Hőhídmentes erkélyek

2011-12-04 13:40:27 | Módosítva: 2011-12-04 13:40:27

A födémmel egybebetonozott erkélylemez szivattyúként vonja el a lakásból a hőt. Ez megnöveli a fűtőenergia-felhasználást, rontja az energiahatékonyságot. Írásunkban bemutatjuk a hőhídmentes erkélyek legelterjedtebb típusait.

Hőhidak olyan helyen fordulnak elő egy épületen, ahol magasabb hővezető képességű anyagok szakítják át az egyébként alacsony hővezető képességű külső épületelemet. Nevezhetjük ezeket az anyag által okozott hőhidaknak is, melyek általában pontszerűen vagy vonalszerűen alakulnak ki. Példák az ilyen hőhidakra többek között: a betonfödém megtámasztása, az ablak csatlakoztatása a szigetelt falhoz, a szigeteletlen ablak-áthidaló, az ablakpárkány, a külső falazaton áthaladó betontámaszték vagy betonkoszorú, egy kiugró előtető, a szigetelést áttörő szerkezeti elemek, pl. fémből készült falkötő-kapcsok, kiugró betonerkély.

A geometriailag és szerkezetileg feltételezett hőhidak felléphetnek önállóan, elszigetelten, de gyakori az is, hogy egy-egy helyen hatásuk összefonódik. A hőhidak csökkentik a belső tér által nyújtott komfortérzetet, mivel a megnövekedett hőleadás következtében a belső felületek hőmérséklete csökken, így a ház lakója, használója is több hőt veszít. Az alacsonyabb belső felületi hőmérséklet következtében pára csapódhat le (vízgőz-kondenzáció) a hőhíd környezetében. A hosszabb időn át tartó átnedvesedés épületkárosodáshoz és penészesedéshez azaz a penészgombák megtelepedéséhez vezethet. Extrém esetekben ez akár a tartó falszerkezet tönkremenetelét is maga után vonhatja.

Erkélylemez, mint hőhíd

A födémmel egy egységet alkotó, azzal egybebetonozott erkélylemez egy olyan hőhíd, amit egy energetikai felújításnál nem lehet figyelmen kívül hagyni. Mit tehetünk vele?

Az egyik lehetőség az erkélylemez levágása, ami után az épület hőszigetelése problémamentessé válik, az erkély pedig más módon rögzíthető az épülethez. Egy másik lehetőség a beépítés, azaz a kiugró felület lakótérbe való bevonása. Ezzel bővül a hasznos alapterület, így valamelyest az ingatlan értéke is.
Ha egyik megoldás sem kivitelezhető, az épület hőszigetelésénél el kell végezni a kiugró felület hőhíd hatásának kiszámítását. A kalkulációból kiderül, hogy az adott szerkezet és adott vastagságú hőszigetelés mellett várható-e penészképződés a belső térben.

Alternatív erkélylehetőségek

A könnyűszerkezetes vagy függesztett erkélyek építésének elsődleges célja, hogy az épületet hőtechnikailag függetlenné tegyük az erkély szerkezetétől. Megvalósítás szempontjából több út járható. Az egyik, gyakran alkalmazott megoldás 3-4 emeletes társasházaknál lehet célravezető. A homlokzat elé letámasztott erkély önhordó, a tartószerkezetet négy oszlop képezi, a homlokzathoz pedig csavarokkal rögzül. Ezáltal csak pontszerű kapcsolat alakul ki az épületszerkezettel.

Konzolos erkélynél a homlokzaton egy tartógerenda kerül elhelyezésre, erre támaszkodik az erkélylemez, itt ismét pontszerű kapcsolattal számolhatunk. Az előző két megoldás kombinációja a homlokzathoz hozzáépített erkély, ahol egyaránt használnak konzolokat és oszlopokat. Az építési munkálatokat egyszerűsíthetik a tartóoszlopokra, szintenként egymásra rakható erkélyek. Ezzel a megoldással az erkélyek fedetté válnak. Végül, de nem utolsósorban, lehetséges megoldás a függesztett erkély, ahol a függesztés a homlokzati falhoz történik.

Téglaépületeknél az erkély elhelyezése szinte szabadon megválasztható, panellakások esetén a franciaerkélyes elemek kínálják az utólagos erkély-hozzáépítés lehetőségét. A felsorolt megoldások előnyeiként sorolhatóak (a hőhídmentesség mellett), hogy a terület beépítettsége nem változik, viszont nő a lakás hasznos területe. Nyáron fontos szempont, hogy a felettünk lévő erkélyek árnyékolják lakásunkat.

Anyagok, méretek, kialakítás

Könnyűszerkezetes erkélyek esetében a leggyakrabban alkalmazott anyagok a horganyzott acél, az alumínium, a fa és ezek kombinációi. Alaplemezként szintén tűzihorganyzott acél, impregnált fa vagy bordáslemez jöhet számításba. Határoló felületként fémlemez, fa vagy biztonsági üveg használható. Az utólagos erkély mérete gyakorlatilag szabadon megválasztható, de érdemes a lakás méreteihez igazítani. Lényeges kritérium, hogy az erkély konstrukciója ne segítse elő egy esetleges tűz terjedését, egy-egy szinten célszerű a szerkezetet megszakítani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fokozott vízterhelésű terasz szigetelése, burkolása

A teraszok, erkélyek burkolásának, egyik alapfeltétele a megfelelő tapadó szilárdságú alapréteg. A szabványok által előírt minimális tapadó szilárdság 1,5 N/mm2. A korábbi burkolatból minden...


Teraszok árnyékban

Megérkezett a nyár, igyekszünk minél több időt a szabadban tölteni. Nagy teraszok és pici erkélyek hívogatnak a pihenésre. Minden esetben gondoskodnunk kell megfelelő árnyékolásról, és ezt sokféle...