Esztétikusak, porcsökkentők

Zajvédő külső falak

2013-06-28 11:27:28 | Módosítva: 2013-06-28 11:29:58

A zaj életünk egyik megkeserítője, és mindenhonnan ér bennünket. Megszüntetni nem, csak védekezni lehet ellene, sajnos azt is csak módjával. Szerencsére a különféle zajok csökkentésére már számos megoldás között lehet választani. Nyugalmunk érdekében viszont csak garantált és referenciával bíró megoldásokat célszerű választani, e megoldások ugyanis nem is jelentéktelen anyagi áldozatokat igényelnek. A családi kertes övezetekben ennek ugyanúgy van létjogosultsága, mint az intenzív közúti forgalmi övezetekben. Ezért a különféle zajok csökkentését már a kerítéseknél ajánlatos megvalósítani.

A zajvédő falak a kerítést is helyettesítik, ezért annak létesítésekor már eleve ajánlatos erre gondolva olyan megoldást választani, amely nemcsak esztétikailag, de zajvédő funkciójával is növeli az ingatlanok értékét. A zajvédő kerítésfalak vitathatatlanul hasznosak és legalább olyan értékesek, mint egy puccos, kisebb vagyonba kerülő, ám a zaj szempontjából hatástalan vaskerítés.  Az ilyen kerítések létesítése felújítás helyett is megfontolandó. Többféle gyártmány között lehet választani, és az esztétikáról sem kell lemondani, mivel a rendszereket alkotó elemek színe, formája és variációi szinte végtelenek, és különféle növényekkel kombinálva még a zöld felületek növelését is lehetővé teszik. 


Utólagos alkalmazásukra beton- vagy téglafalakon is mód van, ha a különböző vastagságú és fazonú fabeton elemeket felülettagoltan ragasztják az alapként szolgáló kerítések falára. Ezek az általában 12 cm vastagságú és különféle fazonú 25x50 cm-es zajcsökkentő elemek faaprítékból, cementel kötve készülnek. Felülettagoltan beépíthető beton elemekből is kialakíthatók jó zajcsökkentő képességű kerítések. Ezek 25 cm vastagok és 25x50 cm méretű üreges betonelemek, alakjukból adódóan szintben eltolt beépítésükkel komplett zajvédő kerítések kialakítására alkalmasak.


Nagyon hatékony zajcsökkentők a faaprítékot tartalmazó különféle kerítés elemgyártmányok. Ezek közül kiváló hangelnyelő tulajdonságokkal rendelkeznek a Durisol rendszer különféle felületi kialakítású változatai. A különféle felületmintázatú falazó elemekben vannak olyanok is, amelyekben 3 cm-es, fix betonmag található, ezáltal a termékcsalád akusztikai tulajdonságai szinte egyedülálló értékekkel bírnak. Az ilyen elemek akár 13-17 dB-es zajcsökkentést is képesek elérni, és több mint 30 dB-es léghanggátlást eredményeznek. A Durisol falpanelek légáteresztőek, továbbá a betonmagnak köszönhetően a rongálásoknak is ellenállnak. Felületük festhető, de gyárilag színezett változatban is beszerezhetők.


A Fabeton-Akusztik ugyancsak az előzőkhöz hasonló anyag összetételű paneles elemekből álló zajvédő falrendszer, amelynek azonban a telepítése eltérő. Az elemek 20-24 mm vastagságúak, és élükben ék-horony illeszkedésűek, amelyek tűzi horganyzott acél- vagy betonoszlopok hornyai közé illeszthetők. Mintázatuk kisbordás, halszálkás, további változataik kis és nagy bordás, tojástartó tagolású. Hátsó oldaluk esetenként cementsimításos felületű, amelyeket utólag igény szerinti színre festenek, de csak a beemelésüket követően. Azt is tudni kell ezekről a kerítéselemekről, hogy több változatuk csak egyik oldaluk felöl zajárnyékolók, míg a léces fafonatú típusok mind a két oldal felöl tompítják a tér zajait. A Fabeton-Akusztik zajárnyékoló falak létesítéséhez a szükséges lábazati elemek is beszerezhetők.


