Építsünk öntözőrendszert a kertünkbe!

Talán nincs is ezermester, ki ne hallott volna már az automata öntözőrendszerekről. Minden kertbarát álma ez a megbízható berendezés, mely nappal láthatatlan, éjszaka viszont mindent megöntöz helyettünk. Ám tagadhatatlan, hogy a jót itt is meg kell fizetni; az alkatrészárak mellé a szakcégek nem kevés pénzt kérnek munkájukért cserébe: az építési költségek a teljes rendszer harmadát-felét is elérhetik. Az automata öntözés házilagos megvalósítása minden szempontból összetett, komoly feladat - de korántsem lehetetlen! Ha belevág az építésbe, biztosan örömét leli majd benne - és miért ne spórolná meg az építési költségeket, ha ebben még segítséget is kap?

Az automata öntözőrendszerek az Egyesült Államokból indultak hódító útjukra, gyorsan elterjedtek a világon, és ma már nálunk sem számítanak ritkaságnak. Mivel minden alkatrész a föld alatt van, nem zavarják a szép látványt tekergőző slagok, itt-ott heverő locsolók. Jókor és észrevétlenül működik: mire felkel a nap, szigorú pontossággal megöntözi a kertet. Távollétünkben is számíthatunk rá: szabadságunk ideje alatt is megbízhatóan végzi a feladatát.
Az öntözőrendszert jó néhány elem alkotja: KPE csövekből és kötőelemekből álló hálózat juttatja el a vizet a nyomás hatására kiemelkedő szórófejekhez vagy éppen csepegtetőkhöz, az automatika által kiadott elektromos áram hatására nyitó mágnesszelepek szakaszolják zónákra a kertet, esőérzékelő avatkozik közbe, ha az időjárás miatt fölösleges öntözni. Mindezek összerakása, teljes és működő rendszerré hangolása nem gyerekjáték, de a játékszabályokat betartva biztos a siker.

A kertfelmérés, mint első állomás, nagy jelentőségű, hiszen ez alapján készül el majd a terv. A felmérésnek pontosnak, méretarányosnak és mindenre kiterjedőnek kell lennie. A rajzon szerepeltetni kell az épülete(ke)t, a burkolt felületeket, a tereptárgyakat (kerti sütő, homokozó stb.), a gyepfelületeket, és az összes növényt: fákat, bokrokat, tujasort, virágágyat stb. A felmérés része a vízforrás pontos meghatározása is: hálózati víz esetén a vízbekötés és a vízóra mérete, valamint a víznyomás (ha nem tudja, az illetékes Vízművek segít); ha kútról szeretne öntözni, szükséges a kút fajtája (ásott vagy fúrt), mélysége, a víz szintje, a szivattyú pontos típusa és jelleggörbéje.

A felmérés birtokában elkezdődhet a rendszer megtervezése. Ez a folyamat komolyabb előképzettséget igényel, nem ajánlatos belevágni, mert számos buktatója van. Az öntözőberendezés nem pusztán csövek és szórófejek halmaza, hanem egy "élő" hidraulikai vázra épített szerkezet, amelyben minden alkatrésznek megvan a maga szerepe. Az öntözési alapelvek megfelelő alkalmazása is rendkívül fontos, de hozzáértés nélkül csak jelentős túlméretezéssel lehetne eredményre jutni, az pedig tetemes többletköltséggel jár.
Érdemes tehát megterveztetni az öntözőrendszert, mert ezzel rengeteg időt, fáradságot és bosszankodást takaríthatunk meg. A számítógépes tervezés végeredménye egy olyan tervdokumentáció, amely alapján az öntözőrendszer házilagosan megépíthető. Ez tartalmazza a méretarányos terveket, az összesített és zónákra bontott anyagkimutatást, részletes, ábrákkal illusztrált szerelési útmutatót, valamint a főbb alkatrészek paramétereit és gépkönyvét. Ennek birtokában a szerelés már szinte gyerekjáték, de legalábbis nem sokkal bonyolultabb, mint egy lapraszerelt bútor összeállítása.

Maga az építés földmunkából, szerelésből és üzembe helyezésből áll. A kitűzés egyszerű cövekekkel és spárgával megoldható, a csőhálózat számára kb. 30 cm mély és egy ásónyom széles árkot kell ásni. A szerelési munkákhoz nem szükséges semmilyen különleges szerszám: mérőszalag, ásó, kés, villáskulcs, fogó, fúrógép, csavarhúzó, fűrész - minden háztartásban megtalálható eszközökkel történik az építés. Minden kapcsolat bontható, ragasztásra, forrasztásra nincs szükség. A csőhálózat összeszerelése, a szelepek, szórófejek csatlakoztatása nem igényel képzettséget vagy gyakorlatot - ha mindent a szerelési útmutató szerint végzünk, nem történhet baj.

Az öntözőrendszer túl összetett ahhoz, hogy támpontok nélkül összerakható legyen, ezért szükséges kiemelni a tervek és a szerelési útmutató fontosságát. Kevés helyen ugyan, de elérhető az a komplex szolgáltatási háttér, amellyel az öntözőrendszer eljut az ötlettől a megvalósulásig. Az erre szakosodott cégek kellő szakmai felkészültséggel és minőségi árukészlettel várják a barkácsolni vágyókat.

Summa-Trade Kft.
1039 Budapest, Heltai Jenő tér 17.
Tel./fax: 240-0021

www.summatrade.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-557/epitsunk_ontozorendszert_a_kertunkbe_