Cserépfedés hagyományos, habarcsos módszerrel

2011-08-22 21:50:42 | Módosítva: 2011-08-24 16:54:20

A munkaidő lerövidítése, az anyagfelhasználás csökkentése vagy általában csak az egyszerűségre való törekvés - sokszor kiszorítja a hagyományos technológiákat. Egy lassan feledésbe merülő eljárást mutatunk be az alábbiakban.

A tetőfedésben korábban gyakran használt habarcs az utóbbi évtizedekben oly mértékben kiszorult a gyakorlatból, hogy egy-két mesterember kivételével nem is oktatják a használatát. Megnézve egy, a XX. század első felében vagy közepén épült cserépfedésű házat, szinte kizárólag habarccsal rögzített kúpcserepeket és éleket láthatunk. Ennek több oka van, elsősorban az eső és a porhó elleni védekezés, de a szélviharok ellen is nagyobb biztonságot nyújt a habarcsos módszer. Az él, az orom, a vápa az időjárás viszontagságainak legjobban kitett részei a tetőnek.

A technika fejlődése új megoldásokat kínál ezeknek a veszélyeknek a kiküszöbölésére (pl. csavarral vagy szeggel történő rögzítés), de a hagyományos - látképi szempontból is fontos - megoldás a habarcs marad. Műemléki épületeken nem is engedélyezett más tetőfedési módszer.

Különleges kúpcserepekkel egyedivé tehető a tetőA látszólag egyszerű eljárás nem is annyira egyszerű, az eredményes munka első és legfontosabb feltétele a különleges összetételű habarcs. Korábban a mész, cement, homok és víz mellett ló- illetve disznószőrt is kevertek az anyagba, ezzel is javítva fizikai tulajdonságait. Ma a nagyobb építőanyag gyártók kínálatában előre keverve, zsákos formában is hozzá lehet jutni a megfelelő habarcshoz. A minőségen túl lényeges az állag, a bedolgozás ideje, az időjárási viszonyok, illetve oda kell figyelni a kész tetőfedés védelmére is.

Kúpcserepek esetén a helyes technológiai folyamat az, hogyha a kúpcserepet kikenés helyett habarcsba rakjuk. A kúpcserép alá gerinclécet vagy éllécet szokás rakni, ez képezi az aljzatot. Az élléc elhelyezése után a tetőfedő anyag felületére kell helyezni a habarcs adagokat, majd erre kerül a kúpcserép. Gumikalapáccsal, finom ütésekkel kell felültetni, illetve az egyes kúpcserepeket összeilleszteni. Ezután történik a felesleges, kinyomódott habarcs eltávolítása. Amikor a kötés elindult, a kúpcserép élénél kialakításra kerül az ún. vízorr, azaz az esővíz elvezetésére szolgáló horony. A műveletsor egy műszakilag és esztétikailag is korrekt cserépfedést eredményez.

A tetőfedő habarcs korszerűbb változatát, kúpcserép ragasztót kínál a Flexim. A Tetőmalter néven forgalmazott termék alkalmazható új építés, újratetőzés és javítások esetén, továbbá beton, agyag és egyéb típusú (például természetes és műcement pala) cserepek tömítéséhez. Alkalmazás után néhány nappal a ragasztó egy önvédő réteget alkot, így légmentessé válik, belül pedig sosem szárad ki teljesen, ezáltal megőrzi rugalmasságát. A malterhez képest előnye, hogy teljesen ellenáll a tetőszerkezet összehúzódásának és tágulásának.
A kötési és rugalmassági vizsgálatokat, amelyek közül néhány esetben szélsőséges időjárási körülmények hatását figyelték, különféle típusú cseréppel és palával is elvégezték. Legfőbb összetevője az építőiparban évszázadok óta használt természetes lenmagolaj. Amellett, hogy a ragasztóanyag nem tartalmaz sem azbesztet, sem egyéb veszélyes anyagokat, a könnyű polisztirolgyöngyöknek köszönhetően meredek tetőkön és nehéz körülmények között is könnyen használható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A cserépkályha penészölő!

Egy jól pozícionált cserépkályha a helyiségben megoldást jelenthet a penészesedés megszüntetésére!


Szálcement burkolat tetőn és homlokzaton

A szálcement – melyet az építészek és a kivitelezők már generációk óta használnak szerte a világon – tökéletes választás tetőfedésre és ahomlokzatok burkolására. A szálcement síkpala egyesíti a...