Apró ötletek nehezen mozgóknak

2013-08-06 14:46:34 | Módosítva: 2014-02-11 11:28:32

Az életkor előre haladtával egyre több idős embernek kell a környezetét megváltozott testi adottságaihoz igazítania. Esetenként időlegesen, ám
gyakorta véglegesnek tekinthetők a változtatások, és ennek megfelelően kell a különböző átalakításokat megoldani. Ezekhez szeretnénk néhány ötletet adni az alábbiakban.

Az idős emberek izületei kopottak, a mozgásuk nehézkes, és ez az ülőhelyük megválasztásánál is tetten érhető. Nem szívesen ülnek le alacsony ülőfelületű fotelekbe, mert ebből nekik már nehéz felállni, mint ahogyan az alacsonyabb ágyból, heverőből is problémát okoz a felállás, sőt még a leülés is. Ilyen esetekben a székre, fotelbe helyezett magasító párnák jelentősen segítenek. A méretüket és a tömörségüket azonban jól meg kell választani. A méretük az ülőfelülethez, a vastagságuk pedig a térd magasságához igazodjon, pontosabban a beülési szög legfeljebb 90 fok, vagy annál 5 fokkal magasabb legyen. Ügyelni kell arra is, hogy ülés közben a párnaszék ne nyomja az ereket, ami különben lábzsibbadást okozhat.

A párnák töltete lehet többrétegű habszivacs, vagy akár tönköly, buzaszem is, huzatuk pedig erős, mosható vászon. Hasonló ülőpárnák a lakberendezési áruházakban készen is beszerezhetők különféle méretben, vastagságban és keménységben. A nagyobb, 40-50x40-50 cm-es, szivacstöltetű párnák az ideálisabbak, mert a huzatuk lehúzva könnyen tisztítható. A régi ülőbútorok párnák nélkül továbbra is használhatók mások számára, úgy mint régen. 

Ülőpárnák, matracok

A tönköly és gabona töltetű ülőpárnák ideálisan idomulnak a fenék alakjához, és kellő alátámasztást is biztosítanak. Az orvosi javaslatra kiirt, és a gyógykereskedésekben megvásárolható ülőpárnák választéka bőséges, ám a megfelelő kiválasztásához szakorvosi ajánlás szükséges.
A másik hasonló problémát a fekhelyek magassága okozhatja. A fekvőfelület szintemelésénél ugyancsak a beülési szög legyen a mérvadó, ennek mértékével kell a fekhely felületét megemelni. Ez elérhető matraccserével is, vagy ún. rátétmatraccal, ami a szaküzletekben is beszerezhető. Ha viszont az eredeti matrac, vagy ágybetét keménysége megfelelő, akkor célszerű magát a fekhelyet a kívánt mértékben megemelni. Ehhez általában 12-14 cm-nyi szintemelés szükséges. Ez szerencsés esetben készen megvásárolható bútorlábbal is megoldható. A hosszuk legfeljebb 100, 120, 150 mm, és általában csavaros rögzítésűek. Szerencsés esetben toldatként az eredeti lábra is felerősíthetők, ám célszerűbb az eredeti lábak helyett használni a kívánt szint eléréséhez. 


Ha a fekhely kávaszerkezete a padló szintjéig ér, akkor ajánlatosabb egy kiegészítő fakeretet készíteni, és a fekhelyet e keret élére helyezve rögzíteni. E célra főként a gyalult, kb. 30 mm vastagságú fenyőfa alkalmas, aminek a felületét lazúrozással könnyű a többi bútor tónusához illeszteni. Ágyneműtartós heverőknél pedig szükség lehet a magasító keretre összekötőléceket is erősíteni, hogy a fenéklapot ne szakítsa le a széleken a behelyezett ágynemű.

WC, fürdőszoba

 Akinek gondot okoz az alacsony székeken való ülés, annak a WC használata sem probléma-mentes, mivel a kagylók magassága általában 40 cm körüli, ami alacsony a nehezen mozgó idős emberek számára. Ezen a WC magasító segíthet, ami 12-14 cm-rel emeli meg az eredeti csésze beülő magasságát. Több változatban is beszerezhetők a gyógyászati eszközök szakboltjaiban. Az így megemelt ülőke szintje viszont esetleg a család többi tagjának okoz kellemetlenséget. Egy másik megoldás, hogy marad az eredeti ülőke, de a mozgásában korlátozott számára készítünk valamilyen segédeszközt, ami segít a leereszkedésben, felállásban. A problémát a különféle, a csészétől nem messze falra szerelt kapaszkodó korlátok valamelyikével lehet megoldani. Ahol erre nincs mód, ott a lehajtható kapaszkodó-, vagy a gyógyászati segédeszközként beszerezhető WC járókeret jöhet szóba. Ez utóbbi azonban helyettesíthető egy masszív csővázas kerti székre felcsavarozott WC ülőkével. A keret pedig akár fából is elkészíthető, igaz ehhez kell némi szaktudás, mert a szilárdság itt alapvetően fontos. 


A rendszeres tisztálkodás nem elhanyagolható még idős korban sem, ám ehhez a mosdó nem elégséges. A tusoláshoz viszont többnyire be kell a kádba lépni, ami már a legtöbb nehezen mozgó idős embernek kádbelépő lépcső használatával is nehéz. Kapható nyitható oldalú kád, ami kitűnő megoldás, és szóba jöhet a kád helyett zuhanykabin beépítése is. Sokak számára talán megmosolyogni való ötlet, hogy a kád mellé helyezett gyerekpancsolót is lehet zuhanytálcaként használni, ha a vízleeresztő csövét meghosszabbítva a padlóösszefolyóba vezetik. Így szükségtelen a kád használata, a kézi zuhanyozóval megoldható az alapos tisztálkodás. A kiverődött víz gyorsan feltörölhető, a kis gyerekpancsoló medence pedig akár a fal mellé is állítható.


Természetesen a kádban tusolás vagy a fürdés öröméről nem feltétlenül kell azért lemondani, mert magasan van a kád pereme. A meglevő kádra is lehet nyitható ajtót is szereltetni, még a beépített kád sem akadály az ilyen átalakításnál. A nyitható és szivárgásmentesen záródó ajtó teljesen akadálymentesíti a meglevő kádat. A kádajtót egy erre szakosodott kisvállalkozás kívánságra akár egy nap alatt beépíti.

Köszönet Kárpáti Katalinnnak, az Uzsoki korház gyógyászati boltvezetőjének hasznos tanácsaiért!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-6414/Apro_otletek_nehezen_mozgoknak