Bionikus lábak segítették a deréktól lebénult nőt a londoni maratonon

MTI

2012-05-14 17:43:51 | Módosítva: 2012-05-14 17:43:51

Tizenhat napjába telt, de a világon elsőként teljesítette bionikus robotlábak segítségével a londoni maratoni távot Claire Lomas, aki 2006-os lovasbalesete óta deréktól lefelé lebénulva él.

Bár utolsóként érkezett 42,2 kilométer megtétele után a célba, erőfeszítése elismeréseként Lomast vasasszonyként emlegeti a sajtó.

"Nagyon nehéz volt a karjaimnak, mentálisan pedig kemény, mert nem érzem a lábaimat, és minden egyes lépésemre koncentrálnom kellett" - nyilatkozta Lomas a BBC-nek.

Bár több tucat kerekes székes résztvevő teljesítette az idei londoni maratont, Lomas az első, aki bénulása után is saját lábán tette ezt meg. A ReWalk elnevezésű bionikus sétáló eszközt az Argo Medical Technologies nevű izraeli cég alkotta meg. A 18 kilogrammos motorizált bionikus szerkezet a láb külső oldalán fekszik fel, és segíti használója lépéseit.

A ReWalkkal való járás meglehetősen igénybe veszi használóját. Lomas körülbelül 2,4 kilométert sétál naponta az eszközzel, felső testével egyensúlyozva képes irányítani a robottal megtett lépéseit.

Bár még drága és nehézkes is, de a ReWalk a hasonló első generációs roboteszközökkel együtt ígéretes jövőt hordoz a mozgáskorlátozottak számára - írta a LiveScience című ismeretterjesztő portál (www.livescience.com).

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-5757/Bionikus_labak_segitettek_a_derektol_lebenult_not_a_londoni_maratonon