Kerámia és eternit burkolatok

2013-02-07 22:18:53 | Módosítva: 2013-02-20 13:38:37

A szokványos, vakolt homlokzat burkolatok mellett az épületeken ezeknél sokkal kreatívabban alkalmazható, tartósabb homlokzatképző ún. szerelt burkolati anyagok is beszerezhetők. Ezekből, a különféle lapanyagok kreatív kombinálásával viszonylag gyorsan kialakíthatók korszerű homlokzatok, amelyek számos előnyt biztosítanak az épületeknek, és felújításoknál is hatékonyan alkalmazhatók.

A szerelt homlokzatburkolat nagy előnye, hogy akár a régi burkolatra is felerősíthető, és arra is lehetőséget biztosít, hogy a tartófal és az új burkolat közé tetszőleges vastagságú hőszigetelést lehet utólag beépíteni. Így e szerkezeti rendszer alkalmazásával megvalósítható az utólagos hőszigetelés és az új homlokzati felület hatásos időjárás elleni védelme is.

Természetesen ezt csak megfelelően alkalmazott távtartó rendszer alkalmazásával valósítható meg. Így megoldható az épület jobb szigetelése, továbbá a szigetelés és a burkolólapok között kialakított légrés az építési – és később a használatból adódó – nedvesség távozását is jelentősen segíti. Emellett az ilyen homlokzatok az épületszerkezetek hangszigetelési értékét akár 9-11 dB-el is javíthatják. Mindez azonban csak precíz, minőségi, az előírásokat betartó szakmunkával lehetséges. Ennek eredményeként a későbbiekben a hőmérséklet kiegyenlítő hatás is kimondottan előnyösen változik az épület lakótereit illetően.

A minőségi kerámia homlokzati burkolólapok ellenállnak az extrém, szélsőséges hőmérsékletnek, számos kémiai és vegyi anyag káros hatásaival szemben is védenek, gombáknak, baktériumoknak, rovaroknak, élősködőknek is ellenállnak, továbbá tűz-, víz-, és fagyállók. E mellett kiemelt szerepet játszanak az épület hang- és hőszigetelésében is, mégpedig hosszú éveken át.

Az elmúlt években érvénybe lépett előírások tekintetében megvizsgálva a szerelt, átszellőztetett homlokzatburkolatokat, az a tapasztalat, hogy a szellőző légrésnek jelentős szerep jut a nyári hővédelemben, azaz a szerkezeten keresztül a belső térbe jutó hőmennyiség csökkentésében. A téli időszakban ez a hatás kisebb mértékű, mivel az alacsony hőmérséklet miatt a külső felület nem melegszik fel erőteljesen, így a légrésben kevéssé mozog a levegő. Az átszellőztetett szerelt burkolatok hatásukat leginkább az épületek északi oldalán fejtik ki, a hatásuk a nyugati oldalon kevésbé érvényesül.

Az ilyen homlokzati burkolóanyagok választéka egyre bővül, és ezek között kiemelkedő tulajdonságúak a kerámia homlokzatburkoló termékek. Ezek fagyállóak, hosszú élettartamúak, felületük pedig matt, vagy fényes. Egyes típusaik bevonata még graffiti elleni védőréteggel is rendelkezik. Színezett változataik üvegmázzal bevontak, a színskálájuk igen bőséges. Más változataikat barázdált felületi struktúrával is gyártják. A különösen robosztus és ütésálló változatban is készülnek kerámia duplafalú homlokzati burkolólapok, amelyek ütköző felületek kialakításánál nagyon előnyösek. Ezek felülete is különböző felületi strukturáltságú, és a színválasztékuk is bőséges.

Az eternitből készült autoklávolt szálcementes burkolólapok csekély önsúlyúak, kis vastagságuk miatt egyszerűen erősíthetők fel a távtartó rendszer elemeire. A lapok karakterét a természetes felület adja, amelyet vízzáró bevonattal látnak el. Strukturált felülettel is gyártják, amit a filit bevonatú akril réteg ad a lapoknak, és ez egyben szenny és vízlepergető hatású is. Ezek mindegyike tűzvédelmileg „nem éghető” osztályba sorolt anyag.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-6125/Keramia_es_eternit_burkolatok