilyen szert is használunk, a következő lépéseket tartsuk be a kívánt hatás érdekében.

1. A faanyagot a beszívódás miatt a festéktől, lakktól és portól alaposan meg kell tisztítani. Ahol ez nem lehetséges (Pl.: bútorok esetében), ott a bútor belső, lakktól mentes felületét kell kezelni. A farontó rovarok látható járataiból a port porszívóval célszerű kiszívni.

2. A fát szálirányban ecsettel vagy keskeny szivacshengerrel alaposan be kell itatni. Az első kezelést követő 8-12 órás száradási idő után az impregnálást meg kell ismételni. Kemény fák esetében a lassú beszívódás miatt a kezelést különösen fontos megismételni.

3. Időjárási ártalmaknak (napfény, eső, jég, hó) kitett fa szerkezeteknél a kezelést 3-4 hónap után célszerű egy újabb egyszeri bevonattal megismételni.

4. Olyan bútorok esetében, ahol a szer beszívódása csak kis felületen biztosítható (pl.: asztallábak alsó felülete), az impregnálást a mély behatolás érdekében több napon keresztül, több kis adagban kell ismételni. Különösen sűrű szövetű és kemény fák esetében (pl.: akác), az impregnálás a lassúbb beszívódás miatt, többszöri, több héten át történő ismétlést követel.

5. Amennyiben impregnálás után - pl.: parketták kezelésénél - lakkal kívánják lezárni a felületet, a lakkozás előtt két hét biztonsági száradási időt kell biztosítani az illó olajok teljes kiszellőzéséhez, nehogy a lakkal történő felületkezelés után a faanyag elszíneződjön.

A teljesség igénye nélkül bemutatunk néhányat a leggyakrabban használt anyagok közül.

Xyladecor Xylamon

Színtelen, megszüntető és megelőző faanyagvédőszer, beépített faszerkezetek, tetőszerkezetek, födémgerendák utólagos kezelésére és védelmére. Hatása többszörös: elpusztítja a fában élősködő rovarlárvákat és impregnál, véd a rovarkártevők, gombásodás, kékülés, korhadás ellen. Mélyen beivódik a fába, így hatását a felület alatt is kifejti. Kiadóssága 4 m2/l három rétegben felhordva.

Embalan Hausbock BV

Oldószeres, 10% hatóanyagú favédőszer farontó rovarok ellen. Megelőző és megszüntető védelmet ad, felhordása történhet mázolással, bemártással, bemerítéssel, fürösztéssel, áztatással, telítéssel, injektálással, szórással. Bútorok és műtárgyak kezelésére kiválóan alkalmas, színtelen felületet ad. Átvonható 1 hét elteltével diszperziós festékekkel vagy bármilyen lakkal vagy lazúrral, előzetes próba után. Felhordási mennyisége 125 ml/m2 megelőzésre vagy 250 ml/m2 megszüntetésre.

Impra-Sanol Holzwurmfrei

Oldószeres, felhasználásra kész favédőszer farontó rovarok megelőző és megszüntető védelmére, bel- és kültérben. Felhordható mázolással, bemerítéssel, fürösztéssel, fúrtlyukas impregnálással, szórással. 24 óra elteltével átfesthető műgyanta, olaj vagy akril-bázisú felületvédő szerekkel, előzetes próba után. Felhasználási mennyisége minimum 350 ml/m2. Színtelen felületet ad.

Kemwood CCA-C és ACQ 21

Vízzel keverhető favédőszer koncentrátumok, farontó, kékülést okozó gombák, penészgombák, farontó rovarok és termeszek ellen. A kékülést okozó gombák kivételével minden vonatkozásban megelőző és megszüntető szerek is. Folyékony anyag, fixálódik, a kezelt felület zöldes árnyalatú lesz. Felhordási mennyiségük a védelmi osztályok szerint változik. Száradás után oldószeres anyagokkal vonható át.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zuhanyszűrők

Azt mindenki tudja, hogy fertőtlenítés miatt a vezetékes csapvizet pontosan meghatározott mennyiségű klórral kezelik. Ez a hálózati rendszerek fertőtlenítése miatt szükséges, és a közeli jövőben ez...


Látványkandallók

Lakberendezési tárgy, divat, dizájn elem, fűtőkészülék, vagy mindezek együtt! Új fogalom alakult ki, amihez sokféle képen lehet viszonyulni, de tudomást nem venni róla nem lehet. Egy kis...