Vetést segítő eszközök

2013-06-12 13:00:27 | Módosítva: 2013-06-12 13:10:18

A kereskedelemben számos olyan vetést segítő eszköz – ablaküvegház, tőzegcserép és más hasonló – jelent meg, melyek nagyban megkönnyítik munkánkat, és javítják a leendő palánták minőségét.

A legtöbb zöldségnövényünket vagy szabadföldbe állandó helyre vetéssel szaporítjuk, vagy palántanevelést végzünk, és a kész növényeket ültetjük ki – általában május 10-e után, amikor a talajmenti fagyok esélye már jelentősen lecsökkent. A palántanevelés sok munkával és anyagi ráfordítással jár. Akkor miért is nevelünk palántát? Ennek fő oka a koraiság fokozása, hiszen a palántaként kiültetett növények május végére megerősödnek, begyökeresednek, sokszor már virágbimbó is található rajtuk. Ám a szabadföldbe vetett társaik, csak akkor kezdenek el kikelni, amikor számukra ideális a hőmérséklet, így május végére méretük, fejlettségük jóval elmarad a palántaként kiültetett társaikéhoz viszonyítva. Ennek pedig egyenes következménye, hogy később kezdenek el teremni. Ha továbbvisszük a gondolatmenetet; ha mindkét növény az első fagyokkal befejezi majd pályafutását, tehát amelyik korábban kezdett teremni, annak több ideje volt, többet termett. Tehát a koraiság és a termésfokozás az, ami miatt palántát érdemes nevelni.


Régen tejfölös poharakban, tápkockában és gyepkockában ment a palántanevelés – ezek ma is működő olcsó megoldások. A tápkocka jó minőségű földből készült, kocka alakú, edényzet nélküli termesztési mód, ahol a nedvesség és a talaj anyagai tartják össze a tápkockát – eleinte. Ebbe vetik a magot, ami – miután kikel és elkezd fejlődni a palánta – már a saját gyökereivel tartja össze a tápkockát. A gyepkocka annyiban más, hogy a gyepből vágnak ki kocka formájú (5x5x5, 7x7x7 cm-es) darabokat, amiket fejjel lefele tesznek tálcára (alul lesz a levél, felfelé a gyökérzete a fűnek). Ebbe vetik bele a magot. Előnye a tápkockával szemben, hogy a fű gyökere összetartja már a kezdetektől a talajt, de hátránya, hogy a fű gyökerei miatt kissé nehezebb dolga van a fejlődő palántának.

Újdonságok, érdekességek

Napjainkban már számos, sokkal modernebb palántanevelési eszköz áll rendelkezésre – ezeknek azonban ára van. Lehet kapni kókuszrostból préselt pogácsákat, melyek víz hatására megduzzadnak, és ebbe vethetjük a magot. Ez a tápkocka modern változata; a kókuszkocka vagy pogácsa ugyanis még a palánta gyökereinek összetartó hatása nélkül is sokkal jobban összeáll, mint a hagyományos tápkocka.


Néhány száz forintért vásárolhatunk sejttálcát, melyben 70-100 körüli számban vannak ültetésre alkalmas kis helyek kialakítva. Egy-egy ilyenbe egy szem mag kerül. E tálcák előnye, hogy mivel erős műanyagból vannak, többször használhatók, a növények egyedileg kiszedhetők belőle, ha valamelyik megbetegszik, könnyű eltávolítani, mivel mindnek külön elszeparált helye van. Kiültetésnél pedig nincs gyökérsérülés, hiszen ezek mini cserepekként funkcionálnak. Hátrányuk, hogy mivel alig több, mint egy gyűszűnyi a talaj egy palánta körül, ha egy öntözést kihagyunk, az összes elpusztulhat. A papír és tőzegcserepek előnye, hogy a bennük fejlődő palántával együtt kiültethetők majd, hiszen ezeket a gyökerek át tudják törni, és idővel lebomlanak a talajban. 


Nagyon hasznosak a különféle méretű palántanevelő házak. Ebből kapható ablakpárkányon is elférő változat, tálcával, cserepekkel, meg átlátszó műanyag fedéllel, így olyan, mint egy mini üvegház. Nagyon jó, mert tartja a párát, a hőmérsékletet, könnyű szellőztetni, és nem is túl drága. Ezek a párkányos palántanevelők 1000–2000 forint körüli árúak.Nagyobb változatai csővázasok, és szálerősített fólia van rajtuk. Ezek ára 7000–14 000 Ft, vannak bepolcozottak, amibe be is léphetünk, és elfordulni is tudunk benne, ami elég a munkák elvégzéséhez. Másik típusa az alacsonyabb, földön termesztéshez kitalált változat, ami a régi melegágyak formájához hasonlít. Ebben nevelhetünk cserepekben is palántát, de arra is alkalmas, hogy szabadföldbe vessünk, és ezt a sátrat ráállítjuk a talajra. Amikor a növények megerősödnek, és a talajmenti fagyos időszak is elmúlik, egyszerűen csak leszedjük a sátrat a vázzal együtt, és a növények maradhatnak a helyükön.


A kreatívabb kertészek a bolti palántanevelőknek is megtalálják az olcsó alternatíváit. Lehet vetni például fél tojáshéjba. Ezek persze nehezen állnak meg a „lábukon”, így magas oldalú tálcába célszerű szorosan egymás mellé állítani a tojáshéjakat, így nem tudnak eldőlni. De a papír tojástartó is jó szolgálatot tesz, mert a tőzegcseréphez hasonlóan alkalmazható. Ameddig neveljük benne a növényt, az állandó nedvesen tartás miatt megduzzad, anyaga fellazul. Így mire kiültetjük, már szinte szétmállik a talajban, nem akadályozva a gyökerek növekedését.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-6348/Vetest_segito_eszkozok