Automata váltós bicikli

2011-08-10 11:21:31 | Módosítva: 2018-04-18 10:10:12

Leonardo da Vinci 1490-ben vázolta fel az első, fokozatmentes sebességváltó terveit. Az autó- és motorgyártásban már elterjedt technika a kerékpároknál is beválhat.

A XIX. század végén feltalált „biztonsági kerékpár” szinte változatlan formában szolgálja mindazokat, akik a gyaloglásnál gyorsabb és kényelmesebb utazási formára vágynak, olcsón. A problémát a hegyes-völgyes vidékek jelentik, melyeket csak változatható áttétellel rendelkező biciklivel lehet leküzdeni. Leonardonak fennmaradtak vázlatai, egy spirális elrendezésű, fokozatmentes váltóról, innen ered a NuVinci neve is.

Kerékpároknál a két legelterjedebb váltótípus a láncváltó, illetve az agyváltó. Előbbi olcsóbb, könnyebb, utóbbi kevesebb gondozást igényel és akár álló helyzetben is változtathatunk az áttételen, igaz ehhez jókora tömeg járul. A NuVinci, hátsó agyba épített, fokozatmentes váltója folyamatosan a kerékpáros igényeihez igazodik és az emelkedőnek vagy lejtőnek megfelelően a legkényelmesebb pedálfordulatot képes tartani.


A kormányon két kapcsoló található. Az egyikkel hagyományos, háromfokozatú váltóként használható a rendszer, az áttételeket itt gyárilag állítják be. A másik kezelőszerv egy forgatható markolat, mellyel beállíthatjuk a számunkra kényelmes pedál fordulatszámot, természetesen fokozatmentesen. A váltóhoz tartozó NuVinci Harmony egy olyan kiegészítő, ami agydinamós táplálással képes ezt a pedálfordulatot folyamatosan tartani, oly módon, hogy a terhelésnek megfelelően folyamatosan állítja az áttételt. 
Hátránya a rendszernek a több mint 4 kg-os tömeg, ami miatt leginkább városi és túrabiciklikre javasolt a használata. Aki ilyen biciklire vágyik, komolyan a zsebébe kell nyúlnia, a lánchajtásos modell 3000 dollártól (~570 ezer forint), míg a szíjhajtásos verzió ára 4000 dollártól (~760 ezer forint) kezdődik.


(forrás: http://www.fallbrooktech.com/nuvinci.asp)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerékpár szállítása vonaton

Vonataink jelentős részén már ma is biztosítják a kerékpárszállítás lehetőségét. Javasoljuk, hogy a kerékpáros túrázók részesítsék előnyben a menetrendben "kerékpár" szimbólummal jelölt vonatokat....


Motorkerékpár lopásgátlók

Általában a motorkerékpárok is rendelkeznek rögzíthető kormányzárral, ám ezek hatásossága kétséges. Ezeknél a járműveknél kiegészítésként ajánlatos atárcsafék bilincs (disc-lock) használata, amely...