Hézagtömítés a parkettán

2013-06-07 11:32:52 | Módosítva: 2013-06-07 11:42:17

A fa holtában is „dolgozik”, azaz változik. Felszíne teltebb, sötétebb lesz, és sajnos a mérete sem állandó, idővel fokozatosan összeszárad. Főként a fapadlókon, azok között is a parkettákon okoz idővel különféle réseket. E hézagok bizony kimondottan porfészkek, és ezen felül pedig szemet bántóak is. Ha régi a parketta burkolat, és túl nagyok az anyag összeszáradásából adódó hézagok, akkor ezek a parketta átrakásával jó időre eltüntethetők. Ám erre csak nagy lakásfelújítások alkalmával van esély, és még ilyen esetekben is kialakulhatnak a parkettalécek között kisebb hézagok. E hézagok eltüntetésére azonban számos megoldás van, és az ilyen javításokhoz való anyag is létezik.

A legáltalánosabb mód, hogy az ilyen réseket a parketta felcsiszolása közben, ún. felületbesimítással tüntetik el a parkettások. A második, közepes csiszolatkor keletkező faporból és a majdani védő bevonatot képező lakkból 1:1 arányú kenhető pasztát kevernek ki, és alapos porszívózást követően ezt a masszát - a kerámia lapok fugázásához hasonlóan – gletteléssel simítják a hézagokba. A massza megszilárdulása után a felesleges anyag a padlófelület simító csiszolásával eltűnik, és a parketta felülete teljesen sík és résmentes lesz. Ezt követi a többrétegű lakkozás, ami ugyan megköti a réstömítő massza felületét, de annak résbe tapadását már csak a kötőlakk befolyásolja. A tömítés kipergését a faanyag további alakváltozása és a felület igénybevétele együttesen okozzák. E megoldásnak az előnye, hogy közel azonos színű lesz a hézagok kitöltése, viszont idővel az anyag kipereg a lécek közül, és újra megjelennek a repedések. 


A fejlesztéseknek köszönhetően léteznek olyan hézagtömítő adalékanyagok is, amelyek a réstömítő tapadását és a tömítőanyag rugalmasságát is növelik. Ha tehát csiszoláskor nem lakkba, hanem egy speciális Ultracoat Binder nevű szerbe keverik be a finom faport, akkor ez rugalmasabb hézagkitöltést eredményez, a lécek közé is jobban tapad, és jól bedolgozható. Ez a szer oldószermentes, és a finom csiszolással tartósan tömített lesz a parketta felülete. A réstömítések tartóssága érdekében a rések szinte teljes mélységét ki kell tölteni a rugalmas és jó tapadású csiszolatpor adalékú réstömítővel.


Ugyancsak a fapadló csiszolatporát kell a Bona Mix & Fill Plus vízbázisú hézag- és repedéskitöltő folyadékába keverni. Főbb tulajdonságai a tömítés tartóssága, a rövid száradási idő, valamint a könnyű kezelhetőség. Színhatása természetes, mivel a hézagtömítő a csiszolatporral keverve használható. A Mix & Fill Plus illetve Mix & Fill használata a halványabb színeződésű fapadlóknál optimális, 2-3 mm széles hézagok tömítésére alkalmas. Egzotikus padlótípusoknál a hézagkitöltő és csiszolópor keverékéhez víz hozzáadása ajánlatos. Előnye, hogy vizes diszperziós összetétele miatt nincs egészségre ártalmas kipárolgása és irritáló szaga.

Parkett Repair

A Parkett Repair egy vízbázisú, használatra kész, hat színben gyártott javító krém, amelyet a parketta kisebb réseinek kitöltésére fejlesztettek ki. Alkalmas továbbá a parketta, félkész parketta és laminált padlók horpadásainak, karcolásainak kijavítására is. Ezt csak nyers fafelületek hibáinak kitöltésére alkalmas. A különböző színű krémek egymással keverhetők a kellő árnyalat beállításának megkönnyítésére.
A Gap Master termék szilikon mentes, plasztikus hézagkitöltő, amellyel a parketta elemei közötti, a szegélylécek és a küszöbök körüli hézagok tölthetők ki. Poliakrilát összetételének köszönhetően csiszolható, és parkettalakkokkal is bevonható. Nem tartalmaz oldószert, szagtalan, minden parkettafelületen használható, valamint rendkívül rugalmas.


Kezeletlen fapadlók hézagainak és kisseb felületi hibáinak a kijavítására a Mester parketta fugázó és tömítő kartusos kiszerelésű, poliakrilát alapú anyaga is sokoldalúan használható. Kiváló tapadása miatt akár ragasztóként is használható. Kezeletlen, továbbá lakkozott parketták réseit is fel lehet vele tölteni. Könnyen bedolgozható, elsimítható, és frissiben nedvesen még nyomtalanul eltávolítható a lakkozott részekről, a javított tömítés felülete pedig simára dolgozható. 


A több színben kapható tömítőanyag 12-14 óra múlva már csiszolható, átvonható, és önmagában kemény felületet ad. A javított rész nem feltétlenül igényel átvonást, mert a felület vízzáró, jól tisztítható, a javítások alig láthatóak.
Fapadlók hézagainak kitöltésére az akril diszperziós Silwood hézagkitöltő sűrű massza is jól használható, amit a tubusból könnyű a mélyebb résekbe bepréselve testesen feltölteni. A 310 ml-es, több kedvelt fafajta színében kapható anyag a kartusokból kinyomva jól eldolgozható, 24 óra száradás után csiszolható és lakkozható.

Tytan

Ugyancsak akril diszperziós anyagú a Tytan parketta tömítő anyag, amely szintén kartusos kiszerelésű. Előnye, hogy rugalmas, bármilyen felületi hiba kijavítására használható, kitűnő a tapadása, megkötése után a felülete vízzáró. Porózus felületeken is jól tapad, kemény felületet biztosít. Átvonása nem szükséges, de erre is mód van. A legtöbb kedvelt fafajta színében kapható, és tulajdonságai miatt a lakkozott parketták hézagainak és jelentősebb hibáinak kijavítására is módot ad, feltéve, ha a javítás helyén a lakkozott részeken nem marad anyag a tömítőből. Frissiben, nedvesen még könnyű eltávolítani.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Padlók tisztítása

Otthonunk talán leginkább igénybe vett és egyben állandó szennyeződésnek kitett része a padló. Tisztántartása alapvető igény, amit nem árt és gyakran nem érdemes elhanyagolni.


Fapadlók felújítása

Amennyire szépek és dekoratívak az ápolt és megkímélt hajó-, svéd- vagy tömörfa padlók, annyira lehangoló a mély karcolásokkal „felszántott”, kopott felületűek látványa. Ez utóbbit többnyire a...