A Schober zajvédő falrendszer alapanyagát tekintve keretes kialakítású elemekből áll, amelynek impregnált fenyőfából kialakított speciális fonata adja különleges megjelenését. A fonat mögé beépített üvegrost és szövetből, szilikonizált ásványgyapotból, meghatározott méretű légrésből és cementes rost lemezből álló hanggátló betét pedig hatásosan csillapítja a külső térből érkező zajokat. A panelek 2 m-es oszlop közökhöz 196 cm, 4 m-es oszloptávokhoz 396 cm hosszúságúak, magasságuk 100 és 150 cm. Egymásra helyezésükkel akár 3-4 m magas kerítések kialakítását is lehetővé teszik. Az alap betonlábazat, és abba ágyazottan beépített épített H oszlopok közé illeszthetők a zajvédő elemek. A kerítések kialakításakor a kivitelezési utasítást szigorúan be kell tartani.

Zöldfal

A különféle zajvédő falak egy új változatat is meg kell említeni. Ez pedig a Gabion hálokosaras zöldfal, amely zajvédő falként is funkcionálhat. Méretezett és a műszaki szabványoknak megfelelő zajcsillapítással rendelkező fal építhető belőle, amelyek hatásfoka még a kőfalak zajcsillapításánál is kedvezőbb. A több rétegre osztott gabion fal külső oldalai az igényes megjelenést biztosítják, a belső feltöltések a zajcsillapító hatást szolgálják. A hálókosaras zajvédő falat azoknak javasoljuk, akik forgalmas út, vasút mellett laknak. A beton vagy más anyagból épített zajvédő falakkal ellentétben, a rendszer rugalmassága jóvoltából, a kamionok által keltett rezonancia sem okoz kárt a falban. Nem repedezik, nincs vakolatleválás stb., és rendszeres karbantartást sem igényel. 


A kőzúzalékkal töltött hálós zajvédő fal javasolt magassága 3-5 méter; ám építésükhöz statikai méretezés feltétlenül szükséges! Megépítését gyakorlott szakember csapat végezze! A gabion zöldfal esetében a hangsúlyt a hálókosarak töltetének oldalában fejlődő növények kapják. A csepegtetéses öntözéssel locsolt növények a falra telepíthetők, ám ehhez a kővel töltött fal oldalába és tetejére virágföldet kell telepíteni. Ilyen módon függőleges irányban is növelhető a zöldterület, ami kis telkeken külön előnyt jelent.


Hasonló tulajdonságú a csak 45 cm szélességű, zajvédelmet és belátást gátló Compacta zöldfal rendszer. Zajgátlását a felállításkor 50%-an növényekkel fedett, és a mindkét oldalon horganyzott acélrács fedésű faltest biztosítja, akár 26 dB csillapítási értékkel. Két oldalról zöld növényzettel telepítve kerül forgalomba, amely már a telepítéskor eredményesen biztosítja a zajvédelmet, megköti a port és az egyéb légszennyező anyagokat is. A fal külső burkolatát kertészetben előállított és telepített növénytakaró, és táptalajként funkcionáló standard tápszőnyeg biztosítja. Ezek a falak a magas felületi tömeg, továbbá az anyagok pórusos szerkezete miatt a hangokat jól tompítják, illetve elnyelik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Babos János


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vizes falak utólagos szigetelése

A fal nedvesedésére sokszor csak akkor figyelünk fel, amikor megérezzük a penész szagát, ésakkor már meglátjuk a szaporodó penészgombákat is. Pedig vannak ennek előjelei. A fal elszíneződése már...


Zavarja a szomszédot a hőszivattyú hangja

A hőszivattyús rendszerek elterjedésével egyre többen szembesülnek azzal a problémával, hogy a szomszédba telepített kültéri egységek elviselhetetlen dübörgésükkel megkeserítik a mindennapokat,...