Vízmértékekről

2012-05-24 20:07:40 | Módosítva: 2012-05-24 20:07:40

A vízmérték egy mérő- és szintező műszer, melynek segítségével meghatározható, hogy az adott felület a vízszinteshez vagy a függőlegeshez képest hogyan helyezkedik el. Számos variációban, különböző kivitelben készülnek vízmértékek, a felhasználásnak megfelelően. Fontos eszköze a kőművesek, ácsok, burkolók, és más építő szakmunkások mindennapi munkájának.

Napjainkban a számos gyártó közül kiemelkedik a szlovén TOVARNA MERIL KOVINE, aki a legnagyobb gyártók közé tartozik Európában.
Termékeiket elsősorban az építőipar számára készíti, ahol a megbízhatóság, alkalmazhatóság elengedhetetlenül fontos.

A vállalat gyökerei egész 1904-ig nyúlnak vissza, mikor J. A. Siegel, fából készült, összehajtható mérőlécek gyártását kezdte meg. A Pohorje-i területhez közeli erdők bőséges és jó minőségű nyersanyaggal látták el a céget. 1936-ban a cég elkezdte a vízmértékek gyártását, majd az 1940-es években termékskáláját kibővítette a fém és műanyag mérőeszközök gyártásával. Napjainkban a vízmértékek a termelési programjuk vezető és elsődleges terméke.

A normál pozícióbeli 0,5 mm/m mérési pontosság azt jelenti, hogy egy 1 m hosszú vízmérték maximum 0,5 mm-t hibázhat vízszintes vonalban mindkét oldalán, azzal a feltétellel, hogy a libella buboréka precízen, középen helyezkedik el a két jelgyűrűhöz képest
A fordított pozícióbeli 0,75 mm/m mérési pontosság azt jelenti, hogy egy 1 m hosszú vízmérték maximum 0,75 mm-t hibázhat vízszintes vonalban mindkét oldalán, azzal a feltétellel, hogy a libella buboréka precízen középen helyezkedik el a két jelgyűrűhöz képest

Termékei mellett szólnak:

  • A nagy gyártóműi tapasztalat.
  • Kimagasló minőség.
  • A vevői szükségletekhez igazított alkalmazhatóság.
  • Saját fejlesztés és libella gyártás.
  • A jó minőségű nyersanyagok használata.
  • Folyamatos számítógépes és optikai ellenőrzés.
  • Magas mérési pontosság.

A vízmérték teste kiváló minőségű, 1,5 mm falvastagságú, 48x22 mm méretű, 560 g/m tömegű alumíniumprofilból készül. A legfontosabb alkatrésze a magas minőségű, ütésálló, törhetetlen akrilüvegből készült libella. A libellákba sárgára festett speciális folyadékot töltenek egy kis légbuborékot hagyva, majd azt lezárják oly módon, hogy a gyártó 30 év garanciát vállal folyadékvesztés ellen. Speciális töltőfolyadékot azért használnak, mert igen kicsi a viszkozitása, és ennél fogva a műszer érzékeny lesz. Ez a töltőfolyadék UV-fénnyel és hőmérsékletingadozással szemben ellenálló.

A libella házat úgy alakítják ki, hogy a felülre eső része kissé domború, az alulra eső részébe pedig tükröződő lemezt építenek be. Így a tükrös lencsével ellátott vízszintes libella a nagyító hatásának köszönhetően lehetővé teszi a pontosabb leolvashatóságot.

Ha a vízmértéket egy egyenes helyzetének ellenőrzésére használják, úgy akkor horizontális az egyenes, ha a buborék a két jelgyűrű között tartózkodik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vízmérték, vízszint

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

alexandru avatarja

alexandru        

Tobb gyarto szintezojet vizsgalgattam. Sajnos meg a Bosh gyartmanyok sem feleltek meg. Osszehasonlitva a nagyapamtol maradt 1920-as evben gyartott osztrak vizmertekkel, az ujak messze lemaradnak!

A vízmértékekről

TOVARNA MERIL KOVINE D.D. a kiváló minőségű vízmértékek legnagyobb gyártói közé tartozik Európában. A magas minőség legjobb bizonyítéka a vevőkör, akik világ minden részéről keresik termékeiket....