Szánkó és korcsolya ambulancia

2013-01-08 22:49:23 | Módosítva: 2013-01-08 22:56:11

Ahhoz, hogy az első adandó alkalommal ki lehessen használni a téli sportolás örömeit, ajánlatos a hozzá szükséges sporteszközöket mielőbb átvizsgálni, az apróbb hibáikat kijavítani.

A legtöbben ugyanis „élemedett korú” szánkókat használnak, újat csak akkor vesznek, ha a régi tönkremegy. A faszánkók még mindig nagyon kedveltek és időt állók is, feltéve, ha adódó apró hibáikat megjavítják. Az eresztékek a fa száradása miatt meglazulhatnak, a csapozásokat ezért ajánlatos átvizsgálni, és ahol már nem stabil a kapcsolat, néhány facsavarral, beragasztva beütött, vékony keményfa ékekkel megszilárdítható a csapozásuk. Néhány modellnél a függőleges üléstartó támokat csavarok rögzítik a talpakhoz; ezek meghúzva stabilizálhatók, mint ahogyan a kereszttartók és egyéb fém összekötő elemek is. A lécezett üléseket többnyire egy-egy szeg fogja a kereszttartókhoz, és a kilazultakat nagyobbakkal kicserélve, újból szilárdakká válnak az üléslécek. Kis, ülőkarfás szánkóknál a karfa szilárdsága is nagyon fontos.

Más típusokon az ülést fonott textilhevederek alkotják. Amelyik szakadt, vagy feslett a széle, ajánlott új hevederdarabra cserélni, amelynek visszahajtott végeit az ülés hossztartójának az aljára kell kárpitos szeggel felfogatni. A feszessége a többihez igazítandó. Nem árt a szántalpak vasalására is vetni egy pillantást, mert a gyakori használat miatt a végük el szokott kopni, és leválik. Ezek is cserélhetők 1,5 mm-es acélszalagból leszabott darabbal, amelynek a végét visszahajtva a talp felső oldalára kell rögzíteni. A lemez azonban 2 mm-rel keskenyebb legyen a talp szélességénél, és az acél szegfejek süllyesztékbe kerüljenek. Végül nem árt, a kopott lakkozást is felújítani egy-két csónaklakk réteggel.

A korcsolyázóknak sem árt a korijukat az első használat előtt átvizsgálni. A penge élessége lényeges, az élezést szakemberre kell bízni. A műanyag élvédők megléte is fontos. A bőrből készült korcsolyacipők varrásait célszerű átvizsgálni, mert különösen a hajlatokban a varrás elszakadhat. Ez gépi letűzéssel megerősíthető, ám a hozzáférhetőbb részeken saját kezűleg is elvégezhető, kettős tűt használva. A fűzős kori cipőknél a fém lyukszegélyek épsége is fontos, amelyik hiányzik, feltétlenül pótolni kell. A fűzők pedig soha ne legyenek feslettek, mert azok elszakadhatnak, az újak biztonságosabbak. Végül a bőrcipőket viaszos ápoló kezeléssel célszerű időlegesen vízlepergetővé tenni, amit minden használat - és szárazra törlés – után ajánlott megtenni. A divatos műanyag korcsolyák azonban csak tisztító mosást igényelnek, legfeljebb a csatjaikat, szivacsbetéteiket kell átvizsgálni, esetleg cserélni, ha ez lehetséges.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szánkó, korcsolya

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-6087/Szanko_es_korcsolya_ambulancia