Bútorfüggesztők

2012-09-19 11:47:14 | Módosítva: 2012-09-19 11:47:14

Elég megszokott igény, hogy némely bútordarab önállóan, vagy több egységük sorba rendezve is látható alátámasztás nélkül kerüljön a falra. Ezt indokolhatja, hogy alatta szabad helyre van szükség, vagy csupán a szokványostól eltérő módon való elhelyezésük miatt esik e megoldásra a választás. A célnak megfelelő vasalatok a szerelvényüzletekben be is szerezhetők, ám nem mindegy, hogy melyik s hogyan kerül felszerelésre.

A legegyszerűbbek az egyenes akasztófülek, amelyek a szekrények oldalfalának a hátsó élére csavarozhatók fel, és a falba süllyesztett műanyag dübelbe hajtott facsavarra lehet felakasztani. A lemezt a csavar feje rögzíti. Hátránya, hogy a pontos szint beállítására nincs mód. A nagyobb és súlyosabb szekrényeket ajánlatos az esetleges szekrényválaszfal középfelezőjére erősített újabb akasztófüllel kiegészíteni.

Kisebb polcos elemeket szükségtelen 110 mm hosszú akasztóvasra függeszteni, elég a 60 mm hosszúságú is, feltéve, hogy nem lesz túlságosan megterhelve. Ez a vasalat rejtetten is felcsavarozható, mert a szélén felhajlított peremű, így a felfogó csavar a tartólap szintje elé kerül. Ezzel az egyszerű függesztő lemezzel bármilyen magasságba emelt polc vagy kis szekrény a falra erősíthető.

Mivel a falra akasztott bútordarabok utólagos szintbeállítása az előző elemek alkalmazásával nehézkes, célszerűbb excenteres függesztő-elemet használni. Ez hasonló a hajlított akasztófülhöz, ám a felfogócsavar magasságát egy, a lemez tetejére excentrikusan felszegecselt tárcsa elforgatásával lehet kb. 10 mm-nyi távolságban korrigálni. A függesztő elem szárát ugyancsak a fedőlap tetejére, az oldallapok középfelezőjének vonalára kell felcsavarozni, a teherelosztás pedig több lemez felerősítésével oldható meg.

A konyha és egyéb szekrény elemek falra erősítéséhez már korszerűbb függesztők felszerelése ajánlott. Ezeket a szekrény belsejében, az oldalfal belső felületére kell felcsavarozni. E függesztőknél a szintezési korrekciót az állító csavarokkal 3 irányban, mélységben 10 mm-ig, magasságban 15 mm-en belül lehet pontosan beállítani. Terhelhetőségük 65 kg. Az öntvénytestből kinyúló körmös tartó vassal csatlakoztatható a falra már előzetesen felerősített hosszú függesztő-sínre. A szekrény belsejébe szerelt öntvénytestet a beállítása után műanyag burkolattal lehet elrejteni. A fali tartósínek teherbírása 150 kg. A nehezebb szekrényekhez két sorban felszerelt függesztő elemet és sínt ajánlatos alkalmazni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Védekezés a téli csapadék ellen

Mennyire lesz csapadékos az idei téli? Nem tudni, viszont ajánlatos ellene védekezni. Ez már csak azért is fontos, mert könnyebb most elvégezni néhány feladatot, mint tavasszal a bosszankodni a...


Lépcsőkorlát bútorként

A belső kétszintes lakásokban rendszerint a lépcső nem egy külön lépcsőházban van, hanem valahol a lakás egy hasznos, szem előtt lévő területén. Ha a lépcső korlátját a bútorok részévé tesszük,...