Átalakítások gipszkartonnal

2012-10-31 22:53:13 | Módosítva: 2012-11-04 17:46:31

Az ún. szárazépítés alapanyaga, a gipszkarton szinte korlátlan lehetőségeket biztosít nemcsak az új építmények kialakításnál, de a lakások különféle volumenű átalakításainál is. A jelentősebb változtatásokat ugyan ajánlatos szakemberekre bízni, ám a kisebbek akár saját kezűleg is elvégezhetők.

Szükséges ugyan némi előtanulmány hozzá, ami megszerezhető akár az Ezermester írásaiból és honlapunk gyakorlati tanácsaiból is, ám ezt követően bárki neki foghat egy boltív kialakításának, vagy egy beépített szekrény elkészítésének, esetleg az egyenetlen vakolatú helyiség újra vakolásának, mégpedig szinte piszok nélkül.

Ez utóbbi főként a régi építésű lakásokban ajánlott, ahol a vakolat felülete egyenetlen, de új épületeknél is tükörima falfelületek kialakítását teszi lehetővé a falazatra ragasztott gipszkarton vakolat. A művelet kevés piszokkal jár, és gyorsan kivitelezhető, ha a táblák előre leszabott hosszúságúak. Lehetőleg toldást nem igénylő hosszúságú lapokat célszerű használni, amelyek közül akár 3 m-esek is beszerezhetők.

A falfelületre ragasztógipsszel lehet felerősíteni az egymás mellé illesztett és méretre szabott lapokat. A ragasztógipsz a bekeverését követően általában 45 percen belül köt, ezért a lapokat célszerű egymást követően a falra illeszteni, és minden táblát gumikalapáccsal megütve függőlegesen és vízszintesen is szintbe állítani, természetesen egymáshoz is viszonyítva. A ragasztógipszet a táblákra kupacokban kell felrakni, amelyek a szintbeállításkor nagy felületen terülnek el, a kötéshez szükséges légáramot a padló szintjén 10 mm-es, a mennyezet alatt pedig 5 mm-es hézagok biztosítják.

Az előre méretre szabott táblákkal gyorsan lehet haladni. Az ablaktokoknál, kéményfalazatoknál a beszabott darabokat teljes felületükön ajánlott a falra ragasztani. Az illesztési hézagokat a besimítás előtt hézagerősítő szalagokkal kell lefedni, majd következhet a felületek besimítása és a felesleges anyag lecsiszolása. Végül 2-3 nap elteltével az alsó-felső hézagok is feltölthetők akril tömítő masszával, amely festhető és rugalmas is. A gipszkarton vakolat szerelhető a falazatra erősített favázra is, ám ez kb. 4 cm-nyivel az eredeti falsík elé fog kerülni. A táblákat gyorscsavarokkal lehet a vázra erősíteni.

Vannak esetek, amikor egy helyiség ajtaja szükségtelenné válik, mert jelentős a helyigénye. Eltávolítása után az ajtónyílás könnyen átformálható, ha a tetejét boltívessé alakítják. Az íves boltozathoz bevagdosott szélű és így a kívánt rádiuszra hajlítható CW idom, és a nyílásba szabott, a falazathoz erősített U idom keret szükséges. E vázra már könnyen felcsavarozhatók a gipszkartonból kiszabott burkolóelemek. Az ívelt fedőlemezt a felerősítéshez 5-10 cm-enként a hátoldala felöl bevágásokkal kell alkalmassá tenni a hajlításra, és utána az elem már a vázra csavarozható. Az éle a külső burkolati elemekig érjen, a sarokerősítő lemezek beépítése és a teljes felületi besimítás után már festhető is. A boltíves burkolat szélső oldala mellé – díszítésként – fazonos polisztirol szegélyléc is ragasztható.

A füst és egyéb méretes csövek – pl. a szellőzők csőrendszere is – könnyen eltüntethető a gipszkartonból készült burkolatok mögé. Az így kialakított burkolat kiugró falrészként jelenik meg, ami már előnyösebb a helyiség szempontjából, mint az utólagosan beszerelt csővezeték. A berendezés dominanciája mellett alig zavaró a megléte, és csupán egy gipszkartonhoz kifejlesztett lemezidomokból összeállított, a falra szerelt váz és gipszkarton burkolat szükséges hozzá. Az alsó részét azonban ajánlatos bonthatóvá tenni, hogy az esetleges javításokhoz leszerelhető legyen.

A helyiségek beugró részeit esetenként beépített szekrényként lehet hasznosítani. Kialakításához UW és CW idomokból összecsavarozott fémváz szükséges, amelynek mérete a beugró mélységéhez igazodjon. Ha esetleg több akasztórúd is kerül a szekrénybe, akkor ezek hosszfelezőjébe szélesebb CW idomot is ajánlatos a vázba erősíteni – a ruhák fokozott terhelése miatt. A szekrény beépített jellegét a váz két oldalról történő gipszkarton borítása teszi majd falszerűvé. Az éleket ajánlatos fémlemez élvédők beépítésével megerősíteni. A burkolat besimítása és kifestése után már helyükre kerülhetnek a polcok és az akasztó rudak, amelyek a kabátok tárolásához szükségesek. A szerelvények lehetőleg a fémvázhoz csavarozottak legyenek, hogy a terhelést ne a csak a burkolatot terhelje.

Az fenti átépítések nem bonyolultak, csekély rutinnal is elkészíthetők, ám a tagoltabb, beépített jellegű szobaberendezési célokat is szolgáló gipszkarton szerkezeteket ajánlatos rutinos szakemberre bízni, mert a bonyolultabb váz kialakítása, és a profi beburkolás igényes munkát és nagy hozzáértést igénylő feladat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gipszkarton

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-6004/atalakitasok_gipszkartonnal