Funkció és forma egysége

Erkélykorlátok

2011-11-12 13:07:57 | Módosítva: 2011-11-15 21:39:36

Az erkélyek teraszkorlátai nemcsak biztonsági célokat szolgálnak, hanem e mellett esztétikailag is igazodnak az épületek egyedi jellegéhez. Az újabbak igényes szakipari termékek, amelyek külső megjelenésükben igen változatosak. A lényeg az, hogy formailag harmonikusan igazodjanak az épület stílusához. Nem ritkák ugyan a kemény fából készült erkélykorlátok, ám e mellett egyre inkább terjednek a fémből készült különféle szerkezeti vázelemek és egyéb anyagok kombinációjával kialakított, nagyon dekoratív korlát megoldások. Ezek sok esetben a vállalkozók által kialakított korlátrendszerek vázelemeiből állnak össze, és a mellvédek fedő anyagának változtathatóságát kihasználva lesznek egyediek. E különféle kialakítású korlátokból mutatunk most be néhány változatot.

Nem ritka a művészi igényességgel készített kovácsoltvas erkélykorlát. Az ilyen korlátok elég sokba kerülnek, ám egyedi szépségük, és munkaigényes elkészítésük indokolja is a költségességüket. Ám az ilyen míves erkélykorlátok a tényleges áruknál sokkal jelentősebben növelik magának az épületnek az értékét. Aki megengedheti magának, érdemes áldozni rá.

Az acélvázas erkélykorlát egyszerűsége ellenére is nagyon kellemes látványt nyújt. Padlóra csavarozott oszlopai szinte alig láthatók, ezért az arasznyi széles és bő közökkel az oszlopokra horizontálisan felerősített deszka borítás biztosítja a faburkolat dominanciáját. A könyöklő U alakú faprofilja nemcsak keretezi a korlátot, hanem szinte teljesen másodlagossá teszi a korlát szilárdságát adó fémvázat.

Elegáns, letisztult formavilágú erkélykorlát. Anyaga szálra húzott rozsdamentes acél idom, speciális csatlakoztató elemek és csak alig látható helyeken alkalmazott csavarkötések biztosítják szilárdságát. A kellemes tapintású rozsdamentes acél korlátok nagy előnye, hogy karbantartást szinte nem igényelnek, fényük pedig szinte örökéletű.

Az igényes asztalos munkával készített egyedi fa teraszkorlát jól egészíti ki az épület neo klasszikus jellegét. Sűrű, idomosan kialakított lécezése gátolja a korlát beláthatóságát, az oszlopok míves megformálása pedig kellően tagolttá teszik az egyébként sűrűn lécezett mellvédet. A masszív kivitelű könyöklőt és a mellvéd tetejét dekoratív, fazonos, horizontálisan felerősített keretdeszkái fogják egységes egésszé. Nagyon dekoratív látványt nyújt és dísze az épületnek.

Laposvasból, szögacélból és sima lemezből is lehet igényes és főként igény szerinti erkélykorlátot készíteni. A képen látható korlátnál az esztétikus kialakítás mellett a belátás korlátozása volt a cél, és ennek ez a szerkezet tökéletesen meg is felel. A korlátrács laposvasból méretre összehegesztett keretszerkezet. Belüle sima, porszórt festésű lemezborítás került, amit felfogó sarukkal és csavarkötésekkel rögzítettek az acélvázra. Tisztességes iparos munka, mégis jól mutat az erkélyen.

A perforáltlemez keretbe foglalt teljes felületű erkélypanel burkolataként is jól mutat. Anyaga lehet porszórt acéllemez vagy akár polírozott és vegyi védőbevonattal kezelt alumínium is. A keret, amire (vagy amibe) beerősítik többnyire korlátrendszer elem, mint ahogyan a padlóra csavarokkal leerősített oszlopok is azok. A mellvédpanelek könnyen az oszlopokhoz erősíthetők, a korlát felület pedig a perforációtól függően akadályozza az erkélyre való betekintést.

Inkább hajlított elemeinek, mintsem különleges anyagának köszönhetően akad meg az ember szeme az ilyen korláton. Az előre gyártott daraboknak köszönhetően szinte bármilyen épület erkélyére gyorsan elkészíthetők a hasonló, alaktól és mérettől független erkélykorlátok. Darabjait hegesztéssel állítják össze, és nagyon alapos, korróziót megelőző, UV álló felületbevonattal látják el a kész korlátokat.

Minőségileg és esztétikailag is különleges hatású a nemes anyagokból egyedi rendszerelemek felhasználásával készült erkélykorlát. A rozsdamentes keretekbe porszórt festésű, színes és perforált elemekből szegélyezett betéteket építettek be. Ezeknek még az alakja és iránya is szisztematikusan megválasztott, ami fokozza a korlát látványértékét. Az oszlopok is polírozott rozsdamentes anyagból készültek, amelyek nemcsak tagolják, hanem össze is kapcsolják az egyes korlátpaneleket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: erkély, terasz, korlát

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

WPC burkolat Kül- és beltérben

Mivel tavasztól késő őszig egyre több időt töltünk a teraszon, még inkább megnőtt az igény a tartós, gondozásmentes, de modern kültéri burkolatok iránt, amelyek ellenállnak a szélsőséges...


Erkély-napelem

Az Elmű Hálózati Kft. január végén adta ki az engedélyt, amely lehetővé teszi egy lakó számára, hogy pár napelemtáblát felszereljen az otthona erkélyén. Ez az engedély kiemelkedően fontos lépés,...