AL-KO komposztaprítók

A kerti komposzt alapanyagát leghatékonyabban komposztaprítóval lehet előállítani. E gépek használatát azonban nem csak a komposzt előállítása indokolja, hanem a kerti hulladékok megsemmisítésének, feldolgozásának szándéka is. Egy kertben folyamatosan keletkeznek a nyesedékek, a levágott fűmaradványok, lehullott gallyak, levelek gyümölcsök. Ezek megsemmisítése környezetkímélő módon szinte lehetetlen, de nem is szükséges, hiszen nagy részük - a komposztálással hasznos nyersanyaggá válik.

Az AL-KO bőséges gyártmánykínálatában jelenleg a forgalom nagy részét négy aprítógép teszi ki. Ezek közül három a hagyományosnak mondható körkéses, a negyedik pedig hengerkéses aprítóművel rendelkezik. Nézzük, mi az előnye az egyiknek, s a másiknak.
A hengerkéses lényege, hogy a lassan (mindössze 39 fordulat/perc) forgó késhenger darálja le az aprítékot. Az alacsony fordulatszámnak köszönhetően ez a gép nagyon csendes működésű, biztosan nem kell aggódnunk azért, hogy a szomszédok ferde szemmel néznek majd ránk. Ugyanennek következményeként viszont eléggé lassú, türelmesen kell etetni.
A körkéses gépekben a fűnyírók vágókéséhez hasonló szerkezet percenként 2800-as fordulatszámon pörög. Hatása pont az előbbi ellentéte; a gép lényegesen hangosabb, de sokkal hatékonyabb a munka. A nagyméretű betöltőnyíláson keresztül folyamatosan etethető, a belső terelőlemezek pedig rávezetik a gallyakat az aprítókésekre. Ennek van egy önbehúzó hatása is, ez alatt már nyúlhatunk a következő gallycsomagért. A ferdén beültetetett ellenkések segítségével inkább ollószerűen aprítja össze az ágakat (nem "elcsapja", mint a fűnyíró), és a munka nagyon hatékonnyá válik. A gép torkába sohasem szabad belenyúlni, ha az anyag elakadna, akkor a tartozékként kapott tömőrúddal lehet megszüntetni az eltömődést.
Ha a választáshoz próbálnánk némi segítséget nyújtani, akkor inkább csak a kétféle őrlőmű szerint tennénk különbséget. Akinek fontos a csendes üzem, és másodlagos a hatékony anyagfeldolgozás, az válassza a Silent Power 3500, 1800 W villamos teljesítményű gépet. Akinek viszont türelmesebb szomszédai vannak, gyors és hatékony munkára vágyik, az a körkéses gépek közül válasszon. A New Tec 2400, a Power Slider 2000 R és a Power Slider 2500 R típusszámaiban benne foglaltatik a villamos teljesítmény. Láthatóan nincs meghatározó különbség köztük, és ez vonatkozik a használhatóságukra is. Bármelyik jó választás lehet. Nagy méretű kerekeik segítségével mindegyik könnyen mozgatható, a két "Powernak" talán jobb fogása van ehhez. Az ágvágó képessége természetesen a legnagyobb teljesítményűnek a legnagyobb (45 mm), de a különbséget (a többinek 40) ebben a tekintetben sem találtuk lényegesnek.
Az AL-KO nagyon ügyesen használható komposztsilókat is gyárt műanyagból. A felül nyitott változatokat műanyag lécekre szétszedve árusítják, és otthon egyszerűen összerakhatók. A felül zárt megoldásúakat készre szerelt oldallapokból kell összeállítani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Antal Busi avatarja

Antal Busi         Az aprítógépek.

Az "idén" törlendő.

Antal Busi avatarja

Antal Busi         Az aprítógépek.

Én idén tavaj ősszel kivágtam egy nagy eperfát, mert a 20000v-os távvezetéket veszélyeztette. Egy 2400w-os (B.D.) csendes aprítóval a 4 cm-nél vékonyabb ágait a levélzettel együtt kb 3 óra alatt ledaráltam( kb 1 m3), egyszer sem akadt el. Ezt csinálja utánam egy késes aprító. Igaz, hogy 2cm-es darabokra aprította, de megroppantotta azokat is. Mostanra a nagy része humusz lett.

Kávézacc: ne dobjuk szemétbe

Magyarországon a felnőtt lakosság 80 százaléka kávézik, az évi 18ezer tonnás kávéfogyasztásból 14 ezer tonna kávézacc keletkezik. Csaknemminden második fogyasztó a szemétbe dobja a kávézaccot,és...


Hónapról-hónapra a kertben - november

Az év vége felé járunk, ilyenkor, ha van is tennivaló a kertben, az nem túl látványos. Ennek ellenére kertünk jövő évi pompája és termése nagyban függ ettől az időszaktól.