Analóg és digitális rendszerek

Kaputelefonok

2012-01-04 22:19:50 | Módosítva: 2012-01-08 18:22:59

A kertes családi házakba, többlakásos lakóházakba rendszerint csak kaputelefon segítségével lehet bejutni. Elsődlegesen kényelmi célt szolgálnak, mivel a kapu nyitása a lakásból történik és segítségével kommunikálni is lehet az esetleges látogatóval. Egyben a nem kívánatos látogatókat is „megszűri”, és megakadályozza a házba jutásukat is, ám a ház biztonságát illetően a kaputelefonok csak alacsonyfokozatú, részleges védelmet biztosítanak. Az alapvető szolgáltatásokon, mint a felcsengetés, oda-vissza beszélés és a kapu lakásból, illetve kívülről való nyitásán túl a korszerűbb berendezések már egyéb, kibővített funkciókkal is rendelkeznek.

A különféle gyártmányú és típusú kaputelefon rendszerek talán legfontosabb részegysége a kültéri egység. Ennek gombja(i) segítségével történik meg a felcsengetés. Ahány lakás annyi nyomógomb, illetve az újabbakon digitális kijelzős, programozható nyomógomb modul van a kaputelefonokon. A kültéri rész beszélő egysége bonyolítja a kommunikációt, esetleg a videokamerát is magában foglalja, és többnyire a kültéri egység tartalmazza a telefonközpontot is, amely a hívások továbbítását biztosítja.

A kültéri egység kialakítása igen változó lehet anyagát és kialakítását tekintve, különös tekintettel pl. a felszerelés módjára, az előlap stílusára stb. A táblavilágítás is megszokott funkció, a különféle védőburkolatokkal pedig akár vandálbiztossá is tehetők. Több kapuhoz - pl. egy épület két bejáratához - több azonos kültéri egység szükséges.

A hálózati tápegység biztosítja a kaputelefonok működéséhez szükséges alacsony feszültséget, telepítéséhez az épületen belül érintésvédelmileg időjárástól védett hely szükséges.

A beltéri egység többnyire telefonhoz hasonló, segítségével lehet a felcsengetővel kommunikálni, illetve a gombjának megnyomásával nyitható a kapu zárja. A korszerűbb rendszerűeknél több beltéri egység esetenként lakáson belül interkomként is használható.

A kapuzárak elektromos működésűek, amelyet a beltéri egység nyitógombja hoz működésbe, és záráskor automatikusan reteszeli a zárnyelvet, illetve újból zárja a kaput.

Analóg rendszerű kaputelefonok

Ezek még a soklakásos panelépületekben kerültek beépítésre, és bár talán még ma is a leggyakoribbak, egyre több ilyen készüléket részlegesen korszerűsítettek. Az MKT-s rendszerekre jellemző használat, hogy a hívógombot a kültéri egységen állandóan nyomni kell és a kommunikáció is csak ebben az állapotban lehetséges. A zár nyitása a felcsengető vezetéken a nyitó gomb rövidre zárásával történik. Minden lakáshoz egy nyomógomb tartozik és ennek folyamatos nyomásával történik a felcsengetés, a beltéri egység hallgatóján pedig lehet kommunikálni.

A diódás rendszerű kaputelefonok már ennél korszerűbbek, többségükben az előbbiek korszerűsítésekor új, diódás vezérlésű, (Európában elterjedt) kültéri egységre cserélték a régi MKT egységét, vagy újként telepítették. Ennél a rendszernél már nem kell folyamatosan nyomni a felcsengető gombot a beszélgetés ideje alatt.

Digitális rendszerű berendezések

Ezeknél a rendszereknél lényegében a hangkapcsolat változatlanul analóg rendszerben történik, csak a jelzésrendszer működése digitális. E kaputelefonok kültéri egységén (többségében) már optikai szenzoros billentyűzet van, és a kapu kóddal nyitható. A nyitást a lakásban a beltéri egység rövid hanggal is jelzi, és természetesen innen is nyitható a kapu. Minden lakáshoz külön hívó szám tartozik, amit a beltéri egységen átkötéssel vagy rövidzárral kell „megcímezni”, azaz programozni. Lehetőség van a régi MKT kaputelefon rendszernél korszerűsítésre a lakáskészülék meghagyásával a kaputáblakódós (digitális) rész lecserélésével. A régi beltéri egységnél átalakító modul beépítése szükséges, viszont a régi vezetékezés bővítése szükségtelen.

A digitális rendszerű kaputelefonok némelyikénél lehetőség van a kapunyitó kódot vagy kapukulcsot helyettesítő beléptető kártya (proximit) használatára is. Ez szükségtelenné teszi a lakásokhoz rendelt nyitókód megjegyzését, illetve a külön kapunyitó kulcsot. A beléptető kártyát csak a nyomógombok elé kell helyezni, és automatikusan nyitja a kapu zárját. Ez a funkció azonban nem mindegyik digitális kaputelefonnál oldható meg. Ehhez a funkcióhoz ugyanis erre alkalmas központ szükséges, utólagosan ez nem építhető be.

Rádiós kaputelefonok

A főfunkciók általában hasonlóak a vezetékes rendszerűekkel, ám a hívás, kapunyitás és a kommunikáció a beltéri telefonról történik vezeték nélküli kapcsolaton keresztül. A kaputábláról jövő hívás átirányítható mobil telefonra is, amelyről a kapu nyitása is elvégezhető. A rendszer rádiós interfésszel működik, tápegysége elemes, vagy hálózatról üzemeltethető.

Videós rendszerek

Az ilyen rendszerű kaputelefonok már speciális elektronikát és nagyon körültekintő telepítést igényelnek. Minden ilyen berendezés zárt láncú, amelynél a kép és hangtovábbítás analóg, és külön vezetékrendszer szükséges hozzá. Az audió jelrendszer indítja a videót, és az is kapcsolja ki. A sötétben látást infrakamera biztosítja. A monitor kitekintő funkcióval is rendelkezhet, amelyet külön gombbal, a beltéri egységről lehet be és kikapcsolni. A kamera ilyenkor a kültéri egység előtti utcarész képét mutatja.

A korszerű videós kaputelefonok ugyan egyre népszerűbbek, ám még a neves gyártmányúak (pl. Hyundai, Farfisa, Samsung stb.) között is nagy szakértelmet igényel a megfelelő típus kiválasztása, telepítése, beszerelése. A környezeti tényezők alapos felmérése a zavarmentes működéshez alapvetően fontos. Legkorszerűbb változatai a vezeték nélküli videó kaputelefonok, amelyek a vifihez hasonló és zavarmentes jelátvitellel működnek. Kábelezést természetesen nem igényelnek, a monitor lehet hordozható is. Akkumulátorról is működnek, és a beltéri egység a látogatók képének tárolására is alkalmas.

Kapuzárak

A zárak fontos elemei a rendszernek, és csak elektromos működésűek. A leggyakoribb elektromos zár addig nyit, ameddig vezérlést kap. A nyitási idő hosszát a kaputelefonon lehet beállítani. A másik elterjedt típus impulzus rendszerű. A nyitáshoz elektromos impulzus szükséges, és csak egy nyitást engedélyez, egyébként zárva tartja a nyelvet.

Beépítéséhez a kapuba vésett fészket kell kialakítani. Ahol ez nem lehetséges, többnyire ún. rátét zárat, azaz a kapu lapjára kívülről felszerelhető zárat erősítenek fel. A nyitó impulzus ennél a zárnál a zárnyelvet teszi mozgathatóvá, és típustól függően hengeres zárbetéttel is kiegészíthető. A kapu így külön kulccsal, a nyitókód használata nélkül is nyitható.

Korszerűbbek a sík mágneszárak, amelyek síktapadó mágnese zárt állapotban 300 kg erővel rögzíti a kapuszárnyat. Működéséhez állandó egyenáramú feszültség szükséges, amelyet tápegység szolgáltat, és megfelelő vezérlés is szükséges hozzá. A zárást, azaz az elektromágnes működését csak nyitáskor, rövid ideig szünteti meg a vezérlés. Az ilyen zárak kulcsos kapcsolóval is kiegészíthetők, így a beléptető kód nélkül is nyitható a kapu.

Kiválasztás és telepítés

A kaputelefonok széles skáláján a minőség a döntő! Ám ami a legalább ilyen fontos, az előrelátás, és a szakszerű vezetékezés. Ha ez nem megfelelő, akkor nem mindegyik rendszer működik hibamentesen. Ezért csak ismert gyártók (Comax, Codefon, Elvox, Farfisa, Legrand, Tesla, Samsung, Videx stb.) minősített és jól kiválasztott rendszereit, szakkereskedésekben ajánlatos kiválasztani. A rendszer telepítésével pedig referenciával rendelkező szakembert célszerű megbízni, aki garanciát vállal a felszerelt kaputelefon hibamentes működéséért, különösen lényeges ez a videós rendszerűek esetében.
(Cikkünk megírásához műszakilag a Codefon Solar Kft. munkatársa, Széplaki Pál adott hasznos információkat.)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Autófóliázás

Az autó komoly érték és fontos része mindennapi életünknek, így az autó és az utasok védelme is egyre fontosabbá válik. Újabban – az igényekhez igazodva – divatba jött a karosszériák teljes,...


Biztonságosabb nyílászárók

A lakások betörés elleni védettsége mindenkinek fontos, ám ennek amegítélése egyénenként változó. Az, hogy a bejárati vagy erkélyajtó biztonságosnak látszik, még nem jelenti azt, hogy valóban az...