A passzívházak természetes hőszigetelő rendszere

2012-07-23 12:43:18 | Módosítva: 2012-07-28 10:58:04

Sokat spórolhatunk azzal, ha a megfelelő kiegészítő anyagokat vásároljuk, és hozzáértő szakemberek végzik a beépítéseket. Ennek illusztrálására egy konkrét passzív ház hőszigetelését mutatjuk be. A 140 m2 nettó lakóterű passzívház 2 szintes lakóépület (földszint + pince). Az épület szigetelésére nagyrészt cellulóz alapú szigetelőanyagokat használtak. A könnyűszerkezetes falrészeket is cellulózzal szigetelték. A homlokzati falszerkezetre részben a már hagyományosnak számító EPS Grafit került.

A passzívház kritériumhoz a ház légzárásának mértéke is hozzátartozik. A hőszigetelés mértéke mellett nagyon fontos a kellő légzárás is. A tetőben használt fóliákat, ha nem illesztjük megfelelően, akkor hiába adjuk ki a pénzt a hőszigetelésre, az illesztéseknél kiszökik a levegő, és ez nagy hőveszteséget jelent.

Lehet légzárási próbamérést készíteni a passzívház építés során (Blower Door teszt), így lehetőség nyílik még a kiigazításra, de alapvetően nagyon figyelmesen kell a részleteket megoldani légzárás szempontjából is a passzív és alacsony energiájú épületeknél.

Többféle mód van a kellő magasság kialakítására a tetőszerkezetben is. A megemelt tetőszerkezetbe cellulóz hőszigetelés került befúvásra. A 20 cm magas szarufákat meg kellett toldani azért, hogy elérjék a passzívház kritériumnak megfelelő hőtechnikai értéket. Ebben az esetben félbevágott zsalutáblákat szögeltek a szarufákhoz, így el lehetett érni a 45 cm-es szigetelési vastagságot.

A felhasznált fóliák ISOCELL termékek. A tetőn OMEGA 180 g páradiffúziós tetőfólia került beépítésre. Az átfedéseket QILLI tömítőmasszával oldották meg. Az integrált fóliák ragasztócsíkkal vannak ellátva, így nem kell külön felragasztani a tömítő csíkot. Ausztriában sokszor az egész felületet aládeszkázzák a héjalás alatt, abban az esetben jól használhatók az integrált fóliák.

Az átfedéseknél, és fali találkozási pontoknál AIRSTOP Flex 60 mm ragasztószalaggal történt a ragasztás. A bemutatott passzívháznál belül AIRSTOP párafékező fóliát (Sd 18 m) használtak. A tömítőmassza AIRSTOP Sprint típus, szintén Isocell termék. A belülről kijövő párát zárni kell, a külső fóliának pedig páraáteresztőnek kell lennie. A sok típus és név nem véletlen, hiszen többféle fóliát kell a tetőszerkezetben alkalmazni. A különböző típusoknál még figyelni kell a páraáteresztő képesség mértékére is.

Fontos a nyílászárók beépítésénél használandó szélzáró csíkok helyes használata is. Nemcsak új építésnél, felújításoknál, ablakcseréknél is lényeges az a megfelelő tömítőszalagok használata. Az ablakok beépítésénél ISOWINDOW márkanevű tömítőszalaggal oldották meg a légzárást.

A fóliák rendkívül széles választéka áll rendelkezésre a felhasználók részére, megoldva ezzel minden technológiai akadályt a rendszerben, s mindezzel a jótállás kérdését, mert csak egy gyártóval kell a kapcsolatot tartani.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: isocell, hőszigetelés

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-5874/A_passzivhazak_termeszetes_hoszigetelo_rendszere