Kézmosó és WC egyben

2013-02-24 20:26:41 | Módosítva: 2014-02-11 11:24:01

Apró mellékhelyiségekben problémás lehet külön kézmosó felszerelése. Az WC-vel integrált kézmosó helytakarékos és környezetbarát, az öblítést szürkevízzel oldhatjuk meg.

A lakás típusától, méretétől, korától és még sok tényezőtől függ, hogy a WC a fürdőszobában vagy attól elkülönítve került kialakításra. Előbbi megoldás előnye, hogy helyben van a kézmosási lehetőség, utóbbi esetben pedig egymás zavarása nélkül intézhetjük ügyeinket. Sok helyen látni példát arra, hogy a mellékhelyiségbe egy kisméretű kézmosó kerül, ami azért higiénikus, mert nem kell kilincseket végigtapogatnunk, amíg eljutunk a csapig. A kisméretű toalettekben kézmosó elhelyezéséhez nincs elég hely, nem is beszélve a problémás falvésési, csőszerelési munkákról. Ebben az esetben lehet praktikus a kereskedelmi forgalomban kapható, illetve házilag is elkészíthető kézmosós WC tartály.

Egy négytagú család napi vízfogyasztása hazánkban megközelítőleg 150 liter, melynek több mint 60%-át teszi ki a tisztálkodás és a WC használat. Az előbbi adatokat figyelembe véve, családonként, évi 25-30 köbméter víz spórolható meg, illetve használható fel ésszerűen. Az elgondolás lényege az, hogy a kézmosáskor elfolyó víz nem a csatornába kerül, hanem a WC tartályt tölti. A következő öblítéskor ezt, az ún. szürkevizet használjuk a WC öblítésére. Érdemes folyékony szappannal használni az eszközt, így megelőzhetjük a nem kívánatos lerakódásokat. Természetesen, ha lehetőségünk van eső- vagy kútvízzel öblíteni, tovább csökkenthetjük a közüzemi költségeket.

Külföldön több cég is forgalmaz kézmosós monoblokkokat, különösen Japánban népszerű ez a megoldás. Itthon meglehetősen nehéz ezekhez hozzájutni, leginkább rendelni lehet. Angolszász országokban a Caroma, a Roca és a Royalflush termékei népszerűek, illetve hagyományos tartályhoz átalakító szett is vásárolható a Sinkpositive-től.

Az Instructables.com internetes oldalon sok, házi megoldás is található, képekkel, útmutatókkal. Ezek lényege, hogy az átfúrt WC tartály tetejére egy kisméretű kézmosó kerül, a WC tartály töltőszelepe pedig egy hagyományos csaptelepre van kötve, ami szintén a tartály tetejéből áll ki. Miután öblítjük a csészét, a tiszta töltővíz a csaptelepen keresztül a kézmosóba folyik, innen pedig a „használt” víz a WC tartályba csorog. Amikor az úszó érzékeli a megfelelő vízszintet, a szelep a hagyományos működés szerint lezár.

Akár kézmosós, akár hagyományos tartályunk van, problémát jelentenek a tartályban és a csészében elszaporodó baktériumok. A tartályban elhelyezhető vízkezelő tabletták népszerű alternatívái a WC-kagyló peremére akasztható társaiknak; hatásuk még szélesebb körű, és tárolásuk a szem elől rejtve történik.

Az itthon is kapható Aqua Blue nevű termék különlegessége, hogy maga a tisztítószer egy műanyag dobozban található, mely nem oldódik fel a vízben. A tisztítószeres víz minden öblítésnél átmossa a csészét, eltávolítva a vízköves lerakódásokat és a szennyeződéseket a csésze kevésbé elérhető részein is. Fényezi, és a fertőtleníti a felületet, emellett pedig kellemes illattal tölti meg a helyiséget.

Nincs műanyag tokja, de ennek ellenére is hatásos a Blue General Fresh tartályba helyezhető WC-tisztító tabletta, hiszen jól oldódik a vízben, ezáltal nem tapad meg a tartály alján. A tisztítószer átszínezi a vizet, és illatosítja is, ezáltal használata mellett nincs szükség külön illatosítóra.

Végül, de nem utolsósorban a DM sajátmárkás, Denk mit tartályba helyezhető tablettája is könnyen feloldódik a tartályban, és szintén átszínezi a vizet, de csak halványan, ezért jó választás akkor, ha zavaró a víz túl erős színe. Minden egyes öblítéssel éppen annyi tisztítószer kerül a csészébe, amennyi megakadályozza a vízkő lerakódását, fertőtleníti a felületet, és semlegesíti a szagokat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

nemeszs avatarja

nemeszs         WC tartály kézmosó - elérhetőség

Kedves Gabriella!

A következő oldalon rendelhető hasonló WC tartály: http://www.zoldpolc.hu/1016-viztakarekossag/5434-wc-tartaly-kezmosoval

A cikkben szereplő víztakarékos tartályok megfizethetetlenek. Az egyik 1,5 millió forint, a másik pedig 200e környékén érhető el külföldről rendelve. A fenti kézmosós WC tartály ára legalább elérhető egy normális vásárlónak.

Gabriella Buzdor avatarja

Gabriella Buzdor         érdeklődés

És azt lehet esetleg tudni, hogy hol lehet ilyet kapni? Mert sok helyen kerestem már, de eddig nem sok sikerrel. Köszönöm.

Split vagy monoblokk

Klímaberendezések kapcsán gyakran hallhatjuk a split elnevezést, mely alatt azt értjük, hogy a készülék két részből áll, egy beltéri és egy kültéri egységből. Ez tehát egy osztott berendezés. A...


Kád vagy zuhany?

Elsőre antagonisztikus ellentétnek gondolnánk. Ráadásul mindkét megoldásnak vannak eltántoríthatatlan hívei. Egy használt lakás megvásárlása után a fürdőszoba az első helyiség (a konyha a...