Villanyborotva házi szerviz

A kínálat szinte korlátlan. 5000 Ft-tól 100 ezerig a legkülönbözőbb márkák, azokon belül meg különféle szintű, extra szolgáltatásokat nyújtó borotva készülékek vásárolhatók meg. Az ár és a minőség közt persze van összefüggés, de belejátszik a márka és a divat is. A reklámok versenyébe semmiképpen nem kívánunk beszállni, így különbségek helyett inkább egy-két karbantartási tanácsot osztunk meg olvasóinkkal.

Körkéses vagy rezgőkéses

Ki erre esküszik, ki arra. A rezgőkéses vékony, finom szitája talán simábbra vág, de épen vékonysága miatt jobban is kopik. Ezt a kopást alaposan elősegíthetjük, ha nem tisztítjuk rendszeresen borotvánkat. Sokan az alaptisztításról is elfelejtkeznek, ami annyiból áll, hogy minden használat után a fejrészt le kell emelni, a levágott szőrszálak nagy részét óvatos lekocogtatással ki kell szórni, majd egy-két erőteljes fújással a maradékot is el kell távolítani. Ha ezt nem tesszük meg rendszeresen, akkor a bent rekedt szennyeződések súrolószerként fognak viselkedni, és idő előtt elkoptatják a szitát. A szita a márkás készülékeknél könnyen beszerezhető, de nem olcsó, ezért feleslegesen ne koptassuk. A rezgőkések élességét is csökkenti a felesleges súrlódás, ami csak drágább cserével javítható.
A rezgőkéses borotváknak is szüksége van egy-két hetente alaposabb tisztításra. Ehhez nem kell jobban szétszedni a készüléket, mint a napi teendőknél, de a munka kicsit alaposabb legyen. A késeket a tartozék kefével tisztítsuk meg, esetleg használhatunk poreltávolító tisztító spray-t- a kis csövecskéjével felszerelve. A szitához ne nagyon érjünk a kefével, mert a szőrszálak azonnal beakadnak a rács lyukaiba, és kárt okozhatnak benne. E helyett inkább alkoholba mártott vattás fültisztítót használjunk a zsíros lerakódások eltávolítására.
A körkéses borotvák napi tisztító karbantartása hasonló a rezgőkéseshez. (Fej leemelése, kocogtatás, kifújás.) A zsíros lerakódások azonban idővel ennél a fajtánál is létrejönnek, és bizony a körkések szitája is át tud lyukadni. (Írtunk már róla, hogy egy körkés 3000 Ft, kompletten. A szita külön nem kapható. Ráadásul egy borotván 2-3 körkés van.)
Érdemes tehát legalább havonta egy alaposabb takarítást is tartani. Sokan nem gondolják, hogy a késház szétszerelése ezeknél a készülékeknél is igen egyszerű. A három kés közepénél lévő kerék elfordításával a teljes mechanizmus kiemelhető a késházból, és utána már darabjaira szedhető; kések, sziták, tartóelemek stb. A tisztításhoz itt is használjuk az eredeti kefét, illetve az alkoholos vattát. A szennyeződések minden egyéb szer nélkül ledörzsölhetők, az alkatrészek fényesre tisztíthatók.
Érdemes a szitákat alaposan megnézni nagyítóval, mert ha néhány helyen már el kezdett átlyukadni, akkor a kések újabb és újabb szegmenseket fognak "bedarálni". A hiba erősíti önmagát, a borotva egyre jobban tépi a szőrszálakat, fájdalmat okozva. Érdemes viszont tudnunk, hogy a körkések és a sziták a különböző gyártmányú borotvák között jó eséllyel kompatibilisek. Philips borotva körkését például gond nélkül össze tudtunk párosítani egy kimúlt Diras borotva szitájával, így nem kellett megvenni a komplett körkést tartalék alkatrészként.
A borotva összeszerelése fordított sorrendben értelemszerű.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Borotva tisztítása

A villanyborotvák élettartam szoros összefüggésben van a karbantartásukkal. Nem is annyira a motoros részükről van szó, hiszen azok – gyakorlatilag a borotva teljes élettartama alatt – nem...