Szúnyogok, a kellemetlen társbérlők

2013-07-18 12:11:04 | Módosítva: 2013-07-24 17:57:09

A szúnyogfélék nem csak a mi életünket keserítik meg, hiszen az egész világon előfordulnak. Kedvelik a meleget és a nedves környezetet, ezért a trópusokon él a legtöbb fajuk, a sivatagokban a legkevesebb. Nálunk főleg a víz közeli élőhelyeken találhatók meg nagy tömegben.

A szúnyogok hossza 8 milliméter körüli. A nősténynek szúró-szívó sörtéből álló szívókája van. Ez nyugalmi állapotában a szájrészben, az alsó ajakban fekszik. A vér szívásakor ez a szerv a tápcsatorna. A vért a fejben lévő „szivattyúk” szállítják a középbélbe, ahol tárolódik. E rovarok magányosak, annak ellenére, hogy sokszor nagy csapatban jelennek meg. 


A szúnyogok hímjei teljesen ártalmatlanok, növényi nedvekkel táplálkoznak. A nőstényszúnyogok életük jelentős részében szintén növényi nedveket szívogatnak, de a legtöbb fajnál a sikeres peterakáshoz legalább életükben egyszer madarak, vagy emlősök vérét is szívniuk kell. E fajoknál ez látja el a petéket fontos tápanyagokkal, vérszívás nélkül a lerakott peték életképtelenek lesznek. A szúnyogok látása nem túl jó, ám ezt ellensúlyozandó a szaglásuk és a hő érzékelésük rendkívül kifinomult. A vérszívó nőstényszúnyogokat a testből kisugárzódó hő, néhány jellemző illatkomponens, valamint a kilélegzett szén-dioxid vezeti el áldozatához.


A hazánkban is élő szúnyogfajok átvészelik a telet, és tavasszal rakják le petéiket, vizes környezetben. A trópusi fajok az esős évszakban szaporodnak. A nőstényszúnyog időszakos pocsolyák, állóvizek vagy lassan folyó vizek felszínére egyesével vagy csomókban rakja petéit. A peték a víz felszínén úsznak.  A petékből mindössze néhány nap alatt kelnek ki a lárvák, amelyek a farkuknál található lélegeztető csövön keresztül vesznek levegőt a víz felszíne alatt csüngve. A lárvák többszöri vedlés után bebábozódnak, majd legkésőbb egy hét múlva kikel a szúnyog. Mindebből jól kitűnik, hogy bár a szaporodása vízhez kötött, a fejlődés ciklusai olyan rövidek, hogy akár egy pár hétig létező időszakos pocsolya is elegendő az új nemzedék kifejlődéséhez.

A kellemetlen csípés

A szúnyogcsípés során a nőstény szúnyogok szúró szájszervükkel hatolnak a bőrbe. Ez a szájszerv a mi méreteinkhez képest olyan vékony és hegyes, hogy a szúrást magát sem a vérszívás közben, sem később nem érezzük. Ahhoz, hogy nyugodtan tudjon táplálkozni és emészteni, a szúnyog nyálával antikoaguláns anyagot juttat a szúrás helyére (beleköpi a sebbe), ami megakadályozza, hogy a vér megalvadjon szívás közben. Szervezetünk védekező rendszere felismeri a bőr alá jutott szúnyognyálban lévő idegen fehérjéket, és azonnali túlérzékenységi reakció jön létre. A hisztamin elősegíti az erek tágulását, és a fehérvérsejtek megjelenését a csípés (szúrás) területén. A bőr kipirosodásáért a környező erek tágulata felelős, ami szintén a hisztamin számlájára írható. A szúnyogcsípés kellemetlen tünetei néhány nap alatt maguktól is elmúlnak, de antihisztamin tartalmú kenőcsökkel ez a folyamat gyorsítható.

Szúnyogriasztási megoldások

A szúnyogok ellen számos népi praktika terjedt el, melyek - ha jobban átgondoljuk - tudományos alapokon nyugszanak. Ismert szúnyogűző megoldás a füstölő spirál. Az általa képződött füst folyamatosan távol tartja és elpusztítja a vérszívókat. Szabadban, szélcsendes időben is hatásos. Hasonlóan jó hatású, ha a kertben nem a lámpával megvilágított részen ülünk, hiszen a szúnyogok és a legtöbb rovar a világos helyeket keresi.


Kaphatók olyan készülékek, melyek hálózati árammal működnek, és egy elektromos hálóval körülvett fényforrás van a közepükön. A fényre jövő rovarok nekimennek a hálónak és áramütés éri őket. Elektromos készülékek közül más működési elvűek is kaphatók. Ilyen az a folyadéktartályos szerkezet, amely általában 45-60 nap nyugalmat biztosít a szobában. Vigyázni kell azonban ott, ahol kisgyerek vagy asztmás van a családban, mert a szagtalan szerek náluk allergiás reakciókat okozhatnak, és az akvárium állataiban is kárt tehetnek.
Régi tapasztalat, hogy az erős dohányosokat – valószínűleg a nikotinnal átitatott bőrük miatt – a szúnyogok kevésbé kedvelik. A vérszívók ugyancsak kerülik azokat, akik jelentősebb mennyiségű nyers fokhagymát fogyasztanak. A tábortűz füstje is hatásos, sőt egy marék nedves szénával még nagyobb füstöt is előidézhetünk.

Sokan a B-vitaminra is esküdnek, egy szem tablettának köszönhetően a bőr felszínén képződő illatburok fél napra távol tartja a szúnyogokat. Hasonló elven működik a csuklóra, bokára kapcsolható, természetes illóanyagokkal átitatott szúnyogriasztó, ami 12 órás védelmet nyújt.
Népi megfigyelés szerint elmenekülnek a szúnyogok, ha kis tálkában ecetet vagy gesztenye- és diófalevél-főzetet teszünk a szobába. Ennél is hatékonyabb, ha porrá tört szegfűszeget vagy szegfűszeggel megtűzdelt, pálinkával meglocsolt fél citromokat rakunk az éjjeliszekrényre.

A szúnyoghálók

Napjainkban a szúnyogháló alkalmazásának célja már nemcsak a szúnyogok és rovarok épületen kívül tartása, hanem a por, a falevelek, különböző allergiakeltő szöszök, szőr-, és hajszálak behatolása elleni védelem ellátása is ide tartozik. Rengetegféle szúnyogháló kapható kereskedelmi forgalomban. A legegyszerűbb és legolcsóbbhoz öntapadós tépőzár szalagot teszünk fel az ablakkeretre, és ebbe nyomkodjuk bele a méretre vágott háló széleit. Olcsó és praktikus megoldás, egyedüli hátránya, hogy olyan helyeken, ahová nagyon odasüt a Nap felmelegíti az öntapadó szalagot, és az leválik a keretről. Valamivel komolyabb változat a műanyag keret és egyszerűbb műanyag hálóból összeállított változat, ám ezeknek az élettartama nem túl hosszú, és ha nem hő és UV álló anyagból készülnek, akkor hamar deformálódnak, kiszakadnak. 


A legkorszerűbb szúnyoghálók, és alkatrészek egy speciális UV védelemmel is ellátott üvegszálas hálóból készülnek, ami ellenáll a Nap erejének, így jóval időállóbb megoldást biztosít a hagyományosokhoz képest. Lehetőség van igényes és esztétikus alumínium keretes szúnyogháló méretre készíttetésére is. A hagyományos, fix szúnyogháló mellett, mobil, mozgatható, redőnytokba építhető, nyíló és toló-típusú szúnyogháló is választható. Az elmúlt évek újdonsága a pliszé szúnyogháló, mely a nagyméretű teraszajtók ideális megoldása. Bárki (még a gyerekek is) könnyen tudják kezelni, mert használatkor nem szükséges teljesen elhúzni, mivel nincs benne rugó, így szakaszonként nyitható-csukható.

Fix szúnyogháló


A rögzített keretbe épített szúnyogháló fixen kerül felszerelésre, általában a nyílászárók külső tokozatára. Ez a fajta szúnyogháló olyan helyekre jó, ahol nem szükséges a kijárás biztosítása (teraszajtóra nem használható). Ideális a kisméretű ablakok esetében (pl. spejzok vagy fürdőszobák kis ablakaira), ott ahol ezeket szinte egész évben szeretnénk nyitva tartani. A biztonsági ráccsal szerelt ablakokra is a fix szúnyogháló az ideális, hiszen a rács miatt amúgy is szükségtelen a mozgatható hálóváltozat. A fix rovarhálók kerete készülhet UV-stabil műanyagból, fehér ill. sötétbarna színekben, vagy alumíniumból, ami tetszőleges színűre színezhető. Utóbbinak azonban igen komoly ára van, ám esztétikailag ez a legszebb megoldás, hiszen a háló kerete pont olyan színű és mintázatú lesz, mint a nyílászáró. Az alumínium keretes szúnyogháló a legidőállóbb változat, hiszen az alumínium keret és az UV stabil üvegszálas háló rendkívül napálló, hőálló.

Rolós szúnyogháló ablakra


A rolós vagy mobil szúnyogháló ott praktikus, ahol függőleges irányú mozgatásra van szükség. Így főleg ablakokra ideális. A normál mellett a tetőtéri ablaktípusokra is felszerelhető. Működése a roló-rolettához hasonló, mivel a szúnyogháló felülről egy rugó ellenében húzható le. Felengedéskor pedig ez a rugó segíti vissza a hálót a tokba. A szerkezeten felül található a tok, amibe a szúnyogháló feltekeredik. Két oldalt sínekben mozog a háló. A sínekben speciális „kefe”, található - a sínek teljes hosszán -, így nem lesz rés a háló és a sín között, nem tudják a rovarok megkerülni a hálót. A rolós szúnyoghálót legjobb redőnytokba integrálni, de természetesen már meglévő redőnyökre, ill. bármilyen négyszög felületű nyílászáróra utólag is felszerelhető.

Szúnyogháló ajtóra


Az ajtókra szerelhető szúnyoghálóknak több típusa van, itt a rolóstól eltérően nem fentről lefelé mozog a háló, hanem nyitható vagy oldalra eltolható. A fakeretes ill. a műanyagkeretes ajtó szúnyoghálók sajnos nem időtálló szerkezetek, mert eléggé hamar elvetemednek az időjárás hatására (hideg-meleg, eső, erős napsugárzás stb.), és nem fognak tökéletesen zárni. Az ajtó-szúnyogháló keretének elkészítéséhez a legjobb alapanyag az alumínium. Ez könnyű, de mégis elég masszív ahhoz, hogy a saját súlyát is megtartsa, és ne vetemedjen el.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-6394/SzUnyogok__a_kellemetlen_tarsberlok