Régi elv, igényesebb megoldások

Kerti zuhanyok, szolár melegvízzel

2011-07-30 21:21:15 | Módosítva: 2011-08-08 17:50:10

Minden kertben van öntözőcső, ami a napon akár 40-50 fokra is felmelegítheti a csőben levő vizet, ami akár tusolásra is használható. Természetesen a felmelegített víz mennyisége a locsolócső hosszától függ, ami bizony változó, ezért számtalan kertben inkább nagyobb tartályt helyeztek a kert napsütötte részére a nagyobb vízmennyiség érdekében. Az így felmelegített vizet pedig a hálózati vízzel keverve már többszöri tusolásra lehetett használni, a felfrissüléshez szükséges vízhőmérséklet tetszőleges beállításával.

A régi elv még ma is életképes, sőt! Korszerű, esztétikusan megformált gyártmányok hasznosítják a nap melegét. Ezek között vannak egyszerűbb és magasabb igényeket kielégítő típusok is.

VÍZTARTÁLYOS ZUHANYOZÓK

A kisipari kivitelezésű, tartályos kerti zuhanyozó vízhőfokát már keverőcsappal lehet szabályozniAkármilyen meglepő, de ha valaki még ragaszkodik a hagyományos kialakítású – és mi tagadás nem túl esztétikus – emelt tartályos megoldáshoz, az készen is beszerezheti. A különféle térfogatú és természetesen horganyzott bevonatú tartályos zuhanyozókat betonba ágyazva kell telepíteni. Az állványok magassága kb. 2,5 m, és az állványos tartályt keverőcsap és zuhanyrózsa egészíti ki. A telepítés után már csak a 1/2”-os gyorscsatlakozóra kell csatlakoztatni a hálózati víztömlőt, és máris használható a zuhanyozó. Egy jó meleg napon nagyon hamar akár 50 l majdhogynem forró vizet lehet belőle nyerni, és kevert vízzel egy egész nap, több személy gyakori zuhanyozására is elég. Vannak közöttük igényesen megformált gyártmányok is. Mindegyik szilárd beépítést igényel.

Olcsón is készíthető szolás vízmelegítő

Aki hajlandó egy kis sajátkezű munkára, az vastag falú, fekete műanyagcsőből könnyen készíthet solár fűtésű zuhanyspirált. A csövet középről kiindulva, a csőfal megtörése nélkül kell spirálisan és szorosan egymás mellé hajlítani. A kellő méret elérése után a csöveket vékony huzallal ajánlott egymáshoz rögzíteni, hogy a csőspirál kellő egységet alkosson. A csövekre ezt követően felszerelhetők a 1/2” colos gyors csőcsatlakozók, és így már bármelyik „mezei” zuhanyozóra is rácsatlakoztathatók. Ha azonban a víz hőmérsékletét szabályozni is kívánjuk, akkor a zuhany csapját egy keverőcsapra kell kicserélnünk.

MOBIL ZUHANYOZÓK

A plasteam „mobil” kerti solar zuhanyozója két részből, az 1,4 m2 felületű műanyagcsöves melegvíz „kazánból”, és a hozzá csatlakoztatott keverő-A felhasználható víz mennyisége kettős vákuumcsővel növelhetőcsaptelepes normál zuhanyozóból áll. A csőtekercset körbefogó keretet felülről fólia borítás is fedi, hogy a nap melege jobban hasznosuljon. A kollektor egységre tömlővel csatlakoztatható kerti zuhanyozó természetesen keverő-csaptelepes, hogy az akár 50 fok fölé is hevített tartályvizet a kívánt hőfokra lehessen a hálózati vízzel csökkenteni. A 20 l-es tartály akár napi 200 l kevert melegvizet biztosít. A berendezés könnyen szállítható, a kertben bárhová – egymástól távolabb is – telepíthető megfelelő hosszúságú, gyors csatlakozóval ellátott tömlővel.
Fixen telepített, 3 m magas állványos változatának a tetején van a solár kollektor, amely 50 l-es, és napi 600 l-nyi, 40 fokos kevertvizet szolgáltat, aminek hőfokát három járatú automata hőfokszabályozóval lehet beállítani.
Ritkán, de beszerezhető néhány külföldi mobil gyártmány is, amelyek korszerűek, jó a hatásfokuk, ám a hazai kínálathoz mérten elég magas az áruk. A könnyen szállítható napzuhany csőspirálos talpa ugyan csak 8 l-es, ám akár 2 óra alatt képes a tárolt vizet 60 fokosra felfűteni. Kézi, vagy akár állványos zuhanyfej is csatlakoztatható a kollektor tetejére, és természetesen a zuhany vízhőfoka keverőcsappal szabályozható.

Említésre méltó az egy, illetve két vákuumcsöves solar fizz zuhanyozó, amely A vákuumcsőben igen gyorsan felmelegszik a vízakár a már meglevő zuhanyra is könnyen csatlakoztatható. Pár óra alatt akár 60 fokosra melegíti a 15 l-es vákuumcsőben levő vizet. A vízmennyiség a kollektor duplázásával növelhető. A hordozható berendezés kézi zuhanyfejjel is használható, de telepített zuhanyozóra is csatlakoztatható.

FIX, ÁLLVÁNYOS ZUHANYOZÓK

Az igényesebb kerti solár zuhanyozók fixen telepítettek. Ezeknek a tartálya egyben az oszlop szerepét is betölti, és csupán négy csavarral kell egy megfelelő betonalapra rögzíteni. A tartályuk 20-30 l-es, ami UV stabil és jó hőelnyelő műanyagból készült. Az oszlopok alakja egyenes, vagy enyhén ívbe hajló, az ideális irányú vízpermetet pedig irányba állítható zuhanyrózsákkal lehet optimalizálni. A különféle gyártmányok hálózatra Modern kivitelezésű, felső tartályos zuhanyozócsatlakoztatása szabványos 1/2”-os gyorscsatlakozóval lehetséges. Az egyszerűbb változatokon is karos keverőcsappal lehet beállítani a megfelelő vízhőfokot, de emellett még választani lehet lábmosó-csapos, sőt, vállmagasságban permetező fúvókával ellátott típusok között is. A Nap heve 1-2 óra alatt felmelegíti a tartály vizét, amit a keverőcsappal a kívánt hőfokura lehet beállítani. Mivel ezek a zuhanyozók a talajra rögzítettek, a tél beálltakor sem szükséges a leszerelésük. Csupán alapos víztelenítésre van szükség az átteleltetésükhöz, ami a leeresztő csonk megnyitásával percek alatt elvégezhető. Az ilyen solár zuhanyozókhoz 3 bar nyomású vízhálózat szükséges, ennél magasabb nyomás esetén nyomáscsökkentőt kell a zuhany elé kötni. Többféle színben és formában kaphatók, az áruk azonban a plusz szolgáltatások arányában jelentősen változik.

Kerti zuhany az ezermester fórumból

Nem túl bonyolult, nagyon könnyen elkészíthető. A lényeg, hogy egy kellően magas helyre (pl. kerti kisház teteje, acélcső, fagerendás tartószerkezet stb.) és mindenképpen déli oldalra, fel kell szerelni egy megfelelő méretű tartály. Ezt régen acélhordóval oldották meg, ha sikerül valahonnan szerezni, és alapvetően nem olajos dolog tárolására használták, mindenképpen jó megoldás ma is.
Alapvetően az alsó részen szokott lenni csatlakozó rajtuk, általában 3/4 vagy 1/2 colos méretben. Innen már csak egy csappal ellátott csővezetéket kell a zuhanyrózsáig kiépíteni.
A kiépítés és kialakítás egyedi, néhány jó tanács ehhez kapcsolódóan:

  • A tartószerkezetnek olyan erősnek kell lennie, hogy a hordó+szerelvények+benne lévő víz súlyát biztonságosan elbírja.
  • Külső elhelyezésnél a fémhordót fessük feketére, így gyorsabban és jobban felmelegszik a nap sugaraitól.
  • Legjobb megoldás egy aránylag zárt rendszer, ami pl. feltöltő csövén keresztül szellőzik.
  • Mivel a víz a gravitáció hatására ürül, ezért a csővezetékben sehol ne legyen a rózsáig felállás, hogy a csőben téli hidegek idejére ne maradjon víz, és ne fagyjon szét a csővezeték.
  • Érdemes egy valamilyen pl. mechanikus jelzőt vagy egy jakab szelepet beépíteni, ami megakadályozza a hordó túltöltését.

Jmedvegy


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: zuhany, víz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kis javítások otthon

Otthonunk állandó használatban van, emiatt szinte állandó karbantartást is igényel. Mindemellett folyton meg is hibásodik valami, mert ami elromolhat, az el is romlik. Haezeket időben nem...


Az okos vízőrrel a vízkárok csökkentése biztosított

A vezetékes víz okozta károk gyakoribbak, mint a tűz- és viharkárok. A helyreállítás nagy ráfordítással jár: egyeztetni kell a szakemberrel, a biztosítóval, ami időigényes és sok türelmet igényel.