…a lényeg, hogy finom!

Szamóca vagy eper…

2011-07-26 23:16:46 | Módosítva: 2011-07-28 23:09:25

A gyümölcsök királynőjét, a piros bogyós szamócát gyakran epernek nevezik. Bárhogy is nevezzük a kedvelt szamócát, a gondoskodást ízletes, anyagcsere-élénkítő, alacsony energia- és magas vitamintartalmú gyümölccsel hálálja meg.

A szamóca igényes növény, a napos, szellős helyet kedveli, könnyen szaporítható. Maximum 3 évig érdemes tartani, az évek múlásával csökken a termés mennyisége. Teraszon edényben is tarthatunk szamócát.
Tavasztól szüret végéig igen magas a szamóca tápanyagigénye. Fontos a tápanyagok aránya; a túl sok nitrogén rontja a termés minőségét és a tárolhatóságát, hiánya azonban a vegetatív fejlődést korlátozza. A foszfor a virágzást és a gyökeresedés segíti, a kálium szükséges a magas cukortartalomhoz, javítja a gyümölcs minőségét. Csak klórmentes műtrágyát használjunk!

A Vitaflóra Eper és zöldség tápoldat megfelelő tápelem-arányt biztosít, öntözővízzel együtt vagy lombtrágyaként is kijuttatható. A mikroelemek kelatizáltak, így a tápoldat biztosítja az egészséges gyümölcsterméshez szükséges vas-, cink- és bórellátást is.

A szüret után néhány hét elteltével kezdődik a szamóca második intenzív tápanyagfelvételi szakasza, a Vitaflóra Eper és zöldség tápoldat ekkor is jól használható. Ebben az időszakban alakulnak ki az új oldalelágazások és megtörténik a rügydifferenciálódás, ami megalapozza a következő évi termést. Mindkét időszakban 10-14 naponta célszerű tápoldatozni, lombtrágyázni, ezáltal biztosítjuk a szamóca egyenletes tápanyagellátását.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vitaflóra, eper, szamóca

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csüngő virágcsodák

Ezek a csüngő virágcsodák méretükhöz képest kis földlabdából táplálkoznak, nincs tartalékuk, ezért rendszeres öntözés és tápanyag-ellátás nélkül fejlődésük lelassul, virágzásuk csökken. A...


Betonfelületek impregnálása

A kültéri igénybevételnek kitett építményeknél fontos, hogy felületük vízlepergető legyen. Köztudott, hogy télen a pórusokban felszívódott víz megfagy, kitágul így roncsolja az anyagot. Azzal,...