Élelmiszerek tárolása

2013-07-30 11:41:08 | Módosítva: 2013-07-30 11:45:53

Az élelmiszerek csomagolása, a későbbi felhasználás miatt, szinte egyidős az emberiséggel. Az emberek életük folyamán folyamatosan gyűjtögettek, termeltek, majd később kereskedtek, így a termények összefogásához, szállításhoz, tárolásához a legkülönfélébb módszereket alkalmazták. Eleinte kizárólag természetes anyagok álltak rendelkezésre; állati bőrök, vesszőkből font kosarak stb., majd valamivel később az égetett agyagedényeket használták háztartási tárolásra.

A csomagolás kettős célú: nemcsak az élelmiszert kell megvédeni, hanem a környezetét is az élelmiszer hatásaitól. A terméket védeni kell a szennyeződésektől, rovaroktól, hidegtől-melegtől, szárazságtól-nedvességtől, mechanikai hatásoktól. A környezetet védeni kell a folyadékoktól, poroktól, erős illatanyagoktól. A csomagolás elsődleges célja a termékek minőségének és mennyiségének megtartása a termeléstől, vásárlástól a felhasználásig, továbbá megkönnyíti a tárolást, végül a felhasználását is. A csomagolás nem veszélyeztetheti az egészséget, és nem okozhat az élelmiszer összetételében rosszabbodást.


A csomagoló anyagokra toxikológiai vizsgálatok alapján az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal szigorú szabályokat határoz meg. Ha erős hőhatás vagy nagy nedvesség éri a csomagolóanyagot, abból akkor sem oldódhatnak ki pl. ragasztóanyagok, nem szabadulhatnak fel gázok, melyek az élelmiszerben feloldódva, arra ráolvadva egészségi kockázatot jelentenek. A polimerek (alapanyagok) nem szívódnak föl az emésztőrendszerben, így ártalmatlanok, de a polimerből készült műanyagok mindig tartalmaznak több-kevesebb gyártási segédanyag-maradékot, a szervezetben felszívódni képes biológiai anyagot (stabilizátorok, lágyítók, színezékek stb.), és a nem műanyagok is tartalmazhatnak idegen anyagokat. A gyártás során felhasználható anyagok körét, mennyiségét is szabályozza az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (efsa).

PE háztartási csomagolófólia (folpack, sztrecsfólia)


Nagyon rugalmas, ételre – és másra is pl. edényre – rásimuló, egyszer használható, átlátszó fólia. Régen PVC-ből gyártották, ami egészség- és környezetkárosító. Az elmúlt évtizedben már PE alapanyagú. Egyik alaptulajdonsága a magas gáz- és folyadékzáró képesség, ami tökéletes elzárás a környezettől, így az ételek frissessége hosszabb ideig biztosítható. Használható hűtőszekrényben, uzsonna csomagolására, mélyhűtésre és kiolvasztás idejére a mikrohullámú sütőben is, de sütőben nem.

PE tasakok


A mélyhűtőben igen, de hűtőszekrényben nem ajánlott, PE alapanyagú, különböző méretekben kapható. Sütőben és mikrohullámú sütőben nem használható. Lezárható tasakzáró csipesszel, de a simítózáras kivitel könnyen lezárható külön eszköz nélkül is.

Hűtőtasakok

A polietilén alapanyagú tasakok higiénikusak, tartósan aromazárók, szagmentesek. A hűtőtasakok zárszalaggal egyszerűen lezárhatók, és feliratozhatók.

Simítózáras tasakok

PE alapanyagú íz- és szagmentes tasak élelmiszerek tárolására, többször nyitható-zárható simítózárral.

Alufólia


Felhasználása leginkább sütéshez, pároláshoz, grillezéshez. Mikrohullámú sütőben nem használható. Élelmiszer csomagolására csak korlátokkal ajánlott; egyrészt, mert drága, másrészt a savas vagy sós élelmiszerek esetén oxidációs folyamatok indulnak, amikor a kiváló fémek az ételre kerülnek. Az összehajtogatott fólia kiszakadhat, így nem zár megfelelően. 

Fóliahegesztő készülékek

Hegeszt és vág egy műveletben. Tovább maradnak frissek az élelmiszerek, ha nagy teljesítményű vákuumszivattyús fóliahegesztővel zárjuk le a tasakokat. Gombnyomásra, automatikusan kiszívja a levegőt, lezárja a zacskót, és el is vágja.

Tároló dobozok


Számtalan méretben, formában, színben kaphatók műanyag tároló dobozok. Csak olyat vásároljunk meg élelmiszer tárolására, aminek az alján körben bemélyedés van. Ebben gyűlik össze a lecsapódott pára, és nem „tocsog” a vízben az étel, amitől meg is romlik hamar.

Klímatartó dobozok

Vannak élelmiszerek - főleg a zöldségek és gyümölcsök - amelyek lélegeznek, így túl sok pára csapódik le az edényben, és megromlik a benne tárolt élelmiszer. Ezért fejlesztették ki a szellőzőnyílású tároló dobozokat. Ezeknek vagy az oldalán, vagy a tetőn több állású szellőző van, amit tetszés szerint beállíthatunk.

Aroma- és szagelzáró, cseppmentes dobozok


Kaphatók szilikon-tömítéses, kifolyás-biztos, csepp- és légmentesen zárható dobozok is. Ezek univerzálisan használhatók. A gyártók általában piktogramokkal jelzik, hogy az adott doboz milyen paraméterekkel rendelkezik: mikrohullámú sütőbe, fagyasztóba, mosogatógépbe rakható-e, melegíthető-e stb.

A legelterjedtebb csomagolóanyagok alkotó elemei

Polimerek

- PP = polipropilén: széles körben használható, 110 fokig hőálló (mikrohullámozható), újrafelhasználása egyszerű.
- GPPS = általános polisztirol: törékeny, újrafelhasználható, elsősorban eldobható poharakat, étkészleteket készítenek belőle.
- HIPS = ütésálló polisztirol: hőformázott tálcák, poharak alapanyaga, nem hőálló, újrafelhasználható.
- EPS = habosított polisztirol: tálcák, hőszigetelt torta- és fagylaltdobozok, doboz formában húsok tárolására.
- PVC = polivinil-klorid: palackok készítésére használják elsősorban. A lágy PVC főleg a régebbi „frissentartó” fólia alapanyaga, környezetvédelmi problémákat miatt felhasználása visszaszorulóban van.
- PE = polietilén: egyszerű anyag, a környezetet kevéssé terheli, egy meghatározott idő után lebomlik, megsemmisítése esetén csak hidrogén és szén keletkezik. Szinte teljesen kiváltotta a PVC alapanyagú frissentartó fóliát. Sokféle műanyag alapanyaga.
- PA = poliamid, nylon: réteges, többféle anyagból készült csomagolóanyagok alkotó eleme, drága.
- PET = polietilén tereftalát: szénsavas (vagy mentes) italok palackjai, gyakran laminálják kartonra mechanikai tulajdonságainak javításához.
- PC = polikarbonát: cumisüvegek alapanyaga és szeszes italok igényes csomagolása, magas ára miatt keveset használják.
- EVOH = etilén-vinil-alkohol kopolimer: jó oxigén és széndioxid visszatartó tulajdonsága miatt széleskörűen használják többrétegű fóliákban.

Papír és karton


Előnyei: biológiailag bontható, olcsó, mechanikailag erős, de gyenge légáteresztő (gázok, gőzök, aromák, illatok) képessége miatt bevonatokkal javí­tandó.  
Hátrányai: porózus, sérülékeny, nem átlátszó, nem zárható forrasztással, rétegezése csak ragasztóval lehetséges.

Üveg

Előnyei: nem áteresztő, nincs illata, újrafelhasználható, mikrohullámozható, átlátszó.

Hátrányai: törékeny, drága és nehéz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-6403/elelmiszerek_tarolasa