Hogyan dolgozzunk a purhabbal?

2011-09-02 10:46:19 | Módosítva: 2011-09-02 10:46:19

A purhab előnyös tulajdonságainak köszönhetően számos területen alkalmazható hő- és vízszigetelés biztosítására. Amennyiben kültéri felületek szigetelésére használjuk, UV védelemről is gondoskodni kell.

A poliuretánhab (purhab) két fő alkotóeleme a poliol és az izocianát. Ezek keveréke a kinyomást követően a nedvesség hatására gyorsan megduzzad, és bizonyos idő múlva kemény, vágható hab keletkezik. A purhab a flakonból a benne lévő hajtógáz nyomásának segítéségével, a szelepen át nyomható ki.
A megkötött purhab nagyon jól szigetel hideg és meleg ellen (a hűtőszekrények falát is ez tölti ki), magas hangszigetelő hatással rendelkezik. Jól tapad és ragad a legtöbb felületen, ellenáll vegyi anyagoknak: olajnak, benzinnek, tengervíznek. Átfesthető, vágható, vakolható.

Az aeroszolos kiszerelésű purhabok egy- és kétkomponensű kivitelben készülnek. Az egykomponensű kivitelen belül megkülönböztetünk adapteres és pisztolyhabot. Az adapteres purhab esetén az anyagot a szelepre felcsavarozandó műanyag csövön át nyomjuk ki. A pisztolyhab használatához erre a célra kialakított kinyomópisztoly használata szükséges. A pisztolyhab ára magasabb, de a kinyomópisztollyal sokkal pontosabb adagolás érhető el, ezért a kisebb anyagveszteség miatt a pisztolyhab használata gazdaságosabb a rendszeres felhasználó részére.

A hab minősége

A hab általában olyan keverékanyag, amelyben gázzal töltött cellák lebegnek. Az olcsó purhabok szerkezete tele van lyukakkal (nyitott cellákkal), szerkezetük akár a szivacs, a gázok így gyorsan áramlanak belülről kifelé, illetve fordított irányba. Ez sem hő- sem pedig nedvességszigetelési szempontból nem szerencsés. A cellákban található gázok összetétele és a zárt cellák száma együttesen határozza meg a poliuretánhab végső hőszigetelési jellemzőit. A zárt cellák minél nagyobb aránya jobb hőszigetelési tulajdonságot, ezáltal jobb purhabminőséget jelent.

Hogyan dolgozzunk a PUR habbal?

A purhabok használatánál minden a nedvesítésen áll vagy bukik. Ennek elmulasztása okozza a problémák legnagyobb részét, ugyanis a purhab nedvesség hatására köt meg. Tekintettel arra, hogy a levegő nedvességtartalma ehhez kevés, elengedhetetlenül szükséges, hogy az aljzatot előnedvesítsük, majd a friss purhabcsíkot utónedvesítsük. A beépítendő nyílászáró keretét és valamennyi érintkezési felületet meg kell tisztítani a portól és egyéb tapadást gátló anyagoktól (pl. olaj, zsiradék stb.). El kell távolítani a laza, puhán tapadó részeket, és meg kell győződni arról, hogy az érintkezési felületeken ne legyen jégréteg. 5 cm-nél vastagabb rések tömítéséhez a purhabot két vagy több rétegben kell felhordani, és - az újabb réteg(ek) felhordása előtt - az előző felületét vízzel permetezni.

A réseket csak félig kell kitölteni, mivel a purhab jelentős mértékben megdagad! A habképződés nagyban függ a hőmérséklettől, hidegben a purhab kötési ideje is jelentősen megnő, ezért javasolt a kinyomott habot 2-3 órán át pihentetni. Ezen idő alatt nem szabad vágni és megérinteni, hogy elkerülhető legyen a purhab szerkezetének károsodása.

A nyílászárók beépítésekor ajtó- és ablakkeret kitámasztókat kell alkalmazni. Ügyelni kell arra, hogy a munkafolyamat végzése során 15-20 percnél hosszabb szünetet ne tartsunk, különben a szelep beszárad, és a maradék purhabot már nem lehet a flakonból kinyomni. A felesleges, kinyomódott, friss habot purhab tisztítóval lehet eltávolítani. A megszáradt és kitüremkedett poliuretán hab késsel jól vágható. Kültéri alkalmazásnál fontos tudni, hogy általában a purhab nem UV-álló, ezért takaróléccel vagy más módon le kell fedni, hogy ne érhesse direkt napsugárzás!

Menyire elég?

Gyakori kérdés, hogy mire elég egy flakon purhab. Szokás kihozatalról beszélni, amikor egy üres ládába nyomják ki a flakon tartalmát, és hagyják megduzzadni. Ennél pontosabb, ha a fugában történő kihabosodásról beszélünk. Ez a mennyiség jelentősen kevesebb, mint a szabadon habosodó: ha a szabadon habosodás körülbelül 40 l, akkor fugában mintegy 30 l-rel kell számolnunk.

Tárolási, felhasználási idő

A poliuretánhabokat csak korlátozott ideig lehet felhasználni, mert a gyártás napjától kezdve elkezdenek öregedni. A felhasználási idő mindig fel van tüntetve a flakonon, ez az adat szobahőmérsékleten való tárolás esetén értendő. Nagyon fontos, hogy poliuretánhabos dobozokat ne tároljuk túl melegen; ez a hab korai elöregedéséhez vezet. A poliuretánhab 50°C-on hétszer olyan gyorsan öregszik, mint 20°C-on! Nem szabad a flakont 50°C feletti hőmérsékletre melegíteni, mivel robbanásveszély áll fenn, ezért ne hagyjuk soha a purhabokat a parkoló autóban meleg napokon.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: pur, poliuretán, hab, purhab

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonfelületek sérüléseinek javítása

A beton elemek és burkolatok jelentős része régen beépített anyag, amelyeken az időjárás és más behatások miatt repedések, sőt mélyrehatóbb hibák keletkeznek. A károsító hatások miatt állaguk...


Konyhai munkapultok

A mai konyhák kialakításukat tekintve rendkívül változatosak és igényesek is. Még az is esztétikus és minőségi berendezést teremthet magának, aki nem mesteremberre bízza a konyhájának a...