Szabályozzák a helyiségek páratartalmát

„Lélegző” falfestékek

2011-08-27 21:11:50 | Módosítva: 2011-08-27 21:12:25

Nem látjuk, nem érezzük, néha még csak nem is kelt nedves érzést, mégis minden helyiségben jelen van. Ez a pára. De mindenki tudja, hogy a helyiségekben levő pára kondenzálódhat, azaz lecsapódhat. Erre a bepárásodott ablaküvegek vagy a fürdőszobai tükör párásodása alapján következtethetünk. A lakóterek helyiségeinek használata a belső levegő túlzott mértékű párásodását idézheti elő a külső levegő páratartalmához viszonyítva. Ezáltal bent nagyobb lesz a pára nyomása, mint kint. Ez a nyomáskülönbség a vízgőz vándorlásához - diffúzióhoz – vezet; belülről kifelé a falakon át. Ha pedig a pára hideg felületeket talál, az kondenzációhoz, azaz vízkicsapódáshoz vezethet. A kicsapódó pára a penészképződés előfeltétele.

Ez ellen kívül a határoló falak hőszigetelésével, belül pedig az ún. páraáteresztő festékek alkalmazásával lehet védekezni. A különféle falfestékeknek azonban nem mindegyike páraáteresztő képességű, e tulajdonságukat a festék anyagösszetétele határozza meg, és a termékismertetőjében erre külön utalás figyelmeztet. Erre különösen akkor kell figyelni, ha ún. vizes helyiségekhez választunk falfestéket, ám egyéb helyiségeknél is előnyös, ha a páraáteresztő festékek valamelyike kerül a falra.

Páraszabályozási funkciójukat azonban csak akkor fejthetik ki e festékek, ha ezt az alapfelület sem gátolja. Átfestéskor ezért a régi, nem páraáteresztő festékréteget ajánlatos eltávolítani. Azt pedig, hogy milyen fajtájú festékek között lehet választani, mindig a helyi körülmények alapján dönthető el, ám ezek között sem mindegyik falfesték páraáteresztő tulajdonságú.

Diszperziós falfestékek

A közkedvelt, leggyakrabban használt falfestékek diszperziósak ugyan, amelyeket azonban csak száraz klímájú helyiségekben szokás használni, mivel a falakon jól záródó, nem páraáteresztő réteget képeznek. Ám ez csak régebben volt igaz, ma már korántsem helytálló. Maga a diszperziós megjelölés a festék kötőanyagának és egyéb összetevőinek a vízzel homogén elegyet képező eloszlását (diszpergálását) jelenti. Az összetevők ennek megfelelően igen sokfélék lehetnek, így a diszperziós falfestékek között ma már számos páraáteresztő képességű is forgalomban van.

E festékek előnye, hogy gyorsan száradnak, jó a fedőképességük, és kiválóan színezhetők, akár erős színekben is beszerezhetők. Arra azonban ügyelni kell, hogy a kiválasztott gyártmány garantáltan pára áteresztő tulajdonságú legyen. A választékuk igen bőséges, és az ismert márkanevek, mint pl. a Héra, Diszperzit, Supralux, Düfa különböző márkanevű páraáteresztő változatai adják a „lélegző” diszperziós falfestékek bő választékát.

Mészfestékek

A hagyományos, és felhasználásra kész mész alapú belső falfestékeknek számos előnyük van. Kiváló a páraáteresztő képességűek és fertőtlenítő-, penészgátló a hatásuk, kellemes friss illatot árasztanak a kifestett helyiségben, sőt még olyan változatuk is beszerezhető, melyet kimondottan vályogvakolatokhoz fejlesztettek ki (mész agyagkrém falfesték). Ez Auro gyártmány és a cégnek még több természetes alapanyagú, kiváló páraáteresztő tulajdonságú falfestéke is van. Más gyártók mész alapú festékei is beszerezhetők, mint pl. a Fresco, Jub bio, vagy a Bioapnena, amely vízzel hígítva könnyen felhordható, és erősen fertőtlenítő hatású. Ezek azonban legalább két rétegben adnak jól fedő és egészségesen friss falbevonatot.

Szilikát falfestékek

Ezek a falfestékek kiválóan tapadnak a falfelületekre, és e mellett kiváló a dörzsállóságuk is. Felújító festékként mésszel festett felületekre is használható, tartós és szilárd bevonata miatt. A kezeletlen vakolatokat, betonfelületeket szilikát alapozóval kell kezelni, s ezt követően két rétegben ad tartós, jól fedő és kiváló páraáteresztő bevonatot. Gipszkarton felületeken is jól tapadó és kiváló kopásállóságú bevonatot ad. Ilyen festék pl. a Héra páraáteresztő falfesték, vagy a Jupol Silikat, amelyik több előkevert színben is beszerezhető.

Akril alapú latex falfestékek

Ezek az akril emulziós latex falfestékek sűrű állaguk miatt többnyire csepegés-mentesen hordhatók fel. Főként nagy igénybevételű helyiségek falain előnyösek a tartós, dörzsölés álló bevonatuk miatt. Egyes változataik ún. egyrétegű falfestékek, azaz egy rétegben is kiváló a fedő- és a páraáteresztő képességük. Alapszínük fehér, ám némely gyártmányok, mint pl. a Dulux Nagyvilág gyárilag színezett. Más ismert gyártmányok, mint pl. a Supralux különféle változatai, kimondottan fürdőszobák, konyhák festésére lettek kifejlesztetve. A Düfa és a Jupol latex falfestékei is hasonló tulajdonságúak, és könnyen beszerezhetők. A matt, félmatt vagy selyemfényű festékek mindegyike dörzsölés álló, és e mellett kiváló a páraáteresztő képességük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Laminált padló a falon is jól mutat!

Igen, ha a mintázata és felrakása nem szokványos. Nappaliban vagy hálószobában is nagyon dekoratív falburkolat készíthető belőle. Afelrakása sem jelent gondot ésnagyon tartós. Ehhez...


Elkészült az első árvíznek ellenálló ház Felsőzsolcán

Az árvízi újjáépítés keretében november közepén átadták a Holcim Hungária Zrt. és Budapest III. kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatásával megépülő monolit házak közül az elsőt...