Bútorvásár, 2006. Milánó

Igazi újdonság a krómhengerbe rejtett szagelszívóFormatervezők, bútorforgalmazók, belsőépítészek és lakberendezők várják évről évre az áprilist, amikor Milánóba vándorolnak, és megtekintik a legújabb irányzatokat. Az idén ráadásul a teljesen új, hatalmas kiállítási területen, futurisztikus fém-üveg csarnokrendszerben került sor az eseményre, ahol a látogatók mozgó járdákon, parkok és tavak között közlekedve jutottak el egyik pavilonból a másikba. Ez már önmagában is hatalmas, sőt lélegzetelállító élmény.

Az érdeklődés évek óta fokozott, vajon mit hoznak ki a legnagyobb design cégek, mit vásárolhatunk majd meg kis késéssel a hazai piacon is, lesz e komolyabb stílusváltozás. Természetesen a klasszikus berendezés örök és változatlan, de az utóbbi idők minimál, majd retro forma- és színvilága mellé új dolgok kerültek. Meglepő módon a barokk elemeivel találkozhatunk lépten-nyomon textilen, tapétán, dekorációban.
A konyhabútorok felülete jellemzően tükörsima és fényes lett, színük pedig gyakran sötét: fekete, piros vagy grafitszürke. A faanyagok erőteljes erezetű csíkozással jelentek meg. Egészen érdekes technikai újdonság a komplett főzőlapok helyett alkalmazott egyégős gázfőzők pultba való beépítése. Kerülhet bele egy, de három akár négy is, sorban egymás mellé. A föléjük helyezett elszívó is teljesen új formát kapott. Mennyezetre függesztett, kb. 30 cm átmérőjű fémhengerekben kapott helyet a berendezés, teljesen megváltoztatva a hagyományos konyhaképet. Gyakoriak még a ferde síkú elszívók is. Nagy helyigényű konyhaszigeteket mutattak be, ahol minden berendezés egy négyzetes vagy íves formájú tömbben van elhelyezve, és használója azt körbejárva dolgozhat.
A fürdőszobai újdonságok is nagy tereket igényelnek. A jellemzően körformájú kádak a teljes magasságukig beépítettek lettek, így süllyesztettnek látszódnak. A mosdókagylóknál legérdekesebbek a színes, sőt virágmintás, pultra helyezhető darabok. Üvegből készült zuhanyfejeket és teljesen szögletes csaptelepeket is bemutattak. Érdekes volt, hogy kevés felületet borítottak be csempével, és egyre több fát alkalmaznak padló és falburkolatként is.
Az ülőbútorok szögletes, minimál formája megmaradt, de a narancs és sötétzöld szín szinte eltűnt. Egyedül a pisztáciazöld van jelen a földszínek mellett. Legtöbbször fekete barokkmintás párnákkal, tapétákkal vagy függönyökkel tették különlegessé a bemutatott enteriőröket. A legjellemzőbb színösszeállítás a ciánkék és a melegbarna. Ugyanezek a stílusjegyek jelentkeznek a hálószobáknál is, ahol nagyon gyakoriak a bőr fejvéggel készült ágyak.

Fekete-fehér barokk és minimál Különleges konyha, barokk elemek újrafogalmazásával

A gyerekszobák berendezésének szemlélete évek óta változatlan. Üde színek alkalmazása mellett a maximális helykihasználásra törekedve állítják elő bútoraikat a tervezők és a gyárak.
Összességében nem változott meg a bútordivat, csak a kisebb részletek lettek mások. A barokk elemek becsempészése viszont azt jelenti, hogy díszesebb és talán kicsit pompázatosabb lesz környezetünk.

A Ligne Roset újbarokk lámpái retro fotellal Bőr fejvéggel készült Minotti hálószoba

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: bútorvásár, vásár

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-499/BUtorvasar__2006__Milano