Komfort rádióhullámokkal

2013-01-06 20:07:13 | Módosítva: 2013-01-08 08:32:25

A déli hőségben maguktól leereszkedő redőnyök, a hol itt, hol ott felkapcsolódó világítás, amely a szabadság alatt azt a látszatot kelti, mintha otthon lenne valaki; fűtés, mely már a munkahelyről való hazautazás közben átkapcsol kellemes közérzetet biztosító hőmérsékletre: ezt a kényelmet már falbontás és különösebb kosz nélkül utólag is megteremthetjük otthonunkban.

Beszerelés utólag – egyszerűen és gyorsan

Képzeljük el, hogy amikor kilépünk a lakásból, minden felesleges áramfogyasztót egyetlen gombnyomással kikapcsolhatunk. Ha éjszaka gyanús zajokat hallunk, elég, ha az éjjeliszekrényén megnyomunk egy gombot, és máris felgyullad a házban minden világítás. Amikor szabadság alatt hirtelen eszünkbe jut, hogy elfelejtettük otthon elzárni a fűtést – ezt akár szállodából is megtehetjük utólag, az Interneten keresztül. Ha pedig távollétünkben betörő hatol a házunkba, erről SMS-ben azonnal értesítést kapunk, és riaszthatjuk a rendőrséget. A felsoroltakon túl még számos más kényelmi és biztonsági funkció ma már minden gond nélkül elérhető, és az Eaton xComfort rádiós rendszerével a már kész épületekben is egyszerűen és gyorsan telepíthető.

A vezetékcsatornák vésése a múlté

Ha egy épület funkcióit az Eaton rádiós rendszerével automatizáljuk, nem kell a már meglévő elektromos berendezéseket lecserélni. Nincs szükség a falak megbontásra, nem kell falat vésni a vezetékcsatornák számára. A szerelési munkák annyira kíméletesek, hogy a rendszert még műemlékvédelem alatt álló régi épületekbe is be lehet építeni. Ha pedig valaki elköltözik, tovább viheti magával a rádiós rendszert. Amilyen egyszerű a beszerelés, ugyanolyan egyszerű a leszerelés is.

A rendszer modulokból áll, ezért szabadon választhatók meg az alkalmazni kívánt funkciók. Ha menet közben további funkciókat kívánunk alkalmazni, a rendszer igény szerint bővíthető. A szereléshez nem kell kábeleket fektetni. A már meglévő kapcsolók is a helyükön maradhatnak. Ilyenkor a falba süllyesztett dobozba kell helyezni egy rádióadót és ezt kell a meglévő kapcsolóra csatlakoztatni. Amennyiben további kapcsolókra van szükség, a rádiós falikapcsolók bárhol elhelyezhetők, egyszerűen a kívánt helyre – akár üvegfelületre is – ragaszthatók. A falikapcsolók elemmel működnek, melynek élettartama elérheti a 10 évet is.

Ugyanilyen egyszerűen lehet az aktorokat is felszerelni. Az aktorok könnyen beilleszthetők a fali süllyesztő dobozba, vagy a kábelcsatorna dobozokba, sőt, a csillár mennyezetrózsájába is.

Az áthelyezhető fogyasztók, mint pl. asztali- vagy állólámpák, dugaszolható aktorokkal működtethetők. Nincs szükség központi, külön kapcsolóvezetékkel ellátott elosztóra, így csökken a tűzterhelés is.

Az épületautomatizálást általában a Room-manager vezérli: egy olyan kijelző- és kezelőegység, melyet célszerűen a bejárat közelében érdemes elhelyezni. A felhasználóbarát készülék távműködtetésére a vezetékes- vagy a GSM-hálózat egyaránt felhasználható. Egyszerűségében nemes külsejével látványként is tetszetős. Erről a salzburgi Kiska formatervezői gondoskodtak. Az olyan alapfunkciók programozása, mint a kapcsolás vagy a fényerő szabályozás „alap módban” annyira egyszerű, hogy még a laikusoknak sem okoz gondot. Elegendő a programozó gombot működtetni az aktorokon, valamint a hozzájuk rendelt kapcsolón a nyomógombot. „Komfort módban” a programozás már igényesebb, itt azonban jóval összetettebb funkciók is megvalósíthatók. A kívánt beállítások PC-vel vagy notebookkal részletesen elvégezhetők.

Minimális sugárzás

Az Eaton nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy esetleges sugárterhelés miatt senkinek se kelljen lemondania a rádiótechnológia előnyeiről. A rádiós nyomógomb adóteljesítménye elenyésző, egy mobiltelefon adóteljesítményének mintegy 1/1000-e. Ráadásul ezt az energiát a nyomógomb csak működtetésekor adja le, és akkor is legfeljebb háromszor egymás után, alkalmanként 0,1 másodpercig. A sugárterhelés ilyen drasztikus csökkentése természetesen nem az átviteli biztonság rovására történik.

Egy „Routing”-nak nevezett innovációnak köszönhetően az Eaton rádiós rendszere más vezeték nélküli megoldással szemben szinte korlátlan hatótávolságot ér el házon belül. Azokat a rádiójeleket, melyek céljukat a különböző akadályok vagy a nagy távolságok miatt nem érik el közvetlenül, a legközelebbi aktorok juttatják el a vevőkészülékhez. Az átvitel biztonságát emellett a duplex kommunikáció is fokozza. Ez azt jelenti, hogy minden adó értesítést kap üzenetének sikeres vételéről és megértéséről. Más adók, esetleg idegen készülékek egyáltalán nem fejthetnek ki zavaró hatást, tekintettel arra, hogy a rádiós rendszer a már az egész EU-ban normaként használt, kizárólag épületek automatizálására engedélyezett 868 MHz-es frekvenciasávban működik.

A falikapcsoló-család számtalan tartozékkal, a szabványos fehér kiviteltől kezdve, sok más színen keresztül egészen a formatervezett luxus kivitelű ezüstmetál készülékekig kapható.

Németh Csaba,
Eaton Industries Kft.
www.eaton.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-6085/Komfort_radiohullamokkal