Árnyékolnak és védenek

Zsalugáterek és spaletták

2012-08-19 13:14:50 | Módosítva: 2012-08-22 16:33:22

A redőnyök árnyékoló és egyben hőszigetelőként is funkcionálnak. Régebben e feladatokat zsalugáterekkel és spalettákkal oldották meg elődeink. Az ablak elé szerelt keretes szerkezetek azonban nemcsak a fenti szempontok miatt hasznosak, hanem hangulatosabbá is tehetik egy épület ablakait. Jól példázzák ezt a tőlünk délebbre levő épületek, amelyek szinte elképzelhetetlenek zsalugáteres ablakok nélkül.

Vidéki viszonylatban zsalugáter helyet a masszív spaletták még az illetéktelen behatolók dolgát is megnehezítik. Ma sem mentek ki a divatból, sőt egyre inkább a reneszánszukat élik. Erre utal az is, hogy a fa alapanyag mellett műanyag- és alumínium idomokból készültek is gyarapítják a választékukat.

Több féle kialakítású szerkezet között lehet választani. A passzív kültéri árnyékoló szerkezetként használt zsalugáterek háromféle kialakításban szerezhetők be. Szinte minden zsalugáter keretes szerkezetű, amelyen belül lamellák biztosítják az árnyékoló hatást, télen pedig csökkentik a hőveszteséget. Egyes zsalugáterek a kereten belül osztott felületűek is lehetnek, sőt némelyiknek az alsó része - a redőnyökhöz hasonlóan - ki is támasztható, ami növeli a szellőzés intenzitását. Bár a zsalugáterek elődleges feladata az árnyékolás, becsukott állapotban jelentősen védenek a heves esőzés, a jégeső vagy a hózápor ellen is. A lamellák lehetnek fixen a keretbe rögzítettek, vagy azon belül szögbe állíthatók.

Zsalugáter fajták

A fix lamellás zsalugáterek elemei nem állíthatók, azok mindegyike adott pozícióban rögzített. Dőlésszögük olyan, hogy a napfény a hézagokon ne tudjon közvetlenül áthatolni, viszont a szellőzést lehetővé tegye. A csekély áteresztett fény miatt ezzel a típussal teljes sötétítést nem lehet elérni, viszont árnyékolási célra optimális megoldást nyújt. Nyíló- és falsík előtt eltolható kivitelben is alkalmazható. A nyílászárókon kívül teraszok, kerti pavilonok, pergolák oldalárnyékolóiként is gyakran használják, mert a lamellák állítására itt nincs szükség. Bár általában az ilyen zsalugáterek borovi fenyőfából készülnek, beszerezhetők UV álló PVC, illetve alumínium idomokból készültek is.

A mozgatható lamellás zsalugáterek előnyösebbek az előbbi típusnál, mivel a lamellák szögállását bizonyos határon belül tetszés szerint lehet beállítani, és akár a teljesen zárt állapot is létrehozható. A lamellák együttes mozgatására közös rudazat szolgál. A lamellák a rájuk erősített csuklólemezekkel kapcsolódnak a függőlegesen elmozdítható lemez rudazathoz, így ennek mozgatásával állítható a lamellák állásszöge. A lezárt helyzetű lamellák a rudazat aljába kapcsolódó retesz ráfordításával rögzíthetők szilárdan. Egyébként a szögbeállított lamellák a záróretesszel nem rögzíthetők.

A fa alapanyagú típusokon kívül műanyagból készült és belő vasalattal megerősített keretszerkezetű változatok is elég gyakoriak, amelyek előnye a különböző színű és szinte karbantartást nem igénylő alapanyag, és színválasztékuk megkönnyíti az épület egyedi színkombinációjának a megkomponálását.

Sötétítő spaletták

Az előzőktől eltérően a léc-, vagy deszkabetétes spaletták teljesen tömör kivitelűek, szorosan egymás mellé erősített elemekből állnak, amelyeket átlósan elhelyezett heveder deszkák fognak szilárd egységbe. Szerkezeti kialakításukat azonban az épület stílusához illeszkedően szokás megválasztani, és nem ritkák a keretbe foglalt táblás szerkezetűek sem.

A spaletták a zsalugáterekkel ellentétben egyáltalán nem engedik át a fényt, ezért csak teljes elsötétítésre alkalmasak. Bizonyos esetekben a táblákba kisebb ornamentális nyílásokat vágnak, hogy azokon csukott állapotban is némi derítőfény juthasson a helyiségekbe. Anyagvastagságuktól függően nemcsak a szélsőséges időjárási hatások ellen védik a nyílászárókat, hanem esetlegesen még vagyonvédelmi szerepük is lehet. Anyaguk általában 20-25 mm vastagságú borovi fenyő, de alumíniumból készültek is megrendelhetők. Ezek hasonló kialakításúak a fix lamellás zsalugáterekhez, de a keretszerkezetükbe fazonos kialakítású idomok alkotják a spaletták tábláját.

Felszerelési módok

Általában a zsalugátereket és a spalettákat, ha arra lehetőég van, falkávában épített ablakok keretére, esetleg külön alátétlécre erősítik fel. A szárnyaikat ebben az esetben speciális kivetőpántok fordítják ki a külső falsík elé. A kinyitott szárnyakat vagy egyszerű kitámasztó pálcák, vagy újabban a falsíkra rögzített rugós horgok rögzítik, amelyek szeles időben meggátolják a becsukódásukat. Ez utóbbiaknak azonban az ablakból kinyúlva elérhetőnek kell lenniük. Ha túl nagy az ablaknyílás szélessége, ezt osztott szárnyú a zsalugáterekkel lehet kezelhetőbbé tenni. Ezeknél a kivetőpántok nagyobb terhelhetőségűek, és a szárnyrögzítők mérete is az egymásra csukódó szárnyak összvastagságához igazodóak.

Ha viszont nincs mód a zsalugáterek, spaletták ablakkeretre, illetve a falkávába szerelésére, akkor ezek szárnyait sima elforduló pántokkal közvetlenül a külső falsíkra szokták rögzíteni.

Arra azonban minden esetben ajánlatos gondolni, hogy a zsalugáterek nem állják útját a rovaroknak, ezért az ablakok elé ajánlatos rolós szúnyoghálót szerelni, amely belülről könnyen kezelhető, és nem akadályozza a zsalugáterek, spaletták rúdzárainak a kezelését.

A zsalugátereket - megfelelő szabad falfelület esetén - a falsík előtt eltolható módon is fel lehet szerelni. A szárnyakat ilyenkor alul-felül alumínium sín vezeti meg, és a szárnyak görgői teszik könnyen mozgathatóvá. Ez a felerősítési mód az osztott szárnyú táblák esetében is elég megszokott, és előnye, hogy a szél hatásainak alig van kitéve. Becsukott állapotban a tolózár a sínpáron rögzíti az oldalra tolható árnyékoló táblákat.

Karbantartási igények

Mivel a zsalugáterek és spaletták is általában fenyőfából rendelésre készülnek, ezek már eleve felületkezeltek. Gyártótól függően különféle lazúros felületvédelemmel ellátott mindegyik készítmény, ám ennek ellenére 2-3 évenként bevonatukat fel kell újítani. Finom felületi átcsiszolás után ajánlatos vékony lazúrral újból átvonni a faszerkezetek minden rézét. Gyakran ezt a gyártó is vállalja, ami garantálja a bevonatok hosszú távú hatásosságát. Ha viszont a felújítás saját munkával szeretnénk elvégezni, akkor is a gyártó ajánlotta bevonó anyagát célszerű használni, mert így biztosíthatjuk leginkább a felkent bevonat tartósságát.

Ilyen munkát szinte nem igényelnek a műanyag, vagy alumínium alapanyagú külső árnyékolók, amelyeket csupán a felületükre tapadt szennyeződésektől kell megtisztítani. Amit viszont minden zsalugáternél, spalettánál rendszeresen vizsgálni és esetenként javítani kell, az a pántok és zárszerkezetek rendszeres ápolása, kenése, és a meglazult vasalatok megfelelő szilárdágának a biztosítása. Ez esetenként csak a kötőelemek utánhúzásából, a zárszerkezetek kenéséből áll, viszont a kopott csapos pántok cseréje nagyon ajánlott.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szabályozott szellőzés, helyiségenkénti érzékeléssel

Az energiatakarékosság jegyében épületeinket egyre korszerűbb hőszigetelést biztosító falszerkezetekkel és tökéletesen záródó nyílászárókkal látjuk el, amelyek a lehető legkisebb...


Aerauliqa hővisszanyerős rendszer a Multikomplex-től

A Multikomplex Budapest Kft. 1995 óta van jelen amagyar piacon légtechnikai termékekkel. Kizárólagos magyarországi forgalmazóként értékesíti több európai gyártó termékeit, többek között az...