A jó ablak ismérvei

Műanyag ablakok paraméterei

2011-07-08 23:16:21 | Módosítva: 2011-07-09 21:42:28

Manapság annyi ablakfajta közül választhatunk, hogy közülük elég nehéz a számunkra megfelelőt megtalálni. Különféle profilú, kamraszámú és üvegezésűt kínálnak a kereskedők, akik többnyire a különféle ablakgyártóknál rendelik meg a megrendelő által meghatározott tulajdonságú és a céljainak megfelelő ablakot. Elsődleges, hogy megrendelésnél a korszerű technológiával készültre essen a választás, mert ez garantálja a legyártott termék tartósságát, minőségét. A felhasznált alapanyagok szinte alig különböznek, viszont az összeépítési technológia alapvetően fontos, ezért a nagyobb és ismert ablakgyártók termékeit célszerű rendeléskor előnyben részesíteni.

Azt viszonylag könnyű eldönteni, hogy a leendő ablaknak milyen funkciókat kell ellátnia, pl. nyíló vagy nyíló-bukó, osztott szárnyas vagy egyedien osztott felületű stb. legyen. Ezen túlmenően viszont már némi saját ismeretre is szükség van az új ablak tulajdonságainak kiválasztásához. Az alábbiakban ezek paramétereinek értelmezéséhez, és így az adott típusú ablak jellemzőinek az értelmezéséhez, mérlegeléséhez adunk néhány tanácsot.

Profil alak és kamraszám

A profilok alakja csak külső megjelenésében lehet szempont, pl. a lekerekített élűeket egyesek inkább kedvelik a sík felületűeknél, ám a profilalak a Az ablakvasalatok általában öt ponton záródnakkamraszámot is befolyásolhatja. A légkamrák száma a hő és hangszigetelés szempontjából fontos. Ezt az idom u értéke adja meg, ami a műanyag szerkezet hőleadására utal. Ez 3 légkamrás idomoknál általában 2,1-1,4 W/m2k, a magasabb, 6 légkamraszámú profilok akár 0,85W/m2K hőleadásúak is lehetnek. Az ennél magasabb, 7-8 kamraszám esetenként kecsegtető u értékét azonban kérdésessé teheti a magas kamraszám, mert ez a belső, horganyzott acélmerevítő átmérőjének a csökkenését vonhatja maga után. Ez pedig az ablak szilárdsága miatt fontos kritérium. A profil kamraszáma a beépítési mélységet is befolyásolja, ami 58-82,5 mm között típusonként és kamraszámtól függően változik.
Az idomok u értéke azonban csak a műanyag keretre vonatkozó adat, ennél fontosabb a teljes ablak hőátbocsátási tényezője, amit az uw érték jelöl, és magában foglalja az üvegezést, illetve annak hőszigetelési tulajdonságait. A legfontosabb az ablak beépítés utáni együttes hőátbocsátási adata, amit azonban csak ritkán szokás megadni. Ezt a beépítés minősége jelentősen befolyásolja. Ezért ajánlatos a beépítés szakszerűségére is nagy gondot fordítani.

Vasalat

Ez az ablakszárnyak zárását biztosítja. Különféle rendszerek kerülnek beépítésre az adott típusú ablakokba; pl. Roto, Grrets-Unitas stb. Mindegyik több ponton A minőségi vasalatok időtállóakzáródó, hibás működés gátlóval kiegészített, és típusonként akár több fokozatú vasalati résszellőző funkciót is ellátnak. Ez utóbbi előnye, hogy az ablakszárnyat a toktól párhuzamosan emelik el a kívánt mértékben és intenzívebb, ezáltal gyorsabb légcserét tesznek lehetővé a szokásos bukó állású szellőztetésnél.

Üvegezés

A profilválasztásnál talán még fontosabb az ablak üvegezése. Az alapüvegezés általában 4-16-4 mm-es rétegeződésű, kétrétegű, és hermetikusan zárt belső Háromrétegű üvegezést csak széles, több kamrás idomokból készült ablakokba lehet szerelniterű. Hőátadási tényezőjük a K érték, ami a hőszigetelő képességüket jellemzi. Azt mutatja, hogy az üveg 1 m2-én 1 óra alatt mennyi hőenergia áramlik át. Az alap üvegezés általában 2,8 W/m2K értékű, és szélsőséges esetben a belső oldalukon még páralecsapódás is lehetséges. Ennél sokkal jobb, 1,0 W/m2K érték is elérhető az argongáz töltésű, és kiemelt hőszigetelésű üvegezéssel. Háromrétegű üvegezéssel a hőveszteség akár 0,6 W/m2K értékre csökkenthető. Ehhez viszont több, legalább 6 kamrás és széles ablakprofílok szükségesek, ami növeli az ablak beépítési mélységét is.
Az üvegezés megválasztásakor alaposan meg kell fontolni, hogy milyen egyéb funkcióval szeretnénk felruházni, pl. reflexiós visszaverő védőréteggel, különféle ragasztott rétegű, betörés elleni, vagy megnövelt hangszigetelő funkcióval stb. Az ilyen üvegezések ára természetesen fokozatosan emelkedik, viszont az adott cél érdekében nem érdemes e téren sem túlságosan takarékoskodni.

Hanggátlás

Az ablakra vonatkozó garancia csak szakszerű beépítés esetén érvényes A korszerű üvegszerkezetek igen hatásosan csillapítják a külső hangokat. A csillapítás mértéke általában üvegezéstől függően 32-45 dB, így az ablak csukott állapotban szinte teljesen kizárja a külső zajokat.
Garancia idő
Végül, de nem utolsósorban egyáltalán nem mellékes, hogy az adott gyártmányú ablakra mennyi ideig vállal garanciát a gyártó cég. A minőségi ablakokra nem ritka az 5 év garancia sem, de csak akkor, ha a beépítést szakszerűen végezték el.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-5119/Muanyag_ablakok_parameterei