Itt a skandináv példa

Tömegkályha- és tömegtűzhely

2011-12-24 17:29:34 | Módosítva: 2011-12-26 22:52:12

Nálunk még újdonságnak számítanak, de a skandináv országokban gazdaságosságuk és hatékonyságuk miatt már rendkívül elterjedtek a tömegkályhák és a tömegtűzhelyek. A tömegkályha háromhéjú, másodlevegős, dán típusú másodégés-kamrás, hamuteres, fűtött ágyas, magas segédkéményes kályha. A kályhába melegvizet adó hőcserélőt is beépítenek.

Juhász János tömegkályha fejlesztő szakember nálunk is fantáziát lát az ilyen kályhák elterjesztésében, ezért tanfolyamot szervezett, hogy megismertesse a szakmával is ezt az innovatív fűtési- és melegvíz-előállítási módot. Gyálon egy 43 m2-es bemutatóház létesült, ahol az érdeklődők megtekinthetik és elsajátíthatják a tömegkályha építés módját.

A tömegkályha és a tömegtűzhely a Skandináviában használt hagyományos téglakályha évtizedek óta fejlesztett új változata; másodégés-kamrával, másodlevegővel, nagy hőtartó tömeggel készül, kevés fával táplálva nagyon kellemes hőkomfortot ad. Az amerikai szakirodalmi adatok szerint Finnországban az új építésű családi házak több mint 90%-át tömegkályha fűti.

A tapasztalatok igen kedvezőek; jelentősen lecsökkennek a rezsiköltségek, nem beszélve a kályha különleges hangulatáról. Mindezek indokolják, hogy itthon is elterjedjen ez a rendkívül takarékos fűtési és melegvíz-előállítási technológia. Néhány évvel ezelőtt sokan még furcsállották, hogy a kényelmes gázfűtés helyett valaki miért választja inkább a fával való tüzelést. Ma már alig kérdőjelezhető meg egy ilyen döntésé: a földgáz folyamatosan drágul, és mivel importból szerezzük be, ezért fennáll a lehetősége annak, hogy időről időre csak korlátozottan áll majd rendelkezésre. Ausztriában és Németországban is sok helyen fűtenek fával, és ezekben az országokban is egyre jobban kezd elterjedni a tömegkályha, mivel olcsóbb, biztosabb és hangulatosabb is, mint a gázfűtés.

Évente megépülő néhány tízezer tömegkályha képes lenne munkahelyeket teremteni, és nem utolsósorban a hazai építőanyagból létrehozott tűzhelyeket hazai fával fűtenék ki, - ez egyértelműen jót tenne a magyar gazdaságnak is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kályha, kazán, fűtés

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-5413/Tomegkalyha__es_tomegtuzhely_