A menetes kötések tömítéséről

2012-01-23 11:40:42 | Módosítva: 2012-01-23 11:40:42

A menettömítő anyagok a környezetvédelem és a biztonság szempontjából fontos szerepet kapnak. Alapvetően a szerelőtől függ, hogy a veszélyes és agresszív folyadékok vagy gázok a csőmeneteknél ki tudnak e kerülni a szabadba. Amikor a csöveket összecsavarják, mindig létezik egy előre nem meghatározható belső rés a meneteteknél, e nélkül a csőmeneteket nem lehetne egymásba hajtani. Ezen felül előadódnak még azok a normál eltérések, amelyek a menetes csövek gyártásakor keletkeznek.

Pontosan nem mérhető és kimutatható, hogy milyen mértékű hézag keletkezik, ezen túlmenően pedig a menetek tűrésértéke is minden menetnél különböző lehet. A tapasztalat azt mutatja, hogy a közbülső rések a nagyjából 0 Mikrontól 700 Mikronig jöhetnek létre, különböző az anyagminőségektől is függően, amelyekből a csövet gyártják.

Hogy működnek a menettömítő anyagok?

Az eddig használt menettömítő anyagokat a menetekre feltekercselték a menetrések tömítése céljából. Ezek statikus állapotot képeznek, és a szabad rések, menetek lezárását hívatottak biztosítani. Természetes követelmény, hogy a tömítés hosszabb időn keresztül a folyadékok esetleges támadásával szemben kémiailag is ellenálló maradjon. Nem szabad, hogy repedésre hajlamos legyen, ugyanakkor baktériumokkal, vagy mikrobiológia támadásokkal, gombásodással szemben ellenállónak kell lennie.

A menettömítések között számos különbség állapítható meg. A természetes tömítőanyagok (kender és len) csak valamilyen pasztával együtt használható (amik ásványi olajból és adalékokból állnak). A hagyományos, olvasztással előállított műanyagokat (pl. Polyamidok, Nylon, Polyethylene stb.), különböző additív anyaggal (pl. Silikon olaj adalékokkal) húznak át, vonnak be.
Az említett két anyag természetes vagy szintetikus úton előállított tömítő szalag, amelyek csupán mint az említett additív anyagok (paszták vagy ásványi olajok) hordozójaként funkcionálnak. Ebben az esetben nem a kender vagy a szintetikus szalag, ami tömít, a tulajdonképpeni tömítést az ezek mellett felhasznált additív anyagok biztosítják. A tömítő szalagok egyedül nem képesek ellenállni a vegyi anyagokkal vagy agresszív behatásokkal szemben.

A két szerelési segédanyag együttes használata kiváló kötéstechnológiai tulajdonságot biztosít a víz-, fűtés- és gázvezeték oldható, fémes menetes csőkötései számára. A kender - mint régen bevált tömítőanyag - élettartamát növeli a paszta, mivel nem keményedik ki, és nem engedi azt kiszáradni. Így a hosszú élettartam mellett jobb szerelhetőséget is biztosít. Az elkészült kötés később is elmozdítható marad anélkül, hogy a tömítettség csökkenne, sőt akár több év múlva is könnyen oldható marad a csőkötés. A paszta alkalmazásával lényegesen kevesebb kócra van szükség. Ráadásul a fejlesztések révén magas hőmérsékletek 160 °C (napkollektoros rendszerek) tömítésére is alkalmazhatók. Ez a kötés technológia Nyugat-Európában évek óta a legelterjedtebb, legmegbízhatóbb technológiák közé tartozik.

Teflon zsinóros menet tömítések

Hogyan kell egy tökéletes tömítő anyagnak kinéznie?

A tökéletes tömítő anyagnak mindig erősnek kell lennie a funkciójából eredő feladatok ellátásához. Ezen felül dinamikusnak kell lennie, nem lehet merev. Modern, felhasználóbarát formában kell megjelennie a piacon. Természetesen bármely, előforduló tömítési feladatra alkalmasnak kell lennie. Legyen az bármilyen folyadék, hőmérséklet tartomány vagy akár magas nyomás, akkor is használhatónak kell maradnia. Időkorlát nélkül eltartható maradjon, ugyanakkor egyszerűen lehessen szereléskor használni.

Tulajdonképpen minden lágy és illeszkedő képes anyag használható lehetne csőmenetek tömítésére. Azt várjuk el azonban, hogy hosszú távon jó minőségben és biztonságosan teljesítse a vele szemben támasztott követelményeket. Természetesen a tömítésnek nem csak azonnal kell tömörnek lennie, hanem hosszú időn keresztül kell megőriznie ezt a képességét. Egy olyan probléma áll fenn, általában ha a tömítés hosszú időn keresztül érintkezésbe kerül a csőben áramló folyadékkal, ettől bizonyos mértékig károsodik, illetve veszít a tömítési képességeiből.

Szivárgás vizsgáló spray

A termék nyomás alatt álló csővezetékek, tartályok, kötés helyei, készülékek stb. ellenőrzésére, szivárgás helyének felderítésére szolgál. A vizsgálandó helyet a szivárgás ellenőrzővel be kell fújni. A tömörtelenség helyén azonnal buborék képződést tapasztalunk. Felhasználási tartomány 0°C és 50°C között. Nem éghető. Nem mérgező.

Légfék vezeték, nyomásszabályozók, nyomástartó edények, gáz- és levegő tömlők és vezetékek, éghető gázok vezetékeinek és berendezéseinek ellenőrzéséhez ajánlott.
Klíma- és hűtőberendezések elemeinek, hegesztett és forrasztott kötések ellenőrzéséhez is használható.

Néhány nagyon agresszív vegyületen túl a földgáz, a különféle kémiai tartalmú víz is meglehetősen agresszív lehet, és ezek megtámadják a tömítéseket. Sajnos még manapság is a veszélyes vizek vagy a szabadba kerülő gáz tömörtelenségek drámai következmények okozói. Elfolyó vegyületek, oldószerek, savak, éghető energiahordozók, gyakran az emberiségre és a környezetre nagy veszélyt jelentenek.

A TWINEFLON az egyetlen létező menettömítő szál, amelyik 100%-os P.T.F.E. -ből (Polytetrafluoroethylene) készül. A dinamikus menettömítő szál univerzális vegyi, illetve kémiai ellenállóságot kínál. Szélsőséges hőmérsékleti körülmények; akár <- 30 °C és >+ 150 °C között használható. Egyszerre nem égethető, nem olvad és nem is oldható anyag, nincs lejárati érvényessége!

A P.T.F.E. szalagok 100%- ban Polytetrafluoroethylenből készülnek és ellentétben a természetes vagy a szintetikusan szőtt szálakkal, itt maga a szalag az, amelyik a tömítettséget garantáltan biztosítja. Tehát itt semmilyen adalék, kiegészítő anyag nem szükséges ahhoz, hogy a tömítés megfelelő legyen. Ezen felül a szalagok a kémiai összetételüknek köszönhetően kiváló felhasználhatósági tulajdonságokat kínálnak.

A kiemelkedő teljesítmény karakterisztikájának köszönhetően, a P.T.F.E. világszerte úgy ismert, mint a legjobb tömítőanyag. Megbízhatósága és a biztos tömítése által a legszélesebb felhasználási lehetőséget nyújtja szinten minden célterületen. Az utóbbi 50 évben a P.T.F.E. sikere olyan nagy, hogy évente több száz millió méter tömítőanyagot használtak fel.

Önmagában is tömítő anyag. Olajjal, vagy más bevonó anyaggal nincs bevonva. Biztonságosan használható és megbízható mindenfajta gáz esetében, tüzelőanyagot és szénhidrogént is jól tömít, és semmilyen korlátozás alá nem esik. Akár folyékony állapotú Oxigén-, akár Propán és Bután gáz tömítéséhez is felhasználható - legyen az légnemű vagy folyékony állapotú. Különféle oldószereknél is alkalmazható, de savak tömítésére nem. Ivóvíz vezeték tömítésénél viszont kiválóan használható.

A TWINEFLON zsinór további felhasználási lehetőségei:

  • vibrációs hatásoknak kitett szerkezeteknél
  • finom és durva meneteknél
  • akár 100 bar nyomás alatt lévő vezetékeknél
  • gőz vezetékeknél
  • benzin, petróleum, üzemanyag, propán, bután, kerozin és földgáz vezetékeknél

Ipari és professzionális felhasználási célú területeken (akár még víz és földgáz esetében is) a P.T.F.E. szalag az egyetlen olyan lehetőség, melyet a legszélesebb igényeket is kielégítő feladatok ellátásakor figyelembe lehet venni.
A megfelelően elkészített tömítések vizsgálatát könnyen elvégezhetjük szivárgás kereső anyagok használatával, pl. habképző ellenőrző spray-vel.

A fent termékek kizárólagos forgalmazója Magyarországon a Locher Hungary Kft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Külső WC tartályok

Egy WC kialakítása, esztétikája ugyanolyan fontos, mint az, hogy mindig működőképes is legyen. Ezen túlmenően nem árt, ha az öblítés víztakarékos, mert az ellenkezője bizony sokba kerül. A korszerű...


Favédelem mesterfokon

Az ember ösztönös vonzalma a fából készült tárgyakhoz a természet szeretetéből fakad. Ezért vesszük körül magunkat minél több sejtelmes színű, fából készült bútorral, dísszel, és ragaszkodunk...