Újdonságok az árnyékolástechnikában

2011-07-20 22:31:14 | Módosítva: 2011-07-21 16:05:50

Bár az árnyékolás egész évben téma lehet, a nyári időszakban fokozottan merül fel az igény a túlzott napsütés elleni védekezésre. Sok szakértő az árnyékolástechnikát egyenesen a klimatizálás részének tekinti, az energiafaló klímakészülékek hatékony alternatívájának.

A külső és belső árnyékolók zöme közismert, különösebb bemutatásra nem szorul. E területen is vannak azonban újdonságok, illetve kevésbé ismert rendszerek, az alábbiakban inkább ezekkel foglalkozunk. Egy általános szempontra azonban mindenképpen fel kell hívnunk a figyelmet; a külső és belső árnyékolók hatékonyságára.
Le kell szögeznünk, hogy az ablakon kívüli árnyékolás sokkal hatékonyabb védelmet ad a napsütés ellen, mint a belső árnyékolók. A kívül lévő árnyékoló a Nap hősugarait felfogja, és bár felmelegszik tőle, ezt a hőtartalmat a külső levegőnek adja át, a belső térbe nem jut belőle.
Értelemszerűen lényegesen rosszabb az árnyékolás hatékonysága, ha az árnyékoló elem – függöny, reluxa stb. – az ablakok belül van. Ilyenkor a Nap hősugarai szinte akadálytalanul átjönnek az üvegfelületen, és hőtartalmukat az árnyékoló elemnek adják át – ami azután a szoba levegőjét melegíti. A belső árnyékoló tehát a direkt napsugárzástól véd, de annak hőtartalmától nem.
Szó sincs azonban arról, hogy ez mindig káros lenne. Az év legmelegebb időszakaiban természetesen az, hiszen ilyenkor a hőség ellen kell védekeznünk. Tavasszal és ősszel, de különösen télen viszont éppen hogy megfogni, hasznosítani szeretnénk azt a kis hőtartalmat, ami a napsugárban van; semmiképpen nem az a célunk tehát, hogy azt egy külső árnyékolóval felfogjuk, és a külső levegőnek adjuk át. Ezt az ingyen hőt árnyékolás nélkül engedjük inkább a lakásba, vagy a belső árnyékolók segítségével hasznosíthatjuk. Ez utóbbi esetben egyszerre teljesülnek a hőtechnikai szempontok és belátás elleni védelem.
A belső árnyékolók mellett szól az is, hogy a lakás védett terében sokkal kevésbé vannak kitéve az időjárás viszontagságainak. Ez alól kivétel viszont az UV sugár, mert az bizony átjön az üvegen, és belül ugyanúgy károsíthatja az árnyékolót, mint kívül.
Mi tehát az ideális? Valószínűleg ilyen nincs, illetve a külső és belső árnyékolás megfelelő kombinációja adhat optimális megoldást. Nyáron inkább a külső árnyékolókra helyezzük a hangsúlyt, a másik három évszakban pedig fokozott figyelmet kapnak a belső árnyékolók.

Beltéri árnyékolók

A közönséges rolettát mindenki ismeri, ugyanígy a szalagfüggönyt és a reluxát is. De azért a bambusz reluxa még szokatlannak látszik.

Bambusz reluxa

Alapvetően a természetes anyaga teszi különlegessé, meleggé, barátságossá. Napjainkban az emberek egyre inkább előnyben részesítik a természetes anyagokat. Ebben az esetben nem fáról van szó, hanem a füvek családjába tartozó bambuszról, amit egyre nagyobb területen hasznosítanak.
A bambusz reluxa ötvözi a kiváló árnyékolástechnikát a különleges esztétikai hatással. A reluxa lamellái bármilyen ablakra felszerelhetők, legyen az fa, műanyag vagy éppen alumínium. A különleges alakú ablak sem okoz problémát, lehet akár trapéz vagy háromszög alakzat. A damil vezető segítségével ferde tetőablakra is szerelhető.
A 25-50 mm széles lamellákból álló sötétítő rendszer akár 3 m magasságig is elkészíthető sokféle színben.

Pliszé

A pliszé árnyékoló egy harmonika szerűen vasalt textil függöny. Számtalan kiviteli formában készül, mestere az alakzatos (kör, háromszög, trapéz stb.) nyílászárók árnyékolásának. Egyszerű szerkezeti felépítésének köszönhetően intenzív használat mellett is évekig problémamentesen működik. Lakások és irodák árnyékolására kiválóan alkalmas. Több mint 300-féle textilanyaggal készül, pl. fényáteresztő, fényzáró, hőtükrös stb. Minden igényre van megoldás. Mozgatásuk kézi vagy motoros is lehet.
A pliszék leggyakrabban alkalmazott típusa a feszített kivitelű szerkezet, ami egy stabil, erős rendszer. Előnye, hogy bárhol megállítható. Lényegében hasonló a szabadon függő kivitel is, bár ebbe a légmozgás könnyebben belekaphat. Zsinóros, gyöngylánc vagy motoros mozgatással készülhet, akár nagyobb méretekben is. A ferde pliszé nélkülözhetetlen része a modern építészetnek. Ideális megoldás a ferde ablakokhoz, de más, különleges formákhoz is gyártanak pliszé típusokat. Leggyakoribb talán a trapéz alakú ablakok esetén alkalmazott típus, ami feszített kivitelű, de létezik kör, félkör vagy körcikkek árnyékolására való változat is. Ezek általában fix, nem mozgatható kivitelben készülnek. A pliszé ideális lehet a különleges tetőalakzatok árnyékolására is.

Lapfüggöny

Nagy üvegfelületek rendkívül dekoratív árnyékolási módja a lapfüggöny rendszer. Több pályás sínrendszerrel működik, kézi vagy motoros mozgatással. Térelválasztásnak is kiválóan alkalmas. 20-tól 160 cm széles textil lapokkal készíthető el akár 600 cm-es karnis hosszúságban is.

Raffroló - Római roletta

A raffroló igen kedvelt árnyékoló, mivel rafináltan ötvözi a hagyományos függönyök anyagait a modern roló szerkezetével. Bármilyen függönyanyagból elkészíthető. Szerkezete a hagyományostól eltérően függőlegesen mozgatja a függönyt. A textil tépőzárral rögzíthető a fejsínhez, amelyhez a felhúzó és kezelő mechanika is csatlakozik. A működtetés és kezelés gyöngyláncos vagy zsinóros, de igény esetén motoros is lehet.

Teljesen fényzáró rendszerek

Olyan helyeken használhatók (irodák, tanintézmények, laboratóriumok), ahol követelmény a 100% -os sötétítés. Természetesen árnyékolásra is tökéletes, de annál több. Ezeket a rendszereket nem lehet helyettesíteni hagyományos árnyékoló, fényzáró anyaggal, mivel ott minimális fényrések, beszűrődések előfordulhatnak.
A rendszer alkalmazható függőleges ablakfelületek és bevilágítók vízszintes árnyékolására is. Az árnyékolók mozgatása történhet kézi hajtókaros meghajtással vagy motorral.

Külső árnyékolók

Külső textil árnyékoló

Igazi újdonság, a külső textil árnyékoló, ami a nyílászáró elé szerelhető íves, négyszögletes, illetve vakolható tokban. Hatékony külső árnyékoló, hiszen a napsugarak jelentős részét visszaveri és elnyeli. Véd a kíváncsi tekintetektől, ugyanakkor elegendő fényt enged be. A speciálisan kiképzett megvezetési mód segítségével erős szélnek is ellenáll. A „vitorla” akár 18 m? méretű is lehet, miközben mindvégig feszített marad, ráncok vagy hullámok nélkül.
A külső textil árnyékoló számtalan variációban alkalmazható. A textil speciálisan kezelt szövött anyag, ami kiszűri a káros UV-sugárzást. Hatalmas színválasztékban szerezhető be, azonban a színen kívül más fontos kritériumok is vannak, amire érdemes odafigyelni a textil kiválasztása előtt. Erről érdemes kikérni szakember tanácsát a vásárlás helyszínén.

Külsőtokos zsalúzia

Hasonlóan a külsőtokos redőnyrendszerekhez, létezik külsőtokos zsalúzia is, amit rendkívüli szín- és formagazdagság jellemez. Alapanyag gondozásmentes alumínium. Már elkészült épület esetén is alkalmazható, mivel a nyílászáró előtt helyezkedik el. Igény szerint kiemelhető a homlokzatból, vagy a homlokzat síkjában tartható, de akár teljesen el is rejthető. Billenthető lamelláival tetszése szerint szabályozhatja a bejutó fény mennyiségét. Egyedi szín- és formavilágával az épület dísze lehet. Működése rendkívül megbízható, tisztítása egyszerű, különleges karbantartást nem igényel.

Ablak napellenző

Ugyancsak a ház dísze lehet az ablak napellenző, ami szintén az ablakon kívül helyezkedik el. A rendkívül erős karoknak köszönhetően a ponyva mindig feszes, és ezáltal szeles időben is nyugodtan használható. A tartószerkezeti elemek rozsdamentesek, a textilek nanotechnológiával gyártott, impregnált napellenző ponyvák.
A napellenzők különféle formákban (kerek, szögletes stb.) kaphatók; sima, függőleges lefutású és kihajtható, lengőkaros változatban is. A függőleges lefutású megoldásoknál a ponyva zárt, folytonos profilban fut, amit igen könnyű felszerelni, vagy akár átszerelni. Több napellenző egymás mellé is kapcsolható, hogy nagyobb méretű ablakokat is tökéletesen tudjunk árnyékolni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-5142/Ujdonsagok_az_arnyekolastechnikaban