Műanyagok UV állósága

2013-04-29 11:29:17 | Módosítva: 2014-02-11 11:25:53

A fokozatos fejlesztések folyamán az alapként szolgáló polimerfajták egyedileg változó hátrányos tulajdonságait, különféleképpen küszöbölik ki. Ez különösen a külső térben használatos műanyagoknál hozott jelentős változásokat, megnövelték a tartósságukat és egyéb jellemzőiket is megváltoztatták.
A műanyagoknál a tartósság mellett a mechanikai ellenállás, összetétel, szilárdság, felületi fényesség, keménység is fontos jellemzők. Sokféleségüket, tulajdonságaik széles tartományát nem csak az alap-polimer határozza meg, hanem a hozzákevert adalékok is. Ezek választéka egyre bővül, ami segíti a felhasználói igényeknek megfelelő, „testre szabott” alapanyagok és termékek előállítását is. A mindennapi használatra készült termékekhez a korszerű műanyag alapanyagok kimondottan a célnak megfelelő alap polimer anyagból (polietilén, polipropilén PVC, poliamid, PET, polikarbonát, ABS stb.) készülnek, a különféle igénybevételekhez szükséges adalékanyagok hozzáadásával. Így alakíthatók az új műanyagok jellemzői.A nagy hőmérsékleti ingadozásoknak, a jó alakíthatóságnak, a formaszilárdságnak, és még számos feltételnek kell az adott műanyag fajtáknak megfelelniük. A külső hatások enyhébbek a belső térben használatos tárgyaknál, és a sokkal agresszívabbak, szélsőségesebbek a kültérben használt eszközöknél.

Az UV hatása

Ez utóbbiaknál főként az időjárás szélsőséges hőingadozása, és a műanyagok anyagszerkezetét roncsoló UV sugárzás a leginkább káros. A megfelelő adalékanyagokkal ma már elérhető, hogy a PVC-ből készült ajtók és ablakok tartósságát, színtartását és UV állóságát több évtizedre garantálják a profil- és ablakgyártók, mint ahogyan a különféle tetőfedő műanyaglemezek, esőcsatornák, és egyéb szerelési anyagok tulajdonságai sem változnak hosszú éveken át. Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy egy műanyagredőny vagy esőcsatorna anyaga kifakul, rideggé válik, mint azt a régebben gyártott termékeken lehetett tapasztalni.A jó minőségű műanyagból készült kerti bútordarabok is jól ellenállnak az erős UV sugárzásnak, és legfeljebb az olcsóbb gyártmányokon észlelhető a színük foltosodása vagy fakulása. A szilárdságuk, rugalmasságuk évek múlva sem változik, legfeljebb a mostoha használat nyomait viselik magukon. Ezért alapanyagul a célnak megfelelő adalékanyagot választanak, amely a termék várható igénybevételéhez, és annak gyártásához a legmegfelelőbb.  Ilyen pl. a koextrudálás, ami egy utóbevonat, amely különösen tartóssá és UV állóvá teszi a polikarbonát lemezeket, vagy a PVC termékeknél alkalmazott poliuretán-akrilát bevonat, amely a lágyabb PVC lemezeket teszi kellően UV és vegyszerállóvá. Ebből adódóan, ha kültéri használatra készült a termék, akkor az UV sugárzás a gyártó által garantáltan nem károsítja és egyéb jellemzői sem változnak hosszú éveken át, feltéve, ha a felhasználói ajánlás erre külön nem utal. A termék anyagára vonatkozó általános utalás az UV állóság azonban mindenkor számon kérhető a gyártón.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Babos János


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Polimerbeton a vízelvezetésben

Napjaink korszerű alapanyaga az építőipar területén rohamosan elterjedő polimerbeton. Számtalan felhasználási területe közül most nézzük meg a vízelvezetésben nyújtott előnyeit.


Polimerbeton

Az egyik legismertebb építőanyag a beton. Legegyszerűbben fogalmazva kavics víz és cement keverékéből képződő kőszerű anyag. A kavics és a víz egyértelmű, de mi is valójában a cement?