Takarékosan a vízzel

2012-09-16 20:30:16 | Módosítva: 2012-09-16 20:30:16

A víz látszólag korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre, ám tiszta ivóvízből nagyon is hiány van a Földön. Anyagi és környezetvédelmi megfontolásból is érdemes leszoknunk a pazarlásról, ami azonban nem jelent nélkülözést. A vízfogyasztás csökkentését a fürdőszobában érdemes kezdenünk. Pár apró trükk segítségével is érzékelhető a változás lesz a vízszámlánkon.

Fürdőszoba

Lényeges, hogy jó minőségű, tartós csaptelepet vásároljunk. Fontos a folyamatos karbantartás: a szűrőbetétek rendszeres tisztítása, vízkőmentesítés. Perlátor segítségével akár a víz 50%-át is megtakaríthatjuk. Ennek lényege, hogy a vízsugárhoz levegőt kever, ezáltal kevesebb vízzel érhetünk el ugyanolyan mosóhatást. Egy új találmány, a „csappöcök” akár 15%-kal is csökkentheti a vízfelhasználást. A szerkezet csak akkor engedi folyni a vizet, ha egy pohár vagy a kezünk megmozdítja a pálcikát.

A csöpögő csapból meglepően sok víz folyik el. Ha percenként tíz csepp víz hullik le, akkor havonta 170 liternyit veszíthetünk, egy évben pedig több mint 2000 litert. Pedig legtöbbször csak egy tömítőgyűrűt kellene kicserélni! A csöpögő csapokat mielőbb javítsuk meg! A golyóscsapok a gyakori nyitogatástól hamar elkezdenek csöpögni, ugyanis a gumiágy könnyen kikopik, és a golyó mellett elfolyik a víz. Ezt egy egységcsomagban kapható javítószettel orvosolhatjuk. A csavaros csaptelepek fémbetétje egy egységben (szelepfelsőrész) cserélhető. A legmodernebb, egykaros, kerámiabetétes keverőcsapok között találhatunk kifejezetten víz- és energiatakarékos változatokat is, amelyek beépített mechanikával akadályozzák meg, hogy túl nagy vízsugarat, vagy túl meleg vizet engedjünk. A termosztatikus csaptelepeknél pontosan be lehet állítani a vízhőmérsékletet. Ezek a kifolyó víz hőmérsékletét a víznyomás változásaitól és az egyéb zavaró tényezőktől függetlenül állandó értéken tartják. Az automatikus forrázás gátló megkímél a veszélyes meglepetésektől.

Mosógép

Korábban a víztakarékos üzem nem élvezett prioritást a mosógépeknél, így mai szemmel már óriásinak számít a 80-as évek mosógépeinek 100-110 literes vízfogyasztása. A mai korszerű mosógépek ennek a mennyiségnek kevesebb, mint a felével dolgoznak. Ezt egyrészt a korszerű szabályozás teszi lehetővé, amely érzékeli a ruhaadag súlyát, minőségét, nedvszívó képességét, és az adatok birtokában meghatározza az optimális vízmennyiséget, valamint mosási időt. A vezető márkák között elterjedt az optikai érzékelő is, amely a víz szennyezettségét figyeli, így az csak akkor szív tiszta vizet a gépbe, ha az előző adag a kelleténél jobban elszennyeződött. Végül, de nem utolsó sorban, több nagynevű gyártónál megjelent az ún. felsővizes mosási technológia, ahol a ruhákat nem csak alulról, hanem felülről, spriccelve is éri a víz, ami abból a szempontból is szerencsés, hogy a mosás kezdeti szakaszában nem a száraz ruhatömeget mozgatja a dob.

Zuhany vagy kád

A kádfürdőzéshez átlagosan 160 liter vizet használunk fel, míg a takarékosabb, hagyományos, kézi zuhanyzáshoz 60 liter víz is elegendő. A zuhanyzás egyébként egészségesebb, higiénikusabb és frissítőbb hatású. A váltott, hideg-meleg vizes zuhanyzás pedig feszesen tartja a bőrt. A hagyományos hideg-meleg csapokkal minden alkalommal rengeteg víz elfolyik, míg langyosra állítjuk a vizet. Már idehaza is beszerezhető azonban a tusolófej elé szerelhető zuhanyváltó és egykaros keverőcsap. A zuhanyváltó segítségével könnyedén vehetünk fürdőt, mert nem kell újra meg újra beállítani a víz hőfokát. A korszerű keverőcsapok közül is a kerámiabetéteset érdemes megvenni, mivel hosszabb az élettartama. A víztakarékos zuhanyfejek ugyanolyan elven működnek, mint a perlátor. Használatukkal akár 50%-kal is csökkenthető a zuhanyozáshoz szükséges víz mennyisége.

WC

A hagyományos öblítőtartályok egy öblítésnél 8-12 liter ivóvizet zúdítanak le. Ez egy kétgyermekes családnál akár 100-300 liter is lehet naponta. Valójában nincs is mindig szükség ekkora vízmennyiségre, éppen ezért célszerűbb és gazdaságosabb beszerezni víztakarékos tartályt. Ez lehet kétállású, pl. szükség szerint 3 vagy 7 litert enged le, illetve az öblítés hossza attól is függhet, hogy milyen hosszú ideig nyomjuk a gombot.

Alaposan megnövelheti a vízfogyasztást a hibás sarokszelep. Egy felakadt sarokszelep egy hétvégén akár 20-30 köbméter vizet is elengedhet, de ugyanez a hatalmas szám kijöhet akkor is, ha a harang folyamatosan engedi a vizet a tartályból, a csap pedig emiatt folyamatosan utántölt.
Lakásfelújításkor megfontolhatjuk esővizet vagy szürkevizet (fürdővíz, mosó-, öblítővíz) hasznosító WC-öblítő rendszer kiépítését.

Konyha

A ma kapható mosogatógépek nem ritkán mindössze 14-15 l vízzel dolgoznak 1 kWh körüli villamos energiafogyasztás mellett. Ez évi 220 mosogatást feltételezve mindössze ~3 m3 vízfogyasztást jelent. Ezek az értékek a 9-12 terítékes, megfizethetőbb típusokat jellemzik, drágább berendezéseknél még ennél kedvezőbb fogyasztási értékekkel is találkozni. Ha csak a kézi mosogatás közben felhasznált víz mennyiségét vesszük alapul, mely átlagosan 50-60 l körül van, azonnal látszik a hatalmas különbség. A mosogatógépek ilyen szinten takarékos működése főként a magas hőmérsékletnek tulajdonítható. A 60-75 °C-on végzett mosogatás sokkalta hatékonyabb a kézmeleg vízben történő tisztításnál.

Kert

A legegyszerűbb módszer az esővízgyűjtésre a csatorna kifolyó alá helyezett hordó. Ebben viszont elszaporodhatnak a szúnyoglárvák, így nem árt, ha tetőt is teszünk rá. Lehet kapni tetővel ellátott esővíz gyűjtőket, amelyek UV állók, tetővel ellátottak, aljukon csapot is találunk. Az ilyen esővíz hordókban a megfagyott víz sem okoz kárt, ugyanis felfelé elcsúszik a jég, mivel a hordók a tetejük felé tágabbak.

Vagy vehető 10-15 ezer Ft környékén használtan 1 köbméteres tartály, ugyancsak csappal, fém keretben. Érdemes megemelni a tartályokat olyan magasra, hogy beférjen a csapjuk alá egy vödör, vagy slagot húzva a csapokra locsolhassunk belőle.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-5953/Takarekosan_a_vizzel