Növénytisztító permet

Szobanövényeink védelmében

2013-05-08 14:59:40 | Módosítva: 2013-05-08 15:31:28

Kertészkedőként gyakran küzdünk a különféle kártevőkkel, mint pl. levéltetvek, pajzstetvek és atkák.

A levéltetvek a hajtáscsúcsokat és a bimbókat kedvelik, a legtöbb dísznövényen megjelenhetnek. A megtámadott levelek eltorzulnak, majd elsárgulva lehullnak. A pajzstetvek a levelek fonákján, különösen az erezeten tapadnak meg, apró, barna, pajzs alakú szemölcsszerű élősködők. A kifejlett egyedeket viaszos külső pajzs védi. Nem válogatósak, szinte minden növényen megtelepszenek, különösen pálmákon, fikuszokon, citrusféléken, leandereken.Az üvegházi molytetű szintén apró kártevő, a fehér molylepkéhez hasonlít, sokan lisztecskeként ismerik. A levelek fonákján élősködő zöld lárvák a növény nedvét szívják, és ragacsos „mézharmatot” hagynak maguk után. Az erősen érintett levelek megsárgulnak és lehullnak. A takácsatka szintén apró, a növény nedveit szívogató kártevő, amely meleg és száraz viszonyok között gyorsan megjelenik. A levél fonákján lapulnak, a levél színén sárga foltok láthatóak, majd a levél le is hullik. Szinte minden szobanövényen megjelenhetnek. A levelek és a szárak között időnként fehér, pókhálószerű szövedék jelenik meg.

Beltérben is

Nyáron, amikor a beteg növényt kitehetjük a szabadba, bevethetünk mérgező vegyi anyagokat, de a lakásban, teraszon, gyermekek és házi kedvencek közelében más megoldást kell találnunk. Erre a problémára kiváló a Vitaflóra növényápoló-család új tagja a Vitaflóra Növénytisztító permet.A növényt lemosásszerűen permetezve (a levelek fonákját is!) a kártevők telepeit gyéríti. A Növénytisztító permet nem tartalmaz mérgező vegyi anyagot, különleges összetételének köszönhetően mégis nagyon hatékony. Az erősen legyengült, elnyurgult hajtásokon célszerű permetezési próbát végezni, ezeken a helyeken a szer perzselést okozhat. A Növénytisztító permet a kártevők által kiválasztott ragacsos anyagot lemossa, ezáltal tisztítja a növényt. A kártevők okozta sérüléseket, a szívogatások nyomát bevonja, ezzel segíti a növény gyógyulását, regenerálódását.

www.vitaflora.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-6278/Szobanovenyeink_vedelmeben