Automata váltós bicikli

2011-08-10 11:21:31 | Módosítva: 2018-04-18 10:10:12

Leonardo da Vinci 1490-ben vázolta fel az első, fokozatmentes sebességváltó terveit. Az autó- és motorgyártásban már elterjedt technika a kerékpároknál is beválhat.

A XIX. század végén feltalált „biztonsági kerékpár” szinte változatlan formában szolgálja mindazokat, akik a gyaloglásnál gyorsabb és kényelmesebb utazási formára vágynak, olcsón. A problémát a hegyes-völgyes vidékek jelentik, melyeket csak változatható áttétellel rendelkező biciklivel lehet leküzdeni. Leonardonak fennmaradtak vázlatai, egy spirális elrendezésű, fokozatmentes váltóról, innen ered a NuVinci neve is.

Kerékpároknál a két legelterjedebb váltótípus a láncváltó, illetve az agyváltó. Előbbi olcsóbb, könnyebb, utóbbi kevesebb gondozást igényel és akár álló helyzetben is változtathatunk az áttételen, igaz ehhez jókora tömeg járul. A NuVinci, hátsó agyba épített, fokozatmentes váltója folyamatosan a kerékpáros igényeihez igazodik és az emelkedőnek vagy lejtőnek megfelelően a legkényelmesebb pedálfordulatot képes tartani.


A kormányon két kapcsoló található. Az egyikkel hagyományos, háromfokozatú váltóként használható a rendszer, az áttételeket itt gyárilag állítják be. A másik kezelőszerv egy forgatható markolat, mellyel beállíthatjuk a számunkra kényelmes pedál fordulatszámot, természetesen fokozatmentesen. A váltóhoz tartozó NuVinci Harmony egy olyan kiegészítő, ami agydinamós táplálással képes ezt a pedálfordulatot folyamatosan tartani, oly módon, hogy a terhelésnek megfelelően folyamatosan állítja az áttételt. 
Hátránya a rendszernek a több mint 4 kg-os tömeg, ami miatt leginkább városi és túrabiciklikre javasolt a használata. Aki ilyen biciklire vágyik, komolyan a zsebébe kell nyúlnia, a lánchajtásos modell 3000 dollártól (~570 ezer forint), míg a szíjhajtásos verzió ára 4000 dollártól (~760 ezer forint) kezdődik.


(forrás: http://www.fallbrooktech.com/nuvinci.asp)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elektromos kerékpár

Negyedik alkalommal nyílik meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium elektromobilitást ösztönző pályázata, amely eddig már több mint 2200 elektromos kerékpár kedvezményes megvásárlását...


Kerékpárválasztás

Még a tapasztalt kerékpáros is gyakran meglepődik, ha meglátja egy kerékpárüzlet gazdag kínálatát. Kezdőként nem könnyű kiválasztani, hogy mire van igazán szükségünk, és mi az, ami csak ügyes...