Régi kádak felújítása

2011-07-29 00:18:50 | Módosítva: 2011-08-06 12:53:54

A kopott, matt felületű kádak saját kezűleg is átfesthetőkA kád fénye a helytelen tisztítási módszerek miatt akár néhány év múlva tova tűnhet, karcossá, mattá válhat. Különösen igaz ez a régi öntöttvas kádak elöregedett zománcbevonatára. Ugyanis még a tűzi zománcozás sem áll ellen a maró savas kezeléseknek, és a vízkőlerakodás is tompítja a máz fényét, ha az ráadásul még öreg is. Az akril kádak is erre a sorsra juthatnak, ha a felületükkel durván bánnak. A legtöbb kád ráadásul beépített, és a fenti esetekben egy idő után felmerül a kérdés, hogy a kádat cseréljük-e, vagy esetleg lehetséges a felújításuk.

A kádcsere elég költséges, hiszen a beépítettet ki kell bontani, el kell szállítani, majd jöhet az új darab beépítése. Ez újabb procedúrával és jelentős, több napos felfordulással jár, nem is beszélve a közben felmerülő egyéb problémák megoldásáról. A kádcsere költségei ezért jelentősek, és addig fürdeni is csak lavórban lehet. Ezt némi kompromisszum árán olcsóbban és főként gyorsabban meg lehet oldani. Nevezetesen a kád újra festésével. A kádfesték egy kétkomponensű, többnyire speciálisan e célra kifejlesztett epoxi bázisú festékbevonat, amely kellő előkészítés után kiváló vegyszer- és kopásálló bevonatot képez a régi bevonaton.

A bemattult felületű kádak felújítását saját kezűleg is el lehet végezni, ám elég merész vállalkozás. Ugyanis nagyon alapos felületi csiszolást, portalanítást és zsírtalanítást igényel a felújító festék. A festék leválásoknak jelentős részét ezek nem kielégítő minősége okozza. A felkent festék meg nehezen lemaratható, javítása nem is könnyű.

A kád környékét ragszalaggal kell körülvenniSajátkezű kádfelújításra a Renova kádfestéket célszerű használni, amely a nagyobb festékszaküzletekben szerezhető be. Kétkomponensű, száradási és átfesthetőségi ideje 24 óra, teljes kikeményedéséhez pedig 7 nap szükséges. Egy kádhoz általában 0,5 kg-os A és 0,12 kg-os kiszerelésű B komponens szükséges. Ecsettel és hengerrel is felhordható, jól terülő bevonatot ad.
A komponenseket nagyon alaposan össze kell keverni, a felületnek pedig tökéletesen tisztának kell lennie. A festék teljesen kikeményedett bevonata még a 3 %-os hipokloritnak és az 5 %-os ecetsavnak is tartósan ellenáll. A fehér alapszínű festéket a hozzá való színezőpasztákkal lehet színessé tenni. A legegyenletesebb rétegvastagságot lakkhengerrel lehet elérni, de gyorsan kell dolgozni, mert a festék 30 perc alatt kezd kötni, és arra már tilos rámenni. Ebből adódóan csak annyi festéket célszerű bekeverni, amennyi fél óra alatt felteríthető. Egy kádat azonban ennyi idő alatt teljesen be lehet teríteni festékkel.

A Decocolor kádfesték is kétkomponensű, epoxialapú bevonóanyag, amely minden szilárd és alaposan lecsiszolt, zsírtalanított felületen nagyon kemény, csillogó és jól kisimuló bevonatot ad. Szórható, ecsetelhető, és hengerrel is felhordható az előkészített zománcfelületekre. A két komponens alapos összekeverését követően fél órás pihentetés szükséges, az anyag ezt követően 4-6 óráig felhasználható. Átfestésére legfeljebb 1 óra múlva kerülhet sor, a teljes kötéshez 16 óra szükséges 20 fokos hőmérsékleten. Szóráshoz 5-10%-os, ecseteléshez, hengereléshez pedig 3-5% poliuretán hígítóval lehet a festék konzisztenciáját beállítani. Szóráshoz 4-6 bar nyomás szükséges, a fúvóka átmérő pedig 1,4-2,1 mm-es legyen. A kikeményedett festék bevonata rendkívül kemény, szuper fényességű, és sárgulásra nem hajlamos.

A leverődött, nagyon kopott részeket tapaszolva kell kijavítaniBeszerezhetők még kisebb felületi hibák kijavításához használható speciális spray festékek is, amelyekkel a lepattogzott zománchibákat szórással lehet eltüntetni (Motip, Deco Color, Color Works). Ezeket azonban nem szabad összetéveszteni a hasonló gyártmányú, de általános használatra készült spray festékekkel. Egy fénye vesztett kád lefestésére tartalmuk nem elégséges, bár az előkészítési műveletek teljesen azonosak a már előbb ismertetekkel, viszont bevonatuk nem elég testes, ezért többszöri átfújással lehetne velük kellő vastagságú bevonatot képezni.

A festés előtt a széleket ragszalaggal kell lehatárolni, és a keskeny felületeken mindenképen ecsettel célszerű dolgozni. A túlfolyó és a lefolyó tányérjait még tisztítás előtt ajánlatos leszerelni, hogy a bevonat a nyílások széleit is kellően befedje. A bekent felületet a vízcsepegéstől óvni kell, és a festék teljes kikeményedésig nem ajánlott a kádat használni.
A kád felújítását így viszonylag olcsón meg lehet úszni, de a bevonat tartósságára, minőségére nincs semmiféle garancia, és a felület eldolgozás sem mindig sikeredhet tökéletesre. A festék 5-6 ezer Ft-ba kerül. Lehet, hogy érdemesebb kicsivel többet áldozni a kádra, a munkát pedig szakemberre bízni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Igényes kádfelújítás

Sok érv szól a mellett, hogy a kád felületének felújítását szakemberre bízzuk. Először is ők ismerik ennek a munkának minden fortélyát és gyorsan végeznek is vele. Általában még a nagyon lepusztul...


Fugázó választása

Már az emberiség építési történetének kezdetén fontos szerepet töltöttek be a burkolatok – gondoljuk csak a Mezopotámiában használt terrakotta szegecsekre. A végső megjelenés meghatározói a...