Szerszámok gyors javításokhoz

2013-02-01 22:23:38 | Módosítva: 2013-02-01 22:23:38

Minden háztartásban adódnak kisebb nagyobb javítások, amelyek nem mindig igénylik szakemberek közreműködését. Kilazul a kilincs, csöpög a csap, és még sorolhatók az ilyen apró bajok. Ezek elhárításához, megszüntetéséhez gyakran alapvető szerszámok elégségesek, de számos háztartásban még a legszükségesebbek is hiányoznak.

Szerencsés esetekben persze lehet a szomszédokhoz fordulni segítségért, ám ez sem mindig jár sikerrel. Ezért ajánlatos egy minimálisan összeállított házi szerszámkészlet tartani, hogy senki ne szoruljon mások segítségére.

A barkácsáruházakban könnyű a kellő szerszámokat kiválogatni, ám a kevésbé hozzáértők számára kérdéses az is, hogy mit, és milyen méretűt válasszanak. Vannak ugyan különféle feladatokra összeállított készletek, ám azok számos olyan szerszámot is tartalmaznak, amelyre szinte soha nem lesz szükség, mások pedig hiányozhatnak, amelyek alapvetően szükségesek. E szerszámkészleteket tehát kritikusan kell átvizsgálni.

Könnyítésül a következő szerszámok beszerzését ajánljuk, amelyeket akár darabonként is meg lehet vásárolni. A tárolásukhoz pedig ajánlatos egy szerszámtartó dobozt is választani, amelybe mindezek elférnek. Ám ez legyen az utolsó mozzanat, mert csak a kiválasztott szerszámok helyigénye alapján lehet a megfelelő befogadóképességűt kiválasztani.

A kalapács sok feladatra alkalmas, ám a mérete lényeges. A nagyobb erőkifejtéshez az 50 dkg-os, a kisebb munkákhoz pedig az 5-10 dkg-os méretű a megfelelő. Köztes megoldásként megfelelő a 25 dkg-os súlyú, egyszerű kivitelű is.

A másik fontos szerszám a csavarhúzó, amelyből a közepes, 5-7 mm pengeszélességű, és 0,7 mm pengevastagságún kívül az apróbb csavarok kihajtásához jól jön egy szerény műszerész csavarhúzó készlet is. Ajánlatos olyanokat választani, amelyeknek hosszú a szára, hogy a mélyebb fészekben levő csavarokhoz is használhatók legyenek. Az ún. bites készletek behajtó szárának befogója akadályozza ezt, ám a hosszabb szárú bitekkel ez is megoldható. Mindenképpen szükséges kisebb és nagyobb keresztfejű csavarhúzót is tartanunk.

A fogók közül univerzálisan használható huzalvágásra, hajlításra erős szorításra és néha csavarok kihajtására is a közismert, 250 mm-es kombinált fogó, és a 300 mm-es vízpumpa fogó is nagyon hasznos. Ez utóbbi állítható pofatávolsága miatt szinte korlátlanul alkalmazható szerelési munkákhoz.

A reszelők közül a 250 mm-es lapos ráspoly a faanyagokhoz, a 250 mm-es fémreszelő pedig a fémek lemunkálásánál lesz hasznos. Daraboláshoz fűrész kell, mégpedig lehetőleg fémkeretes, amibe akár fafogazású fűrészlap is befogható. A mérete 250-300 mm-es legyen, és a pót fűrészlapokról sem szabad megfeledkezni. Kisebb igazításoknál igen hasznos tud lenni.

A konyhai késeket egy méretes marok snitzerrel érdemes kiváltani. Természetesen pótpengékkel kiegészítve, hogy az életlenné vált pengék élesre legyenek cserélhetők.

Végezetül nem árt még egy 75 mm pofaszélességű, asztalra fogható satu sem, amely lehet akár vízszintesen elforgatható is. Az elektromos fúrógép ugyancsak alapszerszám; egy 500-800 W teljesítményű, szabályozható fordulatszámú ütvefúrógépre, és hozzávaló fa és kő (vidia lapkás) fúrókészletre bármikor szükség lehet furatok készítéséhez. A szerszámokat pedig jól kiválasztott szerszámos ládában célszerű tárolni.

A szerszámok összeválogatásakor ajánlatos minőségi gyártmányokat választani, mert az olcsó termékek hamar tönkre mennek. Az így összeválogatott készlet akár lehet karácsonyi ajándék is, amely nemcsak hasznos, de örömöt is szerezhet a megajándékozottnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-6112/Szerszamok_gyors_javitasokhoz