Szabályozzák a helyiségek páratartalmát

„Lélegző” falfestékek

2011-08-27 21:11:50 | Módosítva: 2011-08-27 21:12:25

Nem látjuk, nem érezzük, néha még csak nem is kelt nedves érzést, mégis minden helyiségben jelen van. Ez a pára. De mindenki tudja, hogy a helyiségekben levő pára kondenzálódhat, azaz lecsapódhat. Erre a bepárásodott ablaküvegek vagy a fürdőszobai tükör párásodása alapján következtethetünk. A lakóterek helyiségeinek használata a belső levegő túlzott mértékű párásodását idézheti elő a külső levegő páratartalmához viszonyítva. Ezáltal bent nagyobb lesz a pára nyomása, mint kint. Ez a nyomáskülönbség a vízgőz vándorlásához - diffúzióhoz – vezet; belülről kifelé a falakon át. Ha pedig a pára hideg felületeket talál, az kondenzációhoz, azaz vízkicsapódáshoz vezethet. A kicsapódó pára a penészképződés előfeltétele.

Ez ellen kívül a határoló falak hőszigetelésével, belül pedig az ún. páraáteresztő festékek alkalmazásával lehet védekezni. A különféle falfestékeknek azonban nem mindegyike páraáteresztő képességű, e tulajdonságukat a festék anyagösszetétele határozza meg, és a termékismertetőjében erre külön utalás figyelmeztet. Erre különösen akkor kell figyelni, ha ún. vizes helyiségekhez választunk falfestéket, ám egyéb helyiségeknél is előnyös, ha a páraáteresztő festékek valamelyike kerül a falra.

Páraszabályozási funkciójukat azonban csak akkor fejthetik ki e festékek, ha ezt az alapfelület sem gátolja. Átfestéskor ezért a régi, nem páraáteresztő festékréteget ajánlatos eltávolítani. Azt pedig, hogy milyen fajtájú festékek között lehet választani, mindig a helyi körülmények alapján dönthető el, ám ezek között sem mindegyik falfesték páraáteresztő tulajdonságú.

Diszperziós falfestékek

A közkedvelt, leggyakrabban használt falfestékek diszperziósak ugyan, amelyeket azonban csak száraz klímájú helyiségekben szokás használni, mivel a falakon jól záródó, nem páraáteresztő réteget képeznek. Ám ez csak régebben volt igaz, ma már korántsem helytálló. Maga a diszperziós megjelölés a festék kötőanyagának és egyéb összetevőinek a vízzel homogén elegyet képező eloszlását (diszpergálását) jelenti. Az összetevők ennek megfelelően igen sokfélék lehetnek, így a diszperziós falfestékek között ma már számos páraáteresztő képességű is forgalomban van.

E festékek előnye, hogy gyorsan száradnak, jó a fedőképességük, és kiválóan színezhetők, akár erős színekben is beszerezhetők. Arra azonban ügyelni kell, hogy a kiválasztott gyártmány garantáltan pára áteresztő tulajdonságú legyen. A választékuk igen bőséges, és az ismert márkanevek, mint pl. a Héra, Diszperzit, Supralux, Düfa különböző márkanevű páraáteresztő változatai adják a „lélegző” diszperziós falfestékek bő választékát.

Mészfestékek

A hagyományos, és felhasználásra kész mész alapú belső falfestékeknek számos előnyük van. Kiváló a páraáteresztő képességűek és fertőtlenítő-, penészgátló a hatásuk, kellemes friss illatot árasztanak a kifestett helyiségben, sőt még olyan változatuk is beszerezhető, melyet kimondottan vályogvakolatokhoz fejlesztettek ki (mész agyagkrém falfesték). Ez Auro gyártmány és a cégnek még több természetes alapanyagú, kiváló páraáteresztő tulajdonságú falfestéke is van. Más gyártók mész alapú festékei is beszerezhetők, mint pl. a Fresco, Jub bio, vagy a Bioapnena, amely vízzel hígítva könnyen felhordható, és erősen fertőtlenítő hatású. Ezek azonban legalább két rétegben adnak jól fedő és egészségesen friss falbevonatot.

Szilikát falfestékek

Ezek a falfestékek kiválóan tapadnak a falfelületekre, és e mellett kiváló a dörzsállóságuk is. Felújító festékként mésszel festett felületekre is használható, tartós és szilárd bevonata miatt. A kezeletlen vakolatokat, betonfelületeket szilikát alapozóval kell kezelni, s ezt követően két rétegben ad tartós, jól fedő és kiváló páraáteresztő bevonatot. Gipszkarton felületeken is jól tapadó és kiváló kopásállóságú bevonatot ad. Ilyen festék pl. a Héra páraáteresztő falfesték, vagy a Jupol Silikat, amelyik több előkevert színben is beszerezhető.

Akril alapú latex falfestékek

Ezek az akril emulziós latex falfestékek sűrű állaguk miatt többnyire csepegés-mentesen hordhatók fel. Főként nagy igénybevételű helyiségek falain előnyösek a tartós, dörzsölés álló bevonatuk miatt. Egyes változataik ún. egyrétegű falfestékek, azaz egy rétegben is kiváló a fedő- és a páraáteresztő képességük. Alapszínük fehér, ám némely gyártmányok, mint pl. a Dulux Nagyvilág gyárilag színezett. Más ismert gyártmányok, mint pl. a Supralux különféle változatai, kimondottan fürdőszobák, konyhák festésére lettek kifejlesztetve. A Düfa és a Jupol latex falfestékei is hasonló tulajdonságúak, és könnyen beszerezhetők. A matt, félmatt vagy selyemfényű festékek mindegyike dörzsölés álló, és e mellett kiváló a páraáteresztő képességük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szálcement burkolat tetőn és homlokzaton

A szálcement – melyet az építészek és a kivitelezők már generációk óta használnak szerte a világon – tökéletes választás tetőfedésre és ahomlokzatok burkolására. A szálcement síkpala egyesíti a...


PVC padló

A műanyagpadló szó hallatán mindannyian egyre gondolunk: egy szívós felület, melyre nyugodtan ráléphetünk, legyen ez otthonunk, munkahelyünk burkolata, sport-, illetve szabadidőközpontunk